Україна отримала від Норвегії унікальний автобус для перевезення важкохворих пацієнтів (відео)

Україна отримала від Норвегії унікальний автобус для перевезення важкохворих пацієнтів (відео)
В автобусі можуть перевозити 5 важких пацієнтів і 2 легших.

Унікальний подарунок. Норвегія спеціально для України виготовила евакуаційний медичний автобус для перевезення важкохворих пацієнтів. Транспорту такого рівня обладнання і такої комплектації немає жодна країна Європейського союзу.

Цей проєкт виконується в спілці між урядом королівства Норвегії, Європейського союзу та Всесвітньої організації охорони здоров'я спільно з нашим українським міністерством охорони здоров'я. За даним проєктом передбачено отримання Україною 5 автобусів екстреної медичної допомоги великих. Фактично це є реанімаційні відділення на колесах, в яких можуть лікуватися. Різні автобус на різну кількість передбачена від 5 до 1 реанімаційного пацієнта лежачого і всі вони мають по 5 або 6 лежачих місць для транспортування лежачих пацієнтів у важких станах, — зазначив Андрій Васько, керівник Львівського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. 

Бак на 600 літрів дозволяє перевозити пацієнтів до 2 тис. км і майже 50 годин підтримувати реанімаційні заходи. Відтак, зокрема перший автобус, який норвежці назвали «Анна» вже здійснив свою першу евакуаційну місію до Кропивницького. 

Цей автобус сьогодні був застосований вперше для спеціалізованої медичної евакуації. Під час цієї медичної евакуації ми забрали п'ять лежачих пацієнтів, двоє сидячих та одну людину супроводу, — підмітив Володимир Ананєвич, лікар з медицини невідкладних станів бригади аеромедичної евакуації Центру Екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.


Пацієнти різні, переважно з мінно-вибуховими травмами: надалі планується транспортування пацієнтів зі Львова в Польщу. Звідки їх евакуаційний літак норвезький забере для подальшого лікування в Норвегію, — каже Ростислав Івченко, лікар з медицини невідкладних станів бригади аеромедичної евакуації Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.

Зазначимо, що автобус обладнали усім необхідним устаткування, що дозволяє в процесі евакуації надавати невідкладну медичну допомогу. 

 Автобус обладнаний спеціальним ліфтом, який підіймає каталку з пацієнтом до автобуса на потрібну висоту для того, щоб її далі по салону перемістити і закріпити у відповідному місці, — Ростислав Івченко – лікар з медицини невідкладних станів бригади аеромедичної евакуації Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф

Розвантажується дуже багато шляхів, якими проводяться евакуації. Це є поїзд, це є гелікоптер і тепер додався вже автобус. Це буде плюс до пацієнтів, які будуть скорішим шляхом евакуйовані, направлені на стаціонарне лікування і реабілітацію, — пояснив Жан Мічурін, фельдшер з медицини невідкладних станів бригади аеромедичної евакуації Центру Екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. 

Зазначимо, що медики Львівського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф спільно з колегами Києва та Дніпра проходили спеціальне навчання, де їм показували особливості роботи з оснащенням цього автобусу. 

ми були в Польщі і місті Ряшів. Нам проводили тренінг наші Норвезькі колеги по транспортуванні хворих, важких хворих на далеку відстань. Ділилися з нами досвідом як вони це роблять, розказували маленькі свої секретики, які дуже допомагають у транспортуванні хворих. Ці навчання тривали 3 дні. Спочатку це була теоретична частина, потім вони показували на власному прикладі як це відбувається, — розповіла Тетяна Мальчин, лікарка з медицини невідкладних станів станції «Новояворівськ».

Додамо, що в майбутньому центр планує комбіновану роботу команди українських та іноземних медиків, що дозволить максимально швидко опанувати стандартні операційні процедури європейської медицини і підіймати рівень нашої до світових стандартів.

Віра Коновал - pravdatutnews.com

Читайте також
Велика Британія передала Україні 10 машин швидкої допомоги (відео) Велика Британія передала Україні 10 машин швидкої допомоги (відео)
Благодійники з Великої Британії передали 10 машин швидкої медичної допомоги, які запакували гуманітарною допомогою на кілька мільйонів гривень.
Ізраїль допомагатиме Україні обладнанням та медикаментами (відео) Ізраїль допомагатиме Україні обладнанням та медикаментами (відео)
Ізраїль готовий приймати на лікування українських військових, яких поранили російські окупанти 
Норвегія готова прихистити 2,5 тисячі українських біженців з Молдови Норвегія готова прихистити 2,5 тисячі українських біженців з Молдови
Уряд Норвегії запропонував притулок для 2500 українських біженців, які перебувають на території Молдови.
Loading...
Load next