Львівські медики успішно виконали операцію 9-річній дівчинці з рідкісною хворобою (відео)

Львівські медики успішно виконали операцію 9-річній дівчинці з рідкісною хворобою (відео)
Через рідкісне генетичне захворювання 9-річна Вікуся вже близько 10 разів ламала кістки 

Маленька Віка, розвивається як і всі дітки. Тільки от стрибати, бігати чи навіть виконувати різкі рухи їй не можна. Кожен необережний крок може призвести до перелому. За свої 9 років дівчинка вже близько 10 разів ламала кіски. А все через рідкісне генетичне захворювання, яке робить їх  крихкими.  

Перший перелом — стегнова кістка, так само права ніжка в півтора рочка. До півтора рочка ми лікували це як дисплазію. Ну вона в шинах всяких була, в стрименцях таких. Ми не знали ще про хворобу. В півтора рочка, як вже дозволили нам вставати, то вона зламала і вправляли тоді під наркозом. Ну ще не вставили ніяких стержнів, нічого не ставили. Так вправляли. То маленька дитина, воно там швидко зрослося.  За рік після того перелому вона зломала руку в лікті, мала другий перелом. Тоді поставили генетики її діагноз, — розповідає Оксана Вінчур, мама Вікусі. 

У Вікусі захворювання, яке називається недосконалий остеогенез, воно має в собі розуміння того, що стаються дуже часті злами кісток навіть від звичайних неважких травм, будь-яких побутових, незначних, — зазначає Галина Гачкевич, завідувач травматологічного відділення Дитячої лікарні Першого медоб'єднання Львова.

На щастя у Віки це легка форма захворювання, тобто з ним можна абсолютно нормально жити якщо бути дуже обережним.  

Це є генетичне захворювання. Воно на сьогоднішній день вже має 8 різних типів, тобто вони бувають по важкості різні з пошкодженнями з генетичними аномаліями розвитку інших органів та систем не тільки кісткової, про ту яку ми з вами зараз говоримо, але в основному, звичайно, це є ураження кісток, — пояснює Галина Гачкевич. 

Попри те, що батьки слідкують за Вікою, і в школі біля неї навіть є спеціальний асистент, який також дивиться, щоб дівчинка не падала і її ніхто не штовхав, та навіть маленька необережність може призвести до переломів.  

Хоча Віка ще маленька, та вже добре знає, що у неї за захворювання та що їй не можна робити. І хоч страх зачепитись чи впасти у неї є та вона зовсім не сумує.  

Якщо якісь діти впадуть і розіб'ють собі коліно — це нічого, на другий день їх нічого боліти не буде, а я можу собі нашкодити, зламати ногу, чи руку чи ще щось. Мені не можна такого робити, як всім інші. Але це нічого, я рада життю, я рада що я маю багато друзів, що я маю з ким бавитись, мене всі люблять, зі мною всі хочуть дружити. В мене є багато-багато друзів і багато-багато чого іншого, чого навіть не можуть мати деякі діти, — ділиться 9-річна Вікуся Вінчур.

Остання травма у Віки була досить складною – перелом обох кісток гомілки зі зміщенням правої кінцівки. Через це вона потрапила на лікування до спеціалістів дитячої лікарні першого медоб'єднання Львова.  

У Вікусі ми вже мали багаторазові переломи кісток різних. Зараз сталося так що в неї перелом кістки гомілки і ми змогли використати цей нюанс для того, щоб зробити корекцію цієї кістки, гомілки, тому що у зв'язку з тим що вона мала часті переломи, вона була деформована і ми змогли і вирівняти вісь цієї кістки і також полікувати перелом, — каже Галина Гачкевич.  

Віці встановили титанові фіксатори, що зробили ніжку стійкішою до ушкоджень. Надалі їй планують виконати ще декілька операцій на іншій нозі, а далі у неї буде все гаразд, обіцяють медики. А Вікуся тим часом на майбутнє має вже багато планів. Вона захоплюється малюванням і навіть мріє стати лікарем. До того ж травматологом. 

Я в багатьох лікарнях надивилась, я вже знаю як то робиться. Мені то цікаво, мені таке подобається, а художником через те, що мені дуже подобається малювати. Ну інколи може виходити і не дуже гарно, але малювати я люблю. В мене то як покликання, я можу годинами сидіти щось вимальовувати, щось стирати. Знов малювати, — каже Вікуся Вінчур.

Зазначимо, що досвід у веденні так званих «кришталевих» діток у медиків першого медобєднання Львова є. Ба більше, вони вже планують вдосконалювати лікування маленьких пацієнтів з таким рідісним захворюванням.  

Ми зараз є в процесі  розмов із закордонними фірмами різними для того, щоб з часом ми могли таким діткам ставити так звані ростучі конструкції. Тобто всередину в кістку вставляється певний метал який грубо говорячи росте із віком дитини, — розповіла Галина Гачкевич.  

Додамо, що лікарі травматологічного відділення вже мають на лікуванні 10 пацієнтів з таким захворюванням.  

Віра Коновал - pravdatutnews.com

Читайте також
На які захворювання хворіють в Україні, окрім коронавірусу (відео) На які захворювання хворіють в Україні, окрім коронавірусу (відео)
За минулий рік кількість випадків захворювання на ВІЛ-інфекцію та туберкульоз знизилось на 30%. Також поменшало кишкових інфекцій та грипу. Зокрема знизилась також і кількість онкологічних захворювань одночасно з кількістю охочих обстежитись на рак шийки матки і рак молочної залози.
"Зупинилося її серденько": в Україні померла єдина дитина з синдромом передчасного старіння (відео) "Зупинилося її серденько": в Україні померла єдина дитина з синдромом передчасного старіння (відео)
Одним із симптомів хвороби є зміни шкіри, які зумовлені передчасним старінням організму, тому дівчинка зовні не була схожа на своїх однолітків.
За останню добу в Україні виявили понад 5 тисяч хворих на COVID За останню добу в Україні виявили понад 5 тисяч хворих на COVID
За минулу добу в Україні підтвердили зараження на коронавірусну інфекцію у 5062 українців. З них на Львівщині зафіксували 311 нових випадків захворювання на Covid.
Loading...
Load next