Іран розробив для Росії новий "вибуховий" безпілотник – Sky News

Іран розробив для Росії новий "вибуховий" безпілотник – Sky News

Інформоване джерело в службах безпеки стверджує, що Іран розробив новий ударний дрон Shahed-107 для війни Росії в Україні й, схоже, близький до того, щоб надати РФ ракети класу “земля-земля”.

Про це повідомляє Sky News.

Shahed-107 описують як “вибуховий і розвідувальний”БПЛА, можливо, оснащений технологією для пошуку бойових цілей, таких як британські та американські реактивні системи залпового вогню, які використовують українські сили.

Джерело розповіло Sky News, що “кілька одиниць” спеціально розробленого безпілотника, можливо, було запропоновано Росії в рамках угоди, вартість якої оцінюється в понад 2 мільйони доларів. За словами джерел, це відображає “значну роботу з проєктування сил, яку проводить Іран для підтримки інтересів Росії щодо України”.

Джерело служби безпеки повідомило, що новий безпілотник Shahed-107 належить до сімейства безпілотних літальних апаратів Shahed-101 з V-подібним оперенням. БПЛА довжиною близько 2,5 метрів і розмахом крил у три метри можна запускати з транспортного засобу та, за оцінками, матиме радіус дії до 1500 км.

Передбачається, що він буде оснащений трансмітером для передачі відео. Такі розвідувальні можливості означають, що безпілотник можна використовувати для ідентифікації цілей на лінії фронту для ураження іншими БПЛА або системами озброєння.

Джерело в службі безпеки стверджувало, що іранські сили безпеки провели випробування з росіянами на авіабазі в центральному Ірані, яка включала безпілотники Shahed-107 і Shahed-136.

Майкл Кларк, запрошений професор Королівського коледжу Лондона, заявив: "Політичні витрати для Ірану справді досить великі, тому що це твердо ставить Іран у табір тих, хто намагається силою повалити поточну міжнародну систему".

Зазначають, що партнерство стане ще більш значущим з доставкою іранських балістичних ракет класу “земля-земля” до Росії.

З перевіреної інформації здається, що Іран і Росія продовжили угоду про озброєння, і Росія незабаром очікує отримати високоточні ракетні системи “земля-земля”, ‒ сказало інформоване джерело служби безпеки.

Нагадаємо, Собко йде із посади заступника командувача Сил ТРО ЗСУ

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Loading...
Load next