На Херсонщині окупанти перетворили школу в катівню

На Херсонщині окупанти перетворили школу в катівню

Після звільнення села Біляївки Бериславського району Херсонської області було виявлено російську катівню. Військові рф облаштували її на другому поверсі Біляївської школи. Також в освітньому закладі був штаб.

Про це розповіла під час брифінгу координаторка напряму документування воєнних злочинів Центру прав людини ZMINA Єлизавета Сокуренко. 

Там росіяни впродовж п’яти місяців (з початку квітня до кінця вересня 2022 року) незаконно утримували щонайменше 20 українців. Людей привозили з навколишніх сіл. Головною причиною, через яку їх затримували, за словами очевидців, були звинувачення у нібито коригуванні вогню та співпраці із ЗСУ.  Четверо з ув’язнених померли: двоє через катування, ще двоє після звільнення. 

Орієнтовний розмір приміщення становив 6 на 3 м, не було вікон, освітлення та туалету. В середньому в кімнаті за весь період одночасно перебували від восьми до 13 людей. За весь час незаконно затриманих жодного разу не виводили в душ. З їжі давали рідку юшку або тушонку в банках, інколи хліб. Раз на 1-2 дні давали п’ятилітрову пляшку питної води на всіх. Застосовували також психологічне насильство, були два випадки імітації страти, погрожували кастрацією. 12 людей росіяни фізично катували, зокрема, електричним струмом, під’єднаним до геніталій. 

Нагадаємо, Будувала "фінансову систему" в окупації: прокурори домоглись 6 років ув’язнення колаборантці

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Loading...
Load next