Близько 40% повернутих з полону вважали зниклими безвісти - Лубінець

Близько 40% повернутих з полону вважали зниклими безвісти - Лубінець

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що близько 40% повернутих з полону – особи, які мали статус зниклих безвісти за особливих обставин.

Про це Лубінець повідомив у Телеграмі.

За його словами, він сьогодні провів велику зустріч з рідними військовополонених та зниклих безвісти захисників України, на яку прийшли близько три сотні людей. На питання відповідали представники Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, Об'єднаного центру СБУ, Пенсійного фонду, Департаменту соцзабезпечення МОУ, Нацполіції, МВС, Офісу Генпрокурора, ГШ ЗСУ.

Лубінець розповів про комунікацію щодо повернення військовополонених з російською уповноваженою з прав людини та залучення представників третіх країн. Відповідали також на питання щодо репатріації тіл, взаємодії держструктур стосовно ДНК-експертиз та виплати для родин загиблих захисників.

Родичі цікавилися особливостями пошуку зниклих безвісти.

Підкреслив, що для нас немає юридичної відмінності між ними та тими, хто має статус військовополонених: близько 40% повернутих з полону – це особи, які мали статус зниклих безвісти за особливих обставин і не були підтверджені МКЧХ, - зазначив Лубінець.

Він додав, що Офіс омбудсмена щоденно докладає всіх зусиль, щоб повернути кожного і кожну.

Не забуваймо, що агресор порушує закони і звичаї війни, Женевські конвенції й міжнародне гуманітарне право, - підкреслив Лубінець.

Нагадаємо, Рада підтримала законопроєкт, який дозволить брати іноземців на військову службу за контрактом

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Loading...
Load next