Сонячний та тепловий удари: симптоми та що робити аби їх уникнути (відео)

Сонячний та тепловий удари: симптоми та що робити аби їх уникнути (відео)
Ознаками теплового та сонячного удару можуть бути нудота, блювота, головні болі, слабкість, запаморочення, сонливість, млявість тощо.

Довге перебування під прямими сонячними променями без головного убору може спровокувати сонячний удар. А якщо тривалий час перебувати у жаркому приміщенні, то може настати перегрів всього організму. Це відбувається тоді, коли він не в змозі забезпечити охолодження тіла, через порушення терморегуляції.

В нас є така захисна реакція як підвищена пітливість, це дуже правильно, але ми в той час втрачаємо дуже багато рідини. Відповідно якщо рідини недостатньо іде так звана теплова гідратація і ми можемо теж перейти в розряд теплових судом, - наголосила завідувачка відділення невідкладної медичної допомоги Львівської лікарні швидкої меддопомоги Ірина Мельник.

В такі от моменти як зараз особливо треба зважати на те, що у вас має бути достатній питтєвий режим. Оскільки через те, що ми перегріваємось ми багато пітніємо і ми багато віддаємо вологи через піт, тому ми маємо достатньо пити. Тобто те. Що нашим називається достатнім питтям в звичайну пору не можна назвати достатнім питтям в таку спекотну погоду, - розповіла лікарка невідкладних станів Львівського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Зоряна Опалинська.

Особливо під час спекотних днів потрібно слідкувати за дітьми, адже вони мають найбільший ризик отримати тепловий удар.

Тут треба бути дуже обережним, тому що діти не мають раціональної терморегуляції, яка вже є в дорослих і то дорослі теж, не всі дорослі переносять високі температури погоди, такі погодні умови як зараз, - додала Ірина Мельник.

Якщо після тривалого перебування на сонці з’являються симптоми схожі на отруєння, можна запідозрити теплове ураження.

Біль голови, нудота, навіть може бути блювання, яке ви не пов'язуєте з якимось харчовими отруєннями, погрішностями, - зазначила Зоряна Опалинська.

Може бути і проноси, то вже тоді ми переходимо в більш важку стадію тепловий удар, який може призвести до серцевих порушень, до тахікардії, до прискорення дихання, до колапсу, то короткочасна втрата свідомості  потім може перейти в кому, - наголосила  завідувачка відділення невідкладної медичної допомоги Львівської лікарні швидкої меддопомоги Ірина Мельник.

Загалом симптоми теплового і сонячного ударів схожі, але від сонячного удару потрібно довше відновлюватися.  Варто зазначити, що найбільш небезпечні такі стани для осіб, які мають серцево-судинні патології та зайву вагу.

Якщо ви відчуваєте перші симптоми теплового виснаження, просто теплового перенавантаження свого організму перше що вам треба зробити – це прохолодне приміщення, місце з достатнім запасом кисню. Бажано, щоб це було на вулиці, але щоб там було холодно ну бажано холодок, - повідомила лікарка невідкладних станів Львівського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Зоряна Опалинська.

Якщо ви відчули, що у вас вже є якісь проблеми головокружіння, під час того як ви, то треба попити прохолодної води, підсолити ту воду, тому що підсолена вода в організмі затримує трошечки рідину, для того, щоб вона не так сильно виходила з організму, - розповіла Ірина Мельник.

Якщо ж ви побачили, що комусь стало погано, то обов’язково допоможіть потерпілому.

Якщо людина є без свідомості і вона дихає  і її перше що треба зробити це покласти, підняти ноги, але покласти її потрібно в тіньку, в холодному місці, після того покласти її треба на бік, тому що в такому випадку ця людина може, крім того, що вона може бути без свідомості в неї може виникнути блювання, тому її треба покласти в захисне положення на боці, щоб таким чином вона могла безпечно дочекатися до приїзду медиків, - наголосила  Зоряна Опалинська.

Не забувайте влітку носити шапочки або капелюхи. Тісний одяг в цей час краще замінити просторим і з натуральних тканин. Пийте багато води та дослухайтесь до порад лікарів.

 

Читайте також
У жительки Харкова після поїздки у Нігерію виявили смертельну інфекцію У жительки Харкова після поїздки у Нігерію виявили смертельну інфекцію
Жінка заразилася цією інфекцією в Нігерії, звідки повернулася в Україну 16 серпня. Згодом, у 42-річної харків'янки підтвердили зараження тропічною малярією.
Кишкові інфекції: в чому небезпека та які симптоми? (відео) Кишкові інфекції: в чому небезпека та які симптоми? (відео)
Бактерії передаються через уживання зараженої їжі та води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту.
Дитина проковтнула сторонній предмет: як допомогти малечі до приїзду медиків (відео) Дитина проковтнула сторонній предмет: як допомогти малечі до приїзду медиків (відео)
Якщо дитина випила хімічну речовину, потрібно розмішати два білка з молоком або водою і дати їй випити - це зменшить опік слизової.
Loading...
Load next