Повернулись з-за кордону: у Білорусі за рік затримали 125 громадян

Повернулись з-за кордону: у Білорусі за рік затримали 125 громадян

З початку року не менше 125 громадян Білорусі було затримано після повернення до країни з-за кордону, найчастіше - з Литви.

Про це повідомляє литовський мовник LRT із посиланням на правозахисний центр "Вясна".

Частіше за все затримання відбувається після того, як телефони тих, хто приїхали, перевірили співробітники КДБ чи митники. Згодом багато хто із затриманих був притягнений до адміністративної відповідальності за статтею про розповсюдження екстремістських матеріалів.

Найчастіше на кордоні затримують білорусів, які приїжджають із Литви. Проте перевірки та затримання відбуваються на всіх прикордонних пунктах Білорусі, включаючи ті, що працюють на кордоні з Росією.

З вересня 2023 року громадяни Білорусі не можуть обміняти чи продовжити свої паспорти у посольствах та консульствах за кордоном, для цього треба особисто приїхати до Білорусі. Крім того, тепер білорусам потрібно приїжджати на батьківщину і для проведення операцій із автомобілями та нерухомістю.

Білоруські правозахисники вважають, що це робиться для того, щоб заманювати до Білорусі громадян країни, які виступають проти режиму Лукашенка та були змушені виїхати з країни під загрозою кримінальної справи.

Литва після цього оголосила, що видаватиме громадянам Білорусі, які живуть у ній, так звані паспорти іноземців. Цей захід застосовуватиметься до тих білорусів, які зазнавали репресій у себе на батьківщині і не можуть повернутися до країни, щоб оновити документи. Таких людей у Литві зараз мешкає близько тисячі.

За оцінкою білоруського правозахисного проєкту "Вясна", станом на 25 грудня в Білорусі визнані політв’язнями 1497 осіб.

Нагадаємо, На трансплантацію у 2024 році держава виділила понад ₴9 мільйонів

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Loading...
Load next