Кишкові інфекції: в чому небезпека та які симптоми? (відео)

Кишкові інфекції: в чому небезпека та які симптоми? (відео)
Бактерії передаються через уживання зараженої їжі та води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту.

Спека сприяє швидкому розмноженню мікробів, у тому числі і тих, які можуть викликати порушення роботи шлунково-кишкового тракту. Це і бактерії, і віруси. Не буває такого літа, щоб в інфекційній лікарні не було жодного пацієнта з кишковою інфекцією.

На сьогоднішній день у зв’язку з воєнними діями маємо менше всяких забав таких гучних але все одно вони відбуваються чи там десь в домашніх умовах, чи в ресторанах. Тому в першу чергу звертати увагу на цю якість їжі, яку ви споживаєте. Друге, чи навіть перше, це гігієна рук. Мити руки з милом, після відвідування туалету мити руки, перед застіллям, після, тобто руки мають бути чисті, - розповідає Андрій Орфін, заступник директора з медичної частини Львівської обласної інфекційної лікарні.

Медики нагадують, що є продукти, де мікроби особливо швидко розмножуються. Тому потрібно з обережністю їх споживати у спекотний період.

Такі продукти, наприклад, як сметана, майонез, зупа, виготовлена на м’ясному бульйоні, наприклад якісь м’ясні підливки. Є чудовим поживним середовищем для розмноження цих мікроорганізмів. Холодець зокрема, там зельцери, заливні риби. Якщо туди мікроб потрапить, то він швиденько з одного стане 100, зі 100 стане 1000 і тд, - каже Наталія Іванченко, головна епідеміологиня Львівщини.

Особлива увага потрібно звертати на спосіб приготування їжі.

Якщо їжа може бути термічно оброблена, вона має бути достатньо термічно обробена. Тобто любителі там наприклад напів сирих стейків вони є в групі ризику по кишкових інфекціях. Любителі піти на базар і попробувтаи все, що там продають черешні, вишні, там не знаю, якісь ягоди, фрукти, все, що дають пробувати, вони також є в групі ризику, - наголошує заступник директора з медичної частини Львівської обласної інфекційної лікарні.

Овочі і фрукти завжди мають бути помиті під чистою проточною водою. Окрім того, рекомендують не нарізати всі продукти на одній дошці.

Мати окрему дощечку для нарізання сирих зокрема овочів, окремо дощечку для нарізання сирого м’яса і риби, і окремо для вареного. Тому що, в сирому можуть бути мікроорганізми. Коли ми проварили або посмажили, ми їх знищили. Якщо ми готову безпечну страву знову наріжемо на дощечці, де були мікроби в сирих продуктах, таким чином ми можемо зіпсувати хорошу страву, яка може стати фактором інфікування. Зокрема на гострі кишкові інфекції, розповідає Наталія Іванченко, головна епідеміологиня Львівщини.

Це ж правило стосується і м’яса, яке готують на природі.

Дуже часто люди, дуже часто люблять, везуть з собою ємність з мясом замаринованим. Маринад може бути майонез, може бути сметана, гірчиця, інші страви. Люди приїхали, посмажили, кастрюльку помили в якійсь незрозумілій рідині і в ту саму кастрюлю складають готове запечене, або посмажене м'ясо. Це та сама історія як не можна дощечку різати на тій самій сире і готове. Та сама історія з шашликами, - наголошує Наталія Іванченко.

Заразитись кишковими інфекціями можна і купаючись у забруднених водоймах, коли ненароком людина заковтує воду, або ж миє руки в річці, озері чи ставку. Також небезпеку становлять багатокомпонетні салати. 

В таку спеку, якщо страва стоїть на столі більше ніж годину вона, на жаль, теж перетворюється на імовірний фактор інфікування, навіть, якщо на неї не сіли мухи, комахи, які на своїх лапках теж можуть переносити мікроорганізми, але через те, що повітря навколишнього середовища є гаряче ці страви здатні зіпсуватися, - додає головна епідеміологиня Львівщини.

Влітку варто уникати швидкопсувних продуктів, тобто кремових виробів. Їх рекомендують споживати одразу після покупки або приготування. Також не забувайте, що в цей період активізовуються глистні інвазії, ротавіруси та ентеровіруси.

Є така хвороба. Яка називається ентеровірусна інфекція, то що там висипка на обличчі, на руках, на стопах, в народі коксакі. Це не тільки висипкою може закінчитись, а може закінчитись ураженням центральної нервової системи, зокрема розвитком вірусного менінгіту.

Збільшилась кількість дітей, які хворі на так звану менінгококову інфекцію. Вона є смертельно-небезпечною для дитячого населення. Смертельно. Деколи, якщо ми говоримо про блискавичну форму, то це питання 6-12 годин до летального завершення, - каже Андрій Орфін, заступник директора з медичної частини Львівської обласної інфекційної лікарні.

Тому, якщо в дітей є гострі прояви респіраторної інфекції, її обов'язково потрібно показати лікареві. Те ж саме стосується і симптомів кишкових інфекцій. Не гайте часу, якщо турбує підвищена температура тіла, біль в животі, нудота блювота тощо. Тому не нехтуйте порадами лікарів і не забувайте мити руки.

Підтримай нас на Patreon: https://www.patreon.com/pravdatutlviv 
Злата Новосельська - pravdatutnews.com

Читайте також
Сонячний та тепловий удари: симптоми та що робити аби їх уникнути (відео) Сонячний та тепловий удари: симптоми та що робити аби їх уникнути (відео)
Ознаками теплового та сонячного удару можуть бути нудота, блювота, головні болі, слабкість, запаморочення, сонливість, млявість тощо.
Дослідження: фастфуд впливає на сон і пам'ять підлітків Дослідження: фастфуд впливає на сон і пам'ять підлітків
Діти, які споживали частіше солодкі газовані напої та їжу швидкого приготування, мали проблеми зі сном. У дівчат, це траплялось навіть частіше, аніж у хлопців.
"Південноафриканський" штам коронавірусу вже у двох областях України
Максим Степанов повідомив, що у 2 регіонах виявили "південноафриканський" штам COVID-19. Британський штам вже зафіксували в усіх областях Українах.
Loading...
Load next