Росіяни розміщують на сайтах із усиновлення фото викрадених українських дітей - FT

Росіяни розміщують на сайтах із усиновлення фото викрадених українських дітей - FT

Фото і дані українських дітей, які були викрадені та вивезені до Росії в перші місяці вторгнення РФ в Україну в 2022 році, окупанти розміщують на сайтах із усиновлення.

Про це йдеться у розслідуванні Financial Times, для якого були використані технології з розпізнавання обличчя, публічні дані, а також інтерв’ю з українськими офіційними особами та родичами самих дітей.

Журналісти ідентифікували та знайшли чотирьох українських дітей на пов’язаному з російським урядом веб-сайті з усиновлення «usynovite.ru». Одна дитина зображена з новим російським іменем і віком, ці дані відрізняються від тих, що вказані в їхніх українських державних документах.

Інша дитина зображена з російським варіантом українського імені. Проте про українське походження жодної дитини не вказується. Дітей росіяни викрали з державних будинків опіки та розлучили зі своїми опікунами й родичами в містах на півдні та сході України, які потрапили під контроль російської армії у 2022 році.

Йдеться про дітей від восьми до 15 років.

Зазначається, що діти, яких розшукали журналісти FT, особи яких підтвердила українська влада разом з їх родинами, опинилися в Тульській області під Москвою та в Оренбурзькій області поблизу казахського кордону. Одну дитину вивезли в тимчасово окупований Крим.

Ще 17 дітей, яких журналісти знайшли на російському сайті з усиновлення, були підтверджені у недавньому розслідуванні New York Times. Усі вони з дитячого будинку з Херсону.

За оцінками української влади, майже 20 000 дітей були примусово вивезені з тимчасово окупованих територій до Росії з початку її повномасштабного вторгнення в Україну в лютому 2022 року. Багато тисяч неповнолітніх досі вважаються зниклими безвісти.

Нагадаємо, Юсов підтвердив одночасне ураження двох російських літаків Су-57

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Loading...
Load next