Швеція підтвердила перший випадок зараження мавпячою віспою

Швеція підтвердила перший випадок зараження мавпячою віспою

У Швеції підтверджено перший випадок більш важкої форми мавпячої віспи - важкої вірусної інфекції, яка поширюється через близький контакт, і це також перший випадок, коли вона була виявлена за межами Африки.

Про це повідомляє The Guardian.

Сьогодні ми отримали підтвердження того, що у Швеції зафіксовано перший випадок захворювання на більш важкий тип віспи, який називається Clade I, - заявив на пресконференції міністр охорони здоров'я і соціальних справ Швеції Якоб Форссмед.

Генеральний директор Шведського агентства громадської охорони здоров'я Олівія Вігзелл уточнила, що людина заразилася під час перебування в регіоні Африки, де в даний час спостерігається великий спалах віспи. Вона додала, що людина, яка заразилася, отримала допомогу та інструкції відповідно до рекомендацій агентства охорони здоров'я.

Вірус Mpox, відомий як мавпяча віспа, передається через тісний контакт, наприклад, під час статевого контакту, контакту шкіра-до-шкіри, а також під час розмови або дихання поруч з іншою людиною, пише ВВС. Вірус викликає симптоми, схожі на грип, ураження шкіри і може бути смертельним: у чотирьох випадках зі 100 призводить до летального результату.

Існує два типи віспи: Clade -1 і Clade - 2. Хоча у 2022 році Clade 2 спричинив надзвичайну ситуацію у сфері охорони здоров'я, він був відносно легким.

За даними Шведського агентства громадської охорони здоров'я, Clade 1 частіше поширюється через тісні контакти і часто серед дітей, в той час як більш легкий варіант поширюється переважно через статеві контакти.

Європейський центр із профілактики та контролю захворювань повідомив, що симптоми зазвичай з'являються через 6-13 днів після інфікування і проявляються у вигляді лихоманки, головного болю, висипу, виразок і болю в м'язах. Більшість людей відчували легкі або помірні симптоми з подальшим повним одужанням, але особи з ослабленим імунітетом були в групі підвищеного ризику.

Нагадаємо, На транспорті Медведчука вже заробили для ЗСУ 3 млн гривень

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Loading...
Load next