Вітамін А: корисні властивості та наслідки дефіциту (відео)

Вітамін А: корисні властивості та наслідки дефіциту (відео)
Для нормального росту і розвитку клітин організму необхідний вітамін А. Нестача вітаміну А може супроводжуватись погіршенням зору, випадінням волосся, ламкістю нігтів, сухістю шкіри, трісканням губ.

Для нормального росту і розвитку клітин організму необхідний  вітамін А. Він жиророзчинний і отримати його можна з продуктів харчування тваринного походження. У рослинах міститься лише каротин, тобто так звана малоактивна форма вітаміну А, яка теж корисна для кожної людини.

"Його ще називають кретиноїдом, ретина, тобто це той вітамін, який забезпечує наш зір. нестача вітаміну А впершу чергу може асоціюватися з такими проявами як поігрешння гостроти зору, іноді кажуть така як куряча сліпота, починаються сутінки і люди гірше бачать", - розповіла лікар-імунолог, Христина Ліщук-Якимович.

Якби цей вітамін в організмі був відсутній, люди б не могли бачити.  Хоча гостра нестача вітаміну А зустрічається нечасто, однак його дефіцит помітно одразу.

"Випадіння волосся, може бути ламкість волосся, тобто ці такі моменти, на перший погляд, побутові, але вони також можуть асоціюватись часто з власне недостатністю вітаміну А", - додала лікарка.

Зустрічається нестача вітаміну А у людей, які раціоні яких здебільшого переважає картопля та рис. Зокрема найбільше така проблема спостерігається у вегетаріанців та веганів, адже вони не вживають м’ясо.

"Коли ми маємо сухість шкіри, коли ми маємо тріскання до прикладу довкола губ, носо-губного трикутника, або схильність підвищену до утворення автики, виразочки невеличкі в ротовій порожнині це також може свідчити про недостатність вітаміну А в нашому організмі", - зазначила Христина Ліщук-Якимович.

Впливає нестача вітаміну А і на неврологічні функції. Зокрема може виникати дратівливість, порушення асоціативного мислення та уваги.

Зазначимо, що найкраще – це не допускати дефіциту вітаміну А. Знайти його можна у печінці тварин, риб’ячому жирі та вершковому маслі. Вживаючи ці продукти вітамін буде засвоюватись набагато швидше. З дещо меншим ефектом, проте наситити організм можна цим вітаміном і від рослин. Зокрема багато його в моркві, шпинаті, петрушці та капусті.

 

Читайте також
Вітаміни групи Е: чому корисно вживати продукти в яких він міститься (відео) Вітаміни групи Е: чому корисно вживати продукти в яких він міститься (відео)
Вітамін Е впливає на стан нашої шкіри, нігтів і волосся, а тому його часто використовують в косметичних цілях. Зокрема він міститься у соняшниковій та кукурудзяній олії, авокадо, рибі, горіхах, арахісові та ківі.
Для чого організму людини потрібні вітаміни групи В: їхні властивості та користь (відео) Для чого організму людини потрібні вітаміни групи В: їхні властивості та користь (відео)
Вітаміни групи В допомагають долати стрес, усувають втому та покращують зовнішній вигляд. Зокрема вітамін В6 бере участь у виробленні гормонів, а його дефіцит збільшує ймовірність депресії.
Вітамін К: його властивості та до складу яких продуктів входить (відео) Вітамін К: його властивості та до складу яких продуктів входить (відео)
Вітамін К зміцнює кістки, захищає серцево-судинну систему, нормалізує роботу нирок та забезпечує процес згортання крові, а також добре поєднується з вітаміном D. Вони нейтралізують надмірну дію один одного. Зокрема нестача вітаміну К може спостерігатись при дисбактеріозі, гепатитах та цирозі печінки.
Loading...
Load next