Чоловік з Італії одночасно отримав позитивні тести на зараження мавп'ячою віспою, COVID-19 та ВІЛ

Чоловік з Італії одночасно отримав позитивні тести на зараження мавп'ячою віспою, COVID-19 та ВІЛ

В Італії зареєстрували перший у світі випадок одночасного інфікування людини віспою мавп, ВІЛ та COVID-19. Цей "букет" підхопив 36-річний італієць, який страждав на біполярні розлади.

Відповідний звіт опубліковано в Journal of Infection, повідомляє Daily Mail. Неназваний чоловік у липні повернувся з Іспанії. Про це пише Obozrevatel.

Після поїздки він поскаржився на головний біль, температуру, біль у горлі та висип – аналізи показали, що у нього коронавірус.

Через кілька днів італієць помітив, що на його тулубі, нижніх кінцівках, обличчі, сідницях утворилися маленькі болючі везикули, оточені висипом, яка була присутня і в періанальній області.

Через ще кілька діб шкірних подразнень побільшало, везикули перетворилися на пустули — невеликі горбики на шкірі з гнійним вмістом. Після цього чоловік звернувся до відділення невідкладної допомоги університетської лікарні Сан-Марко в Катанії, а потім був переведений до відділення інфекційних захворювань.

Там його перевірили на віспу мавп, і результат виявився позитивним. Потім чоловіка вирішили обстежити на інфекції, що передаються статевим шляхом, та виявили у нього ВІЛ.

Відомо, що, перебуваючи в Іспанії, чоловік мав незахищений статевий акт.

Після одужання від COVID-19 та віспи мавп пацієнта виписали з лікарні. На даний момент його шкірні поразки загоїлися і вкрилися кіркою, залишивши невеликий шрам.

Цей випадок показує, як симптоми віспи мавп та COVID-19 можуть перекривати один одного, і підтверджує той факт, що у разі зараження цими захворюваннями збір анамнезу та аналіз сексуальних звичок мають вирішальне значення для встановлення правильного діагнозу, – зазначили вчені.

Варто зазначити, що симптоми віспи мавп, які спостерігаються на початку захворювання, дуже схожі на симптоми натуральної віспи людини і зазвичай починаються з грипоподібного синдрому та збільшення лімфатичних вузлів, що супроводжуються висипом на обличчі та спині.

Перші симптоми зазвичай з'являються приблизно через 10 днів після контакту, тоді як висипання з'являються протягом 1-3 днів після початку лихоманки. Зазвичай, хвороба триває від двох до чотирьох тижнів і розвивається в кілька етапів.

Основні симптоми:

  • лихоманка,
  • головний біль,
  • ломота в тілі,
  • біль у спині,
  • збільшення лімфатичних вузлів,
  • загальне нездужання,
  • втома,
  • висип на обличчі та інших частинах тіла.

Віспу мавп раніше фіксували лише в африканських країнах. У 2022 році захворювання поширилося країнами Європи.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що на Львівщині майже вдвічі зросла кількість хворих на COVID-19.

Карина Бовсуновська — pravdatutnews.com

Loading...
Load next