ВІЛ/СНІД: історія появи, застереження та рекомендації. Ситуація в Україні

ВІЛ/СНІД: історія появи, застереження та рекомендації. Ситуація в Україні
1 грудня з 1988 року відзначається як Всесвітній день боротьби зі СНІДом.

ВІЛ-інфекція виникла в центральній частині західної Африки і вражала спочатку мавп, зокрема, людиноподібних мавп. Потім вірус почав випадково переходити на людей, через те, що вони їли м'ясо диких тварин, заражених ВІЛ. Приблизно 36,7 мільйонів людей у світі хворіють на ВІЛ-інфекцію на різних її клінічних стадіях. 

Клітина, яка інфікована ВІЛ
Фото: клітина, яка інфікована ВІЛ. BBC

ВІЛ уражає імунну систему людини, знижує супротив організму різним ВІЛ-асоційованим захворюванням.

ВІЛ-асоційовані захворювання передаються як через кров, так і статевим шляхом:

  • сифіліс;
  • герпес;
  • гонорея.

Синдром набутого імунодефіциту людини або ж скорочено СНІД — ураження, що відбуваються на відповідних клінічних стадіях інфекції ВІЛ.

Синдром набутого імунодефіциту вперше було зафіксовано в США в 1983 році. Цей вірус впливає на імунну систему людини так, що деякі інфекційні хвороби та пухлини призводять до смерті людини.

Збудник — вірус має ВІЛ, що має три типи:

ВІЛ 1 та ВІЛ 2, що є дуже поширеними в Західній Європі;

ВІЛ 3, від якого страждають переважно американці та африканці.

Джерело інфекції — людина, носій ВІЛ.

Зараження можливе у таких випадках:

  • при статевому контакті з інфікованим незалежно від статевої орієнтації;
  • при кровообміні з інфікованим (у тому числі при ін'єкційному вживанні наркотиків, пересадці органів інфікованої людини здоровій, татуювання);
  • від матері до дитини під час вагітності, пологів та грудного вигодовування.

Якщо ВІЛ-інфікована жінка народжує дитину, то, за останніми дослідженнями, ця дитина не обов'язково має бути носієм вірусу.

Період «вікна» — час, коли ВІЛ присутній у крові людини, але аналіз на антитіла до нього ще є негативним. У цей період людина може передавати вірус іншим. Становить від двох до шести місяців.

Діагностика

Оскільки ранній період ВІЛ-інфекції часто є безсимптомним, лікарі та інший медичний персонал можуть виявити його лише за допомогою дослідження крові пацієнта на наявність у ній антитіл до компонентів ВІЛ.

В Україні серед країн Східної Європи і Центральної Азії ступінь поширеності ВІЛ/СНІДу найвищий, серед дорослого населення він становить 1,1 %.

Щодня в Україні реєструється 48 випадків захворювання на ВІЛ-інфекцію. Також в Україні зростає кількість ВІЛ-інфікованих жінок.

У лютому 2021 року в Україні офіційно зареєстровано 1 395 нових випадків ВІЛ-інфекції, у 389 пацієнтів діагностовано СНІД, а 123 людини померли від СНІДу.

Фото: поширення ВІЛ в Україні. МОЗ

Найвищі рівні захворюваності на ВІЛ-інфекцію зареєстровано в Одеській (109,2 на 100 000 населення), Дніпропетровській (107,0), Миколаївській (74,9) областях, м. Київ (63,1), Київській (53,5), Кіровоградській (52,1), Херсонській (48,4), Чернігівській (48,4) областях. Повідомляє МОЗ.

За останні п’ять років Україна досягла значного прогресу в лікуванні ВІЛ-позитивних осіб.

Вчасна діагностика, обізнаність та обережність дасть можливість зупинити епідемію ВІЛ-інфекції у країні, запобігати новим випадкам інфікування ВІЛ, зменшити смертність від хвороб,що спричинила ВІЛ - інфекція, а людям із ВІЛ — жити повноцінним життям.

Основна умова вашого здоров’я — Ваша поведінка.

Злата Новосельська pravdatutnews.com

Читайте також
До дня боротьби з ВІЛ/СНІД: випадки одужання від невиліковної хвороби До дня боротьби з ВІЛ/СНІД: випадки одужання від невиліковної хвороби
Більше ніж 37 мільйонів людей у всьому світі інфіковані ВІЛ, а пандемія СНІДу забрала життя близько 35 мільйонів людей з початку 1980-х років.
В Україні в 2 областях за минулу добу не зробили жодного COVID-вакцинування В Україні в 2 областях за минулу добу не зробили жодного COVID-вакцинування
В Україні за минулу добу, 22 травня, зробили 3 503 щеплень проти COVID-19: першу дозу вакцини отримали 1022 людини, а завершили вакцинацію (отримали другу дозу) — 2 481. Однак, у двох регіонах за минулу добу не провели жодного щеплення від коронавірусної інфекції.
В Україні вже 755 тисяч осіб отримали щеплення проти COVID-19 В Україні вже 755 тисяч осіб отримали щеплення проти COVID-19
Міністр охорони здоров'я Максим Степанов повідомив, що від початку компанії вакцинації вже майже 755 тисяч українців щепились від коронавірусної інфекції.
Loading...
Load next