Україна без вакцини: Індія образилась і припинила постачання прерапату від Covid

Україна без вакцини: Індія образилась і припинила постачання прерапату від Covid
Індійський виробник вакцини AstraZeneca вирішив уповільнити й може відкласти взагалі постачання препарату в Україну.

Постачання нової партії вакцини від коронавірусу під загрозою зриву, причиною цьому стала "інформаційна війна" розпочата українськими політиками.

Про це заявив на своїй сторінці у Facebook голова комітету Ради з питань охорони здоровʼя та народний депутат «Слуги народу» Михайло Радуцький.

" Причина – інформаційна кампанія, розгорнута проти індійської вакцини у нашій країні. МЗС отримало лист від посольства Індії, у якому підкреслюється неприпустимість дискредитаційних заяв стосовно Індії як виробника медичних препаратів та вакцини AstraZeneca (CoviShield), що постачається до України ", - заявив депутат.

Зокрема, Міністерство закордонних справ України отримало лист від посольства Індії в Україні, в якому підкреслюється неприпустимість дискредитаційних заяв в Україні щодо індійської вакцини.

На думку Радуцького, це була "свідома цинічна гра", щоб зірвати поставку вакцин з боку українських політиків і заблокувати кампанію з вакцинації в країні. До того ж на припинення співпраці з Індією працювали як проросійські політики, так і псевдопатріотичні політичні лідери. Саме ці люди прирекли на загибель тисячі українців заради задоволення власних політичних амбіцій.

Зазначимо, що індійська сторона в свою чергу зазначає, що вакцина AstraZeneca  є абсолютно безпечним та ефективним препаратом, що підтверджено Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Лише на території Європи та Індії вже було використано близько 50 мільйонів доз цієї вакцини. Значні обсяги препарату законтрактували такі країни, як Канада, Велика Британія, Бразилія.

Додамо, що президент Володимир Зеленський одразу після отримання інформації про можливе припинення постачання вакцину в Україну, доручив міністру охорони здоров'я  Степанову терміново провести переговори про відновлення постачання вакцини.

" Міністерство охорони здоров’я та МЗС України повинні якнайшвидше зробити все необхідне, щоб переконати індійських партнерів у непричетності держави та українського суспільства до дискредитації постачальника вакцин ", - зазначив Рудницький.

Нагадаємо, що станом на кінець березня в Україну доставили лише 500 тисяч доз індійської вакцини AstraZeneca, ціну на яку в МОЗ не розкривають.

Однак, Українська правда повідомляє, що Індія тимчасово призупинила експорт найбільших партій вакцин від коронавірусу AstraZeneca. Зупинка пов’язана з розширенням плану вакцинації в Індії, бо в країні почалося зростання захворюваності і влада прагне спочатку прищепити своїх громадян.

Тепер постачання вакцини в Україну й справді під загрозою, проте, офіційних коментарів стосовно цієї ситуації у МЗС України ще не надали. 

 

Читайте також
Зеленський заявив, що до кінця року більшість українців повинні провакцинуватись Зеленський заявив, що до кінця року більшість українців повинні провакцинуватись
Президент України схвалив створення Національного плану вакцинації проти COVID-19, який передбачатиме вакцинацію більшості дорослого населення України до кінця 2021 року.
Україна уклала договір з Pfizer на поставку 10 мільйонів доз вакцини Україна уклала договір з Pfizer на поставку 10 мільйонів доз вакцини
Україна уклала договір з американською корпорацією Pfizer на постачання 10 мільйонів доз вакцини проти Covid.
Перша партія вакцини CoronaVac вже в Україні
Вчора ввечері, 25 березня, в аеропорту "Бориспіль" приземлився літак, який привіз в Україну першу партію китайської вакцини CoronaVac, виробництва китайської компанії Sinovac Biotech.
Loading...
Load next