ВАКС наклав арешт на майно трьох обвинувачених у справі «Роттердам+»

ВАКС наклав арешт на майно трьох обвинувачених у справі «Роттердам+»

У вівторок, 3 жовтня, колегія суддів Вищого антикорупційного суду частково задовольнила клопотання прокурора САП та наклала арешт на майно обвинувачених у справі «Роттердам+».

Як інформує пресслужба ВАКС, зокрема, суд наклав арешт:

на майно ексголови НКРЕКП:

  • квартиру загальною площею 41,3 кв. м., розташовану у Києві;
  • будинок загальною площею 243,2 кв. м., розташований у Київській області;

на майно колишнього гендиректора «ДТЕК Мережі»:

  • квартиру загальною площею 81,90 кв. м., розташовану у Києві;
  • квартиру загальною площею 72,4 кв. м., розташовану у Донецьку.

на майно колишнього гендиректора «ДТЕК Східенерго»:

  • квартиру загальною площею 97,4 кв. м., розташовану у Києві;
  • будинок загальною площею 219,6 кв.м.;
  • 2 земельні ділянки.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та окремому оскарженню не підлягає.

Як відомо, 16 січня 2023 року  НАБУ і САП завершили розслідування за підозрою 15 осіб, причетних до запровадження та дії так званої формули "Роттердам+", через яку споживачі електроенергії незаконно переплатили понад 20 млрд грн упродовж 2018-2019 рр.

У березні НАБУ і САП скерували до суду перший епізод справи «Роттердам+» за обвинуваченням шістьох осіб у завданні споживачам електроенергії збитків на понад 19 млрд грн упродовж 2016-2017 років.

8 серпня 2019 року детективи НАБУ у справі «Роттердам+» повідомили про підозру шістьом особам, зокрема ексголові Нацкомісії Дмитру Вовку та Бутовському. 

За даними слідства, Вовк за попередньою змовою з групою інших осіб розробили та у 2016 році прийняли необґрунтований регуляторний акт, так звану «формулу Роттердам+».

У березні 2016 року Нацкомісія затвердила нову методику визначення оптової ринкової ціни на електроенергію. Згідно з нею, вартість вугілля у виробництві вугільно-теплової генерації рахувалась за формулою «вартість вугілля у порту Роттердам плюс вартість його доставки в Україну».

Через застосування нової формули теплові генерації, в тому числі генерації ДТЕК Ріната Ахметова і державне «Центренерго», стали продавати електроенергію дорожче.

НАБУ у рамках справи «Роттердам+» опублікувало фрагмент перехопленої розмови (березень-квітень 2020) топ-менеджера ДТЕК та іноземної особи про жінку-кандидата на посаду глави Міненерго.

Група компаній «ДТЕК» Ріната Ахметова назвали заяву НАБУ про записи розмови одного з топ-менеджерів ДТЕК «політично мотивованою провокацією, яка не має ні найменшого відношення до справи «Роттердам+».

У серпні 2020 року прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Віталій Пономаренко, який керує справою з боку САП, вніс постанову про закриття справи «Роттердам+».

Та у жовтні Вищий антикорупційний суд поновив справу.

Нагадаємо, Смертельні укуси комах: на Київщині чоловік загинув через атаку шершнів

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
Справу про розкрадання Гладковського-молодшого забрали у ВАКС Справу про розкрадання Гладковського-молодшого забрали у ВАКС
Апеляція Вищого антикорупційного суду передала для розгляду справу сина ексзаступника секретаря РНБО Олега Гладковського Ігоря Солом'янському районному суду міста Києва.
Розкрадання 26,8 млн гривень: заступника мера Миколаєва, який намагався втекти з України взяли під варту Розкрадання 26,8 млн гривень: заступника мера Миколаєва, який намагався втекти з України взяли під варту
Корнєва було затримано у міжнародному пункті пропуску "Лужанка – Берегшурань" на кордоні з Угорщиною 10 серпня. Заступник мера Миколаєва намагався покинути територію України, щоб уникнути правосуддя.
Loading...
Load next