Не вада, а особливість: як визначити дитину-шульгу ще до народження?

Не вада, а особливість: як визначити дитину-шульгу ще до народження?
Окрім ліковорукості існує також лівоногість, лівоокість та лівовухість.

Окрім ліковорукості існує також лівоногість, лівоокість та лівовухість. Виявити таку особливість у малюка можна ще в утробі матері.

Пікассо, Ейнштейн, Македонський, Цезар, Матіос та Вакарчук – усі ці відомі люди різних епох були чи ж є шульгами. Список можна продовжувати ще довго, адже близько двадцяти відсотків населення планети є ліворукими. Тобто тими, у кого домінує ліва рука. Один із них - Ростислав. Хлопець займається музикою близько 15 років, грає на бас-гітарі. Та от що цікаво, пише і грає на гітарі правою рукою. 

Ростислав розповів: "Коли я почав вчитися грати на гітарі, то сказав своєму вчителю: «Слухай, чоловіче, я лівша, як мені взагалі чи лівосторонню гітару брати чи правосторонню?» Він каже: «Ростик, не переживай, бери правосторонню і вчися так, як всі люди». Було дуже складно, але нічого страшного".

Існують так звані лівосторонні гітари, спеціально для шульги, пояснює хлопець. Проте, як правило, коштують вони значно дорожче. Та й знайти їх не так вже й просто. До того ж, він уже звик до праворукого інструменту. Хоча й жартує, що деякі побутові речі, мабуть, придумали спеціально для шульги. 

"Напевно якийсь лівша придумав тримати виделку в лівій руці, тому що правшам, мені здається, дуже незручно так їсти. А от лівою, до речі, мені дуже зручно", - ствердив Ростислав.

У сім’ї хлопця до такої особливості ставляться спокійно, адже успадкував він її від батька. Фахівці ж пояснюють, що шульга - це ніяка не вада, а особливість, яка переважно передається по спадковості. 

Разом із тим, заступник головного лікаря з медичної частини міської дитячої клінічної лікарні Роман Герега пояснив: "Ця вроджена властивість, переважно, виявляється на 1 році життя, коли дитинка бере іграшки чи якісь інші предмети лівою чи правою рукою. Це ще більше підкреслюється, коли вона починає малювати".

Окрім ліковорукості існює і лівоногість, лівоокість та лівовухість, тобто у людини домінує ліва сторона, каже лікар. А от з сучасними технологіями виявити таку особливість у малюка можна іще в утробі матері.

"При УЗД-обстеженнях, на останніх місяцях вагітності, видно як дітки смокчуть пальчик. Якщо це великий палець лівої руки, то, переважно, така схильність характерна для шульги", - зазначив фахівець.

Не переучати своїх чад радять і психологи. Кажуть: це може негативно вплинути на здоров’я та емоційний стан дитини. 

Окрім цього, психологиня Олена Любич розповіла: "Не травмуйте психіку дитини та не псуйте їй життя. Тому що переучити на праву руку можна агресивними методами. І, найголовніше, потім ми будемо дивитися на негативні наслідки того".

На численних відомих прикладах можна спостерігати, що шульги, як правило, надзвичайно талановиті та обдаровані, пояснює психологиня. І додає: «така особливість людей, в яких більше розвинена права півкуля головного мозку».

"Якщо дитина шульга, в неї ведуча права півкуля. Вона відповідає за образне сприйняття світу, емоції та інтуїцію.І у дітей, в яких навпаки - за точність і систематизацію", - додає Ольга Любич.

У будь-якому випадку фахівці радять не розподіляти людей на правші чи лівші. Адже у середині кожного із них є щось особливе.

Слідкуй за нами на FacebookTelegramYoutube і знай Правду.

Читайте також
COVID-19 в Україні: за добу підтвердили 598 нових випадків зараження COVID-19 в Україні: за добу підтвердили 598 нових випадків зараження
За останню добу найбільша кількість підтверджених випадків захворювання на коронавірусну інфекцію зареєстрована у Києві.
В Україні запроваджено бустерне щеплення для всіх категорій громадян від 18 років — МОЗ В Україні запроваджено бустерне щеплення для всіх категорій громадян від 18 років — МОЗ
Міністерство охорони здоров'я погодило бустерне щеплення для всіх категорій населення від 18 років. Про це повідомив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.
Loading...
Load next