На Львівщині кожен третій кліщ може викликати хворобу Лайма (Відео)

На Львівщині кожен третій кліщ може викликати хворобу Лайма (Відео)
Про ознаки хвороби Лайма свідчить почервоніння та мігруюча еритема, тобто кільце навколо укусу кліща.

Кожного року на Львівщині фіксують від 30 до 60 випадків інфікування лаймбореліозом. Цьогоріч, якраз у той період, коли тільки потепліло, одна із мешканок Львова з сім'єю вирішила виїхати на природу і заодно вигуляти собаку. Та коли приїхала додому, виявила на собі цього маленького шкідника.  

" Ми вже декілька років обробляємся від кліщів і тварин обробляєм, тому що був в нас випадок, що пса вкусив кліщ і потім ми вже там зробили аналізи і виявилось що він був перенощиком хвороби Лайма ", - розповіла львів'янка Ілона.

За підсумками моніторингових досліджень Львівського лабораторного центру, на Львівщині приблизно кожен третій кліщ може мати збудник цієї гострої інфекційної хвороби, яка може передатись людині після укусу.   

" Ми можемо бачити перший симптом у вигляді так званої еритеми. Що таке еритема? Це червоне кільце в місці присмоктування, особливо якщо воно більше 5 сантиметрів в діаметрі. Тоді треба звертатись до свого лікаря і починати лікування ", - розповів лікар-інфекціоніст Львівської обласної інфекційної лікарні, Андрій Орфін.

Еритема

Вираженої симптоматики на початку лаймбореліоз не має, це можна побачити лише за ознаками на шкірі. Інкубаціний період для цього захворювання триває до 14 днів. 

" Якщо людина пропустила елемент еритеми, в еритеми є якийсь період часу, а потім вона може зникати, то можуть розвиватися скажемо симптоми хронічного ламбореліозу у вигляді ураження суглобів, нервової системи, серцево-судинної системи. Це тяжка хвороба, якщо вона вже переходить у хронічну фазу ", - зазначив лікар.

Кожного року на Львівщині фіксують від 30 до 60 випадків інфікування лаймбореліозом. Тому спеціалісти радять використовувати засоби захисту від кліщів у вигляді спреїв чи гелів, а також оглядати себе та своїх рідних після прогулянок на природі.

" Він завжди коли падає на, наприклад штани, чи там на шкіру, то він не присмоктується зразу, моментально, а він зазвичай лізе до гори, до місця якоїсь складки. Чому так часто можна знайти кліща в пахові ділянці, підколінній ділянці, бо там є складка. Він лізе, лізе, впирається і може всмоктуватися ", - додав Андрій Орфін.

Якщо кліщ все-таки вкусив і еритеми, тобто так званого кільця навколо укусу не з'явилось, то хвилюватись непотрібно. Якщо ж ні, обов’язково зверніться до лікаря. 

 

Читайте також
Врятувати людину до приїзду медиків допоможе зовнішній дефібрилятор: як користуватися (відео) Врятувати людину до приїзду медиків допоможе зовнішній дефібрилятор: як користуватися (відео)
У Львівській обласній військовій адміністрації з’явився зовнішній дефібрилятор. Його розмістили на першому поверсі одразу при вході до будівлі.
Понад 2 мільйони хворих: в Україні знову збільшилась кількість захворюваності на Covid Понад 2 мільйони хворих: в Україні знову збільшилась кількість захворюваності на Covid
За минулу добу в Україні станом на 23 квітня, виявили 14 277 нових випадків зараження. З них захворіла 591 дитина та 277 медпрацівників.
Loading...
Load next