Латвія та Естонія закликають відновити у межах НАТО призов до армії

Латвія та Естонія закликають відновити у межах НАТО призов до армії

Литва та Естонія закликали НАТО розглянути усі варіанти у випадку можливого збройного протистояння з Росією, включаючи призов до армії та введення спеціального податку на оборону, а також різке збільшення військових витрат.

Про це повідомляє Financial Times.

Президент Латвії Едгарс Рінкевичс вважає, що європейським країнам потрібно повернутися до рівня витрат часів Холодної війни і обговорити можливість повернення обов’язкової військової служби для збільшення чисельності особового складу сил оборони.

Необхідно серйозно обговорити питання про військову повинність, – сказав Рінкевичс.

Зазначається, що західні офіційні особи останнім часом наголошували, що Москва може поставити під сумнів положення про взаємну оборону військового альянсу, здійснивши гібридні або військові напади на країни Балтії, що перебувають на східному фланзі НАТО.

Рінкевичс визнає, що воєначальники вважають за краще мати повністю професійні війська, а обов’язкова служба може бути непопулярною. Проте збройні сили по всій Європі мають труднощі з набором, а призов може допомогти створити більш боєздатні резервні сили для стримування Росії.

Ніхто не хоче воювати. Але проблема в тому, що ніхто не хоче, щоб у нього вторгалися. І ніхто не хоче бачити, як це відбувається в Україні, ‒ йдеться у повідомленні.

Своєю чергою, президент Естонії Алар Каріс вважає, що варто розглянути можливість введення спеціального податку для фінансування військових закупівель, а Європа повинна прагнути до того, щоб зрівнятися зі Сполученими Штатами за витратами на оборону.

Литва, Латвія та Естонія останніми роками значно збільшили свої витрати на оборону – після того, як протягом останніх двох десятиліть наголошували на російській агресії. Усі три країни витрачають на оборону більше, ніж встановлений НАТО цільовий показник у 2% від валового внутрішнього продукту, і прагнуть досягти 3%.

Нагадаємо, У Британії стався масштабний витік даних виборців - The Guardian

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
Експрезидентка Литви закликала НАТО вступити у війну за Україну Експрезидентка Литви закликала НАТО вступити у війну за Україну
В Україні триває сьомий день війни.
Очільник НАТО заявив, що росія не виводить свої війська з України, а переміщує їх Очільник НАТО заявив, що росія не виводить свої війська з України, а переміщує їх
За словами Єнса Столтенберга, можна очікувати нові наступальні дії.
У НАТО ініціювали консультації через загрозу безпеки союзникам У НАТО ініціювали консультації через загрозу безпеки союзникам
Відомо також, що Литва та Естонія запровадили у себе в країнах надзвичайний стан.
Loading...
Load next