Цукровий діабет: які симптоми та як лікувати (відео)

Цукровий діабет: які симптоми та як лікувати (відео)
Цукровий діабет посідає третє місце серед найпоширеніших захворювань після серцево-судинних та онкологічних недуг. 

Стрес викликає чимало проблем зі здоров’ям. Проте як би не хотілось, в час війни його уникнути дуже важко. Постійні хвилювання можуть спровокувати і таке захворювання як цукровий діабет, зокрема другого типу. А тому найважливіше для нас його не пропустити.  

Характерно для діабету це підвищена спрага і часте сечовипускання. Це основні такі ознаки. Але якщо в людини є щось подібне, якісь скарги їй треба просто здати аналіз крові на цукор. Якщо є цукор більше 7, 7 і 2 це є цукровий діабет. Норма від 4.4 до 7.2. Якщо більше 7 і 2 значить це є цукровий діабет, — розповідає Ігор Вихопень, завідувач хірургічного відділення ТМО 2. 

При такому діагнозі не потрібно одразу панікувати, адже якість життя не зміниться якщо вчасно звертатися до лікаря і виконувати його вказівки. 

  

Лікування всюди у світі на першому етапі це є не інсулін, не таблетовані і навіть препарати, а це є дієта, фізичні навантаження і здоровий спосіб життя це називається. Якщо ті цукри вже, тривалість захворювання виявляється довга і лікований гемоглобін високий, то призначають таблетовані препарати, тобто не інсулін, щоб це зразу не лякалися люди, що зразу переводять на інсулін, це таблетовані препарати, — зазначає Ігор Вихопень. 

Окрім того, медицина не стоїть на місці, і зараз є багато сучасних препаратів для ефективного лікування.  

На сьогоднішній день препаратом вибору це є метформін, так званий метформін. Це стандарти, які затверджені Європейською, американською асоціацією діабетиків і з того починається лікування таблетоване, —каже Ігор Вихопень. 

Його призначає лікар індивідуально під пацієнта. Для тих людей, які вже мають діагноз цукровий діабет важливо не допустити його ускладнень.  

Це ураження судин, макро- і мікроураження нервів. Так звані нейропатії і ангіопатії. І від того до якого органу ті судини направлені ми маємо або ураження серця кардіоміопатії, або нирок нефропатія або власне діабетичну стопу гангрени нижніх кінцівок, — Ігор Вихопень. 

Основним принципом в лікуванні діабетичної стопи на сьогоднішній час є відновлення кровопостачання.  

Ми родимо пацієнту ультразвук. Ми бачимо, що на стопі кровопостачання вже не є достатнє по своїх характеристиках для того, щоб рана могла загоїтись, тоді ми починаємо шукати можливості то покращити. Є варіанти власною веною. Тобто ми беремо частину вени пацієнта і вшиваємо в обхід того місця де вона перекрита судина. Або другий варіант якщо немає нормальної якості вени в пацієнта, тоді використовується синтетичний протез, — розповідає Тарас Стасів, заступник медичного директора з хірургічної роботи ТМО.

Так, вдалося допомогти львів’янці Любі.  

В цьому випадку вена була не на тій нозі, а на іншій, тобто не на тій що була проблема. Тобто ми брали з однієї ноги вену, ставили її в то місце де було порушене кровопостачання. Операція пройшла успішно і ми могли ампутувати палець, той який був вже змінений незворотно і бачимо зараз на п'ятий день після операції, що рана жива, чиста, така що може загоїтися, — Тарас Стасів. 

Я вже себе почуваю набагато краще, нога мене не болить, я можу стати на ногу, а то я не могла ставати навіть на ногу, — каже Любов, пацієнтка. 

Але основне про що потрібно пам'ятати це те, що успішне лікування діабетичної стопи залежить ще і від коригування цукру.  

Чим скоріше хворий підійде і звернеться до хірурга, тим менш агресивна буде тактика хірурга. Тобто на сьогоднішній день не обов'язково ампутувати чи ногу чи навіть пальці, щоб вилікувати хворого. Якщо ми врахуємо, відкоригуємо цукор крові, то навіть рівень цукру зменшиться і запальні явища в ділянці стопи зменшаться. Тобто ми можемо обмежитись якоюсь мінімальною операцією, яка не обов'язково може призвести, не обов'язково може призвести до ампутації навіть пальця, — Ігор Вихопень.

Так, завдяки цьому медикам відокремленого підрозділу другого територіального медичного об'єднання вдалося скоротити кількість ампутацій практично вдвічі. Зокрема, кінцівку вдалося зберегти Олексію, який про свій діагноз дізнався ще 15 років тому.  

Пішло ускладнення в основному на ноги, де набрякали ступні, були нариви, деякі були невеличкі операції на великих пальцях. Ну це ще було терпимо, ну якось так лікувалося. А от коли на лівій нозі почався більш такий суттєвий нарив, з яким вже м'яко так сказати на місці проживання хірурги вже не могли справлятися я був скерований до Львова, — зазначає Олексій, пацієнт. 

Тут йому скорегували цукор і стан чоловіка почав покращуватись.  

Я скинув 14 кілограмів ваги, почуваю себе чудово і зараз вже намагаюся скидати інсулін до 22, - ділиться Олексій. 

Лікування цукрового діабету та його наслідків це завжди мультидисциплінарна робота лікарів. Тому щоб пацієнтам було комфортніше вже згодом у другому територіальному медичному об'єднанні пацієнти зможуть отримати весь спектр послуг в одному медзакладі.  

Не забувайте, що рівень інсуліну можна коригувати і зменшувати, якщо періодично консультуватись зі своїм ендокринологом. Окрім того, потрібно повідомляти лікаря не лише про найвищий показник цукру, який був у вас зафіксований, але і спостерігати за своїм станом при різних його рівнях.  

Підтримай нас на Patreon: https://www.patreon.com/pravdatutlviv  

Віра Коновал - pravdatutnews.com

Читайте також
Інсулін безплатно: Уряд постановив на період воєнного стану надання допомоги (відео) Інсулін безплатно: Уряд постановив на період воєнного стану надання допомоги (відео)
В умовах воєнного стану пацієнти зможуть отримати інсулін в аптеці як за електронним, так і паперовим рецептом.
"Не займайтеся самолікуванням", - у МОЗ попередили щодо вживання антибіотиків при COVID-19 "Не займайтеся самолікуванням", - у МОЗ попередили щодо вживання антибіотиків при COVID-19
За словами Віктора Ляшка, при COVID-19, як і будь-якій іншій вірусній інфекції, не варто вживати антибіотики, якщо немає ознак бактеріальної інфекції.
У жительки Харкова після поїздки у Нігерію виявили смертельну інфекцію У жительки Харкова після поїздки у Нігерію виявили смертельну інфекцію
Жінка заразилася цією інфекцією в Нігерії, звідки повернулася в Україну 16 серпня. Згодом, у 42-річної харків'янки підтвердили зараження тропічною малярією.
Loading...
Load next