Росія має назвати точну кількість вивезених з України дітей та їхнє місцезнаходження - Комітет ООН

Росія має назвати точну кількість вивезених з України дітей та їхнє місцезнаходження - Комітет ООН

Комітет ООН з прав дитини у четвер закликав Росію припинити примусове переміщення дітей з тимчасово окупованих територій України, що порушує міжнародне право, та повернути їх до своїх родин.

Про це повідомляє Reuters. 

У доповіді щодо Росії комітет ООН заявив, що Москва має надати інформацію про точну кількість дітей, вивезених з України, та їхнє місцезнаходження, щоб їх можна було ідентифікувати та повернути. Комітет ООН також заявив, що Росія повинна гарантувати, що жодна дитина не буде позбавлена українського громадянства, а також, що їхня ідентичність, ім'я та родинні зв'язки повинні бути збережені.

Комітет заявив, що «глибоко стурбований» твердженнями про відповідальність дитячого омбудсмена Росії Марії Львової-Бєлової за депортацію українських дітей і закликав російську владу «розслідувати звинувачення у скоєнні нею воєнних злочинів». У заяві водночас не згадуються звинувачення на адресу Путіна.

Комітет ООН також засудив «широкомасштабну і систематичну державну пропаганду в школах про війну в Україні», в тому числі через видання нового підручника з історії та нового навчального посібника для викладання позиції російського уряду щодо конфлікту.

Експерти ООН закликали Росію «запобігти будь-яким спробам переписати шкільну програму і підручники, щоб відобразити політичний і військовий порядок денний» російського уряду, в тому числі і щодо війни в Україні. 

Комітет також висловив занепокоєння з приводу сексуального та іншого насильства, скоєного російськими солдатами щодо дітей в Україні.

Комітет ООН із 18 незалежних експертів упродовж двох днів у січні обговорював незаконне затримання та депортацію українських дітей Росією, покарання, які застосовуються до них, заходи для збереження культурної та мовної самобутності дітей.

Нагадаємо, На Херсонщині через влучання російського дрона в авто загинули двоє цивільних

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Loading...
Load next