Врятувати людину до приїзду медиків допоможе зовнішній дефібрилятор: як користуватися (відео)

Врятувати людину до приїзду медиків допоможе зовнішній дефібрилятор: як користуватися (відео)
У Львівській обласній військовій адміністрації з’явився зовнішній дефібрилятор. Його розмістили на першому поверсі одразу при вході до будівлі.

Ще один дефібрилятор з’явився у Львові. Його центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф розмістив на першому поверсі Львівської обласної військової адміністрації. Одразу при вході. А відтак, тепер є більше можливостей врятувати людину до приїзду медиків.  

 Такі апарати для допомоги немедиками повинні бути в кожному людному, де збирається велика кількість людей. На вокзалах, в аеропортах, в торгових центрах, в спортивних, відпочивальних косплексах, тобто в кожному місці, де потенційно може бути зупинка серцевої діяльності, — Андрій Васько, керівник центру Екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. 

Користуватися ним дуже просто, якщо читати те, що на ньому написано, а також виконувати його команди. І власне перевагою такого апарату є те, що його може використати людина без спеціальної медичної підготовки.  

Він визначає ритм, з яким зараз функціонує серце і визначає необхідність, чи є необхідність проведення електричного заряду чи її немає, — Роман Сеньків, лікар з медицини невідкладних станів Львівського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. 

Та перш ніж взятися за роботу потрібно насамперед визначити чи безпечне для нас місце, зрозуміти чи людина в свідомості та чи є зупинка серця.  

Якщо ми визначили, що місце безпечне і тут збоку немає ніяких кабелів, в потерпілого немає ніяких предметів в руках, якими він може надати шкоду ми підходимо для нього і визначаємо рівень свідомості, — Роман Сеньків. 

Для початку визначається рівень свідомості голосовим подразником. Потрібно підійти до потерпілого запитатися, чи він вас чує. Впродовж декількох секунд очікуємо на відповідь. Якщо відповіді нема, можна підійти і потрусити хворого. Ви мене чуєте? Якщо відповіді далі нема значить хворий без свідомості. Нам потрібно визначити чи є дихання чи немає дихання.  

 Для цього відводимо щелепу вверх, нахиляємось до потерпілого і слухаємо чи є дихання. Паралельно спостерігаючи за грудною кліткою. В думках рахуємо до 10 секунд. За цей час має відбутись близько 5 вдихів. Якщо їх не було, це означає, що дихання відсутнє і необхідно проводити серцево-легеневу реанімацію.  

Перед тим як приступати до серцево-легеневої реанімації обовязково потрібно викликати бригаду екстреної медичної допомоги. Якщо є збоку якісь люди, можна попросити їх викликати. Якщо ні, то ми спочатку викликаємо бригаду і тоді приступаємо до серцево-легеневої реанімації, — Роман Сеньків. 

Отож телефонуємо за номером 103 і коротко та лаконічно озвучуємо диспетчеру місце події, приблизний вік пацієнта, розповідаємо що трапилось і повідомляємо що приступаємо до серцево-легеневої реанімації.  

 Точку для того, щоб визначити серцево-легеневу реанімацію ми визначаємо по-простому середину грудини і беремо руки в замок. Якщо ви правша, то права рука має бути знизу, якщо ви лівша то ліва рука має бути знизу. Потерпілий має лежати на твердій поверхні і грудна клітка має бути повністю оголена. Визначаємо точку в якій ми будемо проводити непрямий масаж серця і приступаємо до непрямого масажу серця з частотою 100-120 натискань на хвилину. Грудна клітка має прогинатися від 3 до 5 см, — Роман Сеньків. 

Поки виконується серцево-легенева реанімація, людина яка перебуває поблизу вас повинна принести дефібрилятор.  Якщо пацієнт у свідомості, його потрібно перевести у бокове положення. Якщо ж ні, то виконувати серцево-легеневу реанімацію до приїзду швидкої.  

Підтримай нас на Patreon: https://www.patreon.com/pravdatutlvi

Віра Коновал - pravdatutnews.com

Читайте також
Домедична допомога під час війни: команда ПравдаТУТ Львів та ПравдаТУТ News пройшла вишкіл (відео) Домедична допомога під час війни: команда ПравдаТУТ Львів та ПравдаТУТ News пройшла вишкіл (відео)
Тренінги з надання першої домедичної допомоги фахівці медколеджу післядипломної освіти проводять щодня. Вишкіл триває 2 години .
Понад 2 мільйони хворих: в Україні знову збільшилась кількість захворюваності на Covid Понад 2 мільйони хворих: в Україні знову збільшилась кількість захворюваності на Covid
За минулу добу в Україні станом на 23 квітня, виявили 14 277 нових випадків зараження. З них захворіла 591 дитина та 277 медпрацівників.
Львівська лабораторія вперше в Україні візьме на стажування 10 лікарів-інтернів Львівська лабораторія вперше в Україні візьме на стажування 10 лікарів-інтернів
Львівська лабораторія “Ескулаб” першою в Україні запропонувала лікарям-інтернам підвищити кваліфікаційний рівень, пройшовши спеціальний курс підготовки на лабораторних потужностях компанії.
Loading...
Load next