Науковці Львівщини створюють новий словник українських відповідників

Науковці Львівщини створюють новий словник українських відповідників
«Лайк», «акаунт», «селфі» чи «контент» – щоб такими мовними запозиченнями не засмічувати українську, освітяни створюють відповідний словник. Саме цих слів у щоденному вжитку українців стає більше.

Робоча група, яка працюватиме над словником, складатиметься із мовознавців, перекладачів, педагогів.

Основна проблема - формування пакету слів, які потрібно вносити у цей словник. Тут ми вирішили піти шляхом суспільного запиту. Департамент освіти створив відповідну гугл-форму, де б кожен висував свої пропозиції щодо відповідників, які вони хотіли б знайти, - розповів у коментарі ПравдаТУТ Львів декан філологічного факультету ЛНУ ім. І. Франка Святослав Пилипчук.

Професор переконаний: кожному іншомовному слову знайдеться хороший відповідник рідною солов’їною.   

За його словами, Леся Українка теж шукала українські відповідники. Наприклад, до того було слово "луч", а тепер маємо слово "промінь".

Словник буде цікавим та потрібним для студентів, дітей та навіть педагогів. Адже чимало англіцизмів прижились та закріпилися в щоденному словниковому запасі навіть серед викладачів.

Головне завдання проєкту – зрозуміле та комфортне вживання тих чи інших відповідників. 

Ми будемо залучати фахівців з тих галузей, до яких стосуються ті чи інші слова. Важливо зрозуміти, чи знайдуть філологи відповідник, який буде сприйматися науковим середовищем, - пояснив директор департаменту освіти і науки Львівської облдержадміністрації Олег Паска.

Новий словник буде дещо схожим на тлумачний та словник іншомовних слів, але водночас кардинально іншим. Хоч чітких термінів видання автори не називають, втім завершити планують приблизно за пів року.

 

Читайте також
На Львівщині завершили ремонт дороги до новозбудованого КПП Нижанковичі – Мальховіце На Львівщині завершили ремонт дороги до новозбудованого КПП Нижанковичі – Мальховіце
На Львівщині завершили ремонт дороги до новозбудованого КПП Нижанковичі – Мальховіце. Загальна протяжність ділянки 46 км
Аграрії отримають гранти від ООН ФАО Аграрії отримають гранти від ООН ФАО
Аграрії Львівщини зможуть знову отримати гранти в межах інвестиційної програми продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО)
Loading...
Load next