Небезпечні консерви: загроза ботулізму (відео)

Небезпечні консерви: загроза ботулізму  (відео)
Якщо домашня м’ясна консерва зберігається довше ніж рік, помітна пліснява чи здута покришка, то таку продукцію краще не споживати.

Попри те, що зараз усі думки в основному про війну, і за інші проблеми навіть не хочеться згадувати, є речі, про які не можна забувати. Адже нікуди не ділись різні небезпечні інфекції, як-от ботулізм. Особливо в час, коли всі запасаються різними консервами, зокрема і домашніми, на випадок надзвичайної ситуації. Адже цей продукт довго зберігається і його легко можна взяти з собою в укриття. Окрім того, зараз їх часто передають для наших бійців.

Якщо щось зробити неправильно то є ризик наразити на небезпеку людину, яка буде споживати цю особливу м’ясну консерву. Тому перевага завжди надається промисловому виготовленню. Чому? Тому що промисловість це може бути якесь приватне підприємство, чи це завод, який виготовляє м’ясні консерви він має технологію виготовлення, - каже Наталія Іванченко,  керівниця Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ.

На ринках заборонено продавати домашнє консервування, можна тільки фабричне, - наголошує Іван Куциняк, лікар лабораторії привокзального ринку.

І цьому є пояснення. Адже збудник ботулізму тривалий час може перебувати в навколишньому середовищі у вигляді спори. 

Під дією високої температури і тиску можна зруйнувати цю спору, яка може оточує збудник ботулізму і власне в промисловому виробництві автоклави є завжди, тому що без їх використання неможлива безпечна промисловість, - інформує Наталія Іванченко.

Звичайно, що не всі домашні закрутки є небезпечними. Але найкраще перед вживанням, зокрема м’яса, піддати його вторинній термічні обробці. Обсмажити, проварити, або поставити на декілька хвилин в духовку. Нагадуємо, що саме під дією високих температур ця інфекція гине.

Якщо ми бачимо піддуту кришку, називають бомбажна банка, то однозначно такий виріб не підлягає споживанню, тому що це є ознаки небезпеки яка може чаїтися в баночці, але на жаль якщо ми говоримо про ботулізм то інколи ззовні ніяких змін ми можемо не побачити і тому оця вторинна термічна обробка є обов’язкова, - розказує керівниця Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ.

 Пліснява на поверхні консерви також ознака того, що її споживати не можна. Окрім того інфекція ботулізму може бути і на інших продуктах.

В’ялена, сушена риба, яка виготовляється з порушенням технологічних умов, тобто риба в’ялена з внутрішніми органами. Якщо риба була патрана, внутрішні органи були видалені, при обробці був доступ повітря, кисню до черевної порожнини то там ботулізм не може розвинутися, - зазначає Іван Куциняк.

Зазначимо, що ботулізм може починатись як звичайне харчове отруєння: нудота, одноразова блювота, біль у животі, однократний рідкий стілець. А далі симптоми лише погіршуються.

Людина може відчувати значну сухість в роті. Таке враження як язик прилипає до верхнього піднебіння. В людини може виникати раптова м’язева слабість. Так взагалі людина не може спиратись, спирається об стінку, а далі як правило виникає така тріада класичних симптомів. Це є двоїнні в очах, по медичному називається диплопія, порушення ковтання дисфагія. Якесь відчуття такого клубку незвиклого, нерідного тіла в горлі і порушення мови. Також можуть виникати такі симптоми як птоз, тобто опущення верхніх повік. Як правило він є двобічний, - додає Наталія Іванченко, - каже Наталія Іванченко.

Попри те, що ботулізм виявляють не так часто, але зі збільшенням споживання консервованих виробів, зростає і ризик виникнення такого захворювання.

Цього року було дві підозри на ботулізм, але лабораторно жодний випадок не підтвердився, тобто краще завжди передіагностувати. Ніж пропустити випадок. Минулого року ми мали близько 6 випадків ботулізму на рік, ну але найбільш важким був рік 2012 чи 13, коли ми мали 12 випадків ботулізму на Львівщині. Це було найбільше, - підсумовує керівниця Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Тому, будьте уважними і бережіть своє здоров’я.

Злата Новосельськаpravdatutnews.com

Читайте також
Контузія від вибуху: симптоми і перша допомога потерпілому Контузія від вибуху: симптоми і перша допомога потерпілому
Жителі міст, в яких ведуться бойові дії, можуть отримати контузію від вибухової хвилі.
В Україні злетіли ціни на сало В Україні злетіли ціни на сало
З початку лютого 2022 року ціна на продукт стрімко почала підніматися.
Стерильний набір для наркозалежних: боротьба проти ВІЛ чи сприяння обігу наркотиків? Стерильний набір для наркозалежних: боротьба проти ВІЛ чи сприяння обігу наркотиків?
Одеська міськрада видаватиме наркозалежним шприци, спиртові серветки, а також мінятиме використані шприци на нові.
Loading...
Load next