Росія продовжує страти й тортури військовополонених українців - ООН

Росія продовжує страти й тортури військовополонених українців - ООН

Росія продовжує практику старт і катувань військовополонених українців, нав’язує російське громадянство, політичну, правову та адміністративну системи держави-окупанта на тимчасово окупованих територіях.

Про це йдеться в доповіді Управління Верховного комісара ООН з прав людини щодо ситуації з правами людини в Україні, що охоплює період з 1 грудня 2023-го до 29 лютого 2024 року.

Зазначається, що російські широкомасштабні атаки із застосуванням ракет і боєприпасів спричинили різке зростання кількості жертв серед цивільного населення порівняно з попередніми місяцями. Харків був одним із міст, що найбільше постраждали від обстрілів, серед них також Куп'янськ, Авдіївка та Херсон.

Упродовж тримісячного періоду кількість жертв серед цивільного населення залишалася високою: через насильство, пов’язане з конфліктом, загинуло 429 цивільних осіб, ще 1374 особи були поранені. Значна інтенсифікація обстрілів… з боку Російської Федерації у період з кінця грудня по січень призвела до різкого збільшення кількості втрат серед цивільного населення у віддалених від лінії фронту районах, – йдеться в документі.

Упродовж звітного періоду УВКПЛ опитало 60 українських військовополонених, нещодавно звільнених із російського полону, які провели в ув'язненні від кількох тижнів до майже двох років. Їхні розповіді підтвердили раніше задокументовані випадки поширених катувань та нелюдського поводження.

Сукупний вплив неодноразових катувань, жорстокого поводження, ізоляції та поганих умов утримання в російському полоні… матиме довготривалі негативні наслідки на фізичний і психічний стан багатьох військовополонених, – зазначають автори документа.

УВКПЛ отримало повідомлення про страту щонайменше 32 нещодавно захоплених українських військовополонених у 12 окремих інцидентах.

На тимчасово окупованій території російська влада продовжувала нав'язувати російську політичну, правову та адміністративну системи, примушувала мешканців присягати на вірність державі-окупанту, систематично чинила тиск з метою отримання ними громадянства Російської Федерації, а також силоміць намагалася залучати до «патріотичних» заходів, спрямованих на демонстрацію лояльності до держави-окупанта.

Оприлюднена УВКПЛ тридцять восьма доповідь щодо ситуації з правами людини в Україні ґрунтується на дослідженні Моніторингової місії з прав людини ООН, яка була розгорнута в Україні у березні 2014 року – після початку російської окупації Криму та східних регіонів країни.

Нагадаємо, Байден продовжив надзвичайний стан у США через кіберзагрози

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Loading...
Load next