У Львівській лікарні швидкої медичної допомоги оперують дітей шкільного віку з вродженими вадами серця

У Львівській лікарні швидкої медичної допомоги оперують дітей шкільного віку з вродженими вадами серця
Близько 5 місяців назад у медзакладі запрацювало відділення кардіохірургії та трансплантації серця.

Близько 5 місяців назад у медзакладі запрацювало відділення кардіохірургії та трансплантації серця. І за цей період лікарі встигли не лише надати допомогу десяткам пацієнтів, але й успішно пересадити 2 серця.

Своєю чергою, завідувач відділення кардіохірургії та трансплантації серця Роман Домашич зазначає: "У нашій клініці у відділенні виконується весь спектр кардіохірургічних операцій. Це є аорто-коронарні шунтування, мамарнокоронарні шунтування, пластика та протезування клапанів, висхідної аорти, видалення пухлин серця".

Проте проблеми з серцем бувають не лише у дорослих. Тож у центрі запрацював ще один напрямок – дитяча кардіохірургія.

"Багато батьків зі своїми дітками з вродженими вадами серця звертаються до лікарів. І в Західній Україні ні в одній кардіохірургічній клініці немає дитячого напрямку. Вони тільки змушені їхати в столицю", - додає фахівець.

Лікар-хірург серцево-судинний  кардіохірургічного відділення Віталій Петров повідомляє: "Ми також цього місяця починаємо програму допомоги пацієнтам із вродженими вадами від найменшого і до дорослого віку. Це дозволяє максимально надати допомогу усім хворим, які мають хвороби серця хірургічного профілю. Це операції різного ступеня складності й різної інвазивності".

Відділення розраховане на 20 кардіохірургічних і 8 реанімаційних ліжок.

Окрім цього, завідувач відділення кардіохірургії та трансплантації серця Роман Домашич наголошує: "Обов’язково, щоб лягти на планову операцію пацієнт повинен пройти з ПЛР-аналізом, оскільки зараз ми працюємо в режимі карантину. На ургенцію, якщо по життєвих показах, то ми робимо експрес-тестування і імуноглобуліни А, ДЖ, М в нашій клініці".

З початку відкриття відділення вже прооперували першого юного львів’янина, який мав одразу 3 вади серця.

"Дві вроджених. Був частковий дренаж легеневих вен і АСД, скажемо, дірка в міжпередсердній перетинці. Внаслідок цього в нього ще розвинулася недостатність у внутрістулковому клапані: пацієнту була виконана корекція вади й пластика клапана", - він розповідає.

Лікар-хірург серцево-судинний кардіохірургічного відділення Лікарні швидкої медичної допомоги Віталій Петров каже: "Минулого тижня ми виконали операцію зі звичайного доступу. Цього тижня з міні доступу. Це означатиме, що пацієнт має вдвічі менший рубець, він має значно менше болю, отже може піти додому швидше".

Наразі львівські лікарі оперують дітей раннього шкільного віку, проте згодом оперуватимуть і дошкільнят.

За словами лікаря Віталія Петрова, фахівці зараз починають із вад серця, які є середнього ступеня важкості. Проте планується розширення проблематики та всього ступеня інвазивності.

Зазначимо, що кожного року в Україні народжується близько 10 тисяч дітей з вродженими вадами серця, з яких понад 1000 потребують негайного хірургічного втручання.

"Ми розуміємо механізми, що треба зробити вчасно, які можуть бути наслідки, але, на жаль, ми не маємо остаточної відповіді чому дитина захворіла. Сталося неправильно формування серця і в результаті того може бути якийсь дефект", - зазначає фахівець.

Додамо, що кардіохірургічні операції у лікарні швидкої допомоги заплановані вже на декілька тижнів вперед.

Слідкуй за нами на FacebookTelegramYoutube і знай Правду.

Читайте також
БІЛЬ У СПИНІ: причини, лікування, профілактика БІЛЬ У СПИНІ: причини, лікування, профілактика
Неприємні симптоми можуть виникати через сидячий спосіб життя, неправильно підібрану подушку чи матрац, носіння важкої сумки, високих підборів тощо
За прикладом Європи: Україна готова впровадити бустерну дозу вакцини За прикладом Європи: Україна готова впровадити бустерну дозу вакцини
Міністр додав, що для цього вакцин в Україні є достатньо.
Німецький благодійний фонд HOPE передав на Львівщину медичне обладнання
Спільно з активістами громадського руху «Варта» усе необхідне доставили до обласного госпіталю ветеранів війн та репресованих імені Юрія Липи.«Сьогоднішній вантаж містить реабілітаційне обладнання,
Loading...
Load next