Стерильний набір для наркозалежних: боротьба проти ВІЛ чи сприяння обігу наркотиків?

Стерильний набір для наркозалежних: боротьба проти ВІЛ чи сприяння обігу наркотиків?
Одеська міськрада видаватиме наркозалежним шприци, спиртові серветки, а також мінятиме використані шприци на нові.

Мережа муніципальних аптек Одеси бере активну участь у боротьбі з поширенням ВІЛ. Повідомляє КП "Одесфарм".

Міська влада проводить системну роботу з протидії наркоманії та іншим соціально небезпечним явищам у рамках реалізації муніципальної програми протидії ВІЛ/СНІДу, туберкульозу, гепатитам та наркоманії "Прискорена відповідь Одеса" (Fast Track Odesa).

У рамках Програми запроваджено стратегію зниження шкоди інфікування ВІЛ для споживачів ін'єкційних наркотиків.

Це передбачає видачу наборів, що містять одноразові шприци та спиртові серветки, а також обмін використаних шприців на стерильні. Ця соціальна програма реалізовується через мережу муніципальних аптек КП "Одесфарм", - йдеться у повідомленні.

Отримувачами послуги є клієнти громадських організацій, які працюють зі споживачами ін'єкційних наркотиків. Вони за своїми клієнтськими картками та напрямками від організацій отримують послугу у 12 аптеках всіх районів міста.

Цього року в аптеках  видано 15 084 набори, а також проведено обмін 474 700 шприців. 

"Зниження шкоди"  - сучасний європейський підхід, спрямований на збереження здоров'я, профілактику, зниження негативних медичних та соціальних наслідків для людини, яка вживає ін'єкційні наркотики.

Пріоритетом стратегії "зниження шкоди" є профілактика зараження ВІЛ та іншими інфекціями, що передаються при ін'єкційному введенні наркотиків, а також запобігання передозуванням, участі в кримінальної діяльності, руйнуванню сімейних та соціальних зв'язків та іншим негативним медико-соціальним наслідкам.

Відповідно до українського законодавства на території України забороняється обіг аналогів наркотичних засобів і психотропних речовин, за винятком їх використання в цілях, передбачених статтями 19 (ліцензовані експертизи) та 20 цього Закону.

Злата Новосельськаpravdatutnews.com

Читайте також
Що робити при фосфорному бомбардуванні: правила безпеки та механізм дій при пораненнях Що робити при фосфорному бомбардуванні: правила безпеки та механізм дій при пораненнях
Білий фосфор викликає важкі опіки, аж до кісток та кісткового мозку.
Дослідження: фастфуд впливає на сон і пам'ять підлітків Дослідження: фастфуд впливає на сон і пам'ять підлітків
Діти, які споживали частіше солодкі газовані напої та їжу швидкого приготування, мали проблеми зі сном. У дівчат, це траплялось навіть частіше, аніж у хлопців.
Loading...
Load next