Монетизація пільг на громадський транспорт: що думають львів'яни (відео)

Монетизація пільг на громадський транспорт: що думають львів'яни (відео)
Монетизація замість безкоштовного проїзду. В Кабміні вкотре заговорили про скасування пільг на проїзд у громадському транспорті. Натомість планують виплачувати кошти цій категорії людей щомісячно.

Наразі йдеться про відшкодування за 25-30 поїздок протягом місяця. Думки львів'ян, які власне й користуються пільговим перевезенням, щодо цього різняться. Одні не вбачають у цьому нічого поганого.

- До монетизації пільгового проїзду я ставлюся позитивно. Але десь при цьому мало бути враховано і сільське населення та жителі районів. Людина економить і не створює в транспорті перевантаження. Нормально ставлюсь, - каже один із перехожих чоловіків.

- Ну нормально, ну про це давно вже говорять, - каже інша львів'янка на трамвайній зупинці.

Натомість інші, або кардинально проти, або ж вагаються, чи правильно влада підрахує необхідні витрати. 

- Це дуже важко сказати. Хтось із моїх сусідів майже не користується громадським транспортом, а хтось їздить постійно. Я користуюсь транспортом десь раз на тиждень. Може мені це і вигідно. Але якщо людина постійно мусить десь їхати, наприклад до лікаря, то це дуже не зручно. Мені здається, що ідея з електорнним квитком була більш зручна, - каже інша жінка пенсійного віку.

- Ні, хай буде пільговий проїзд. Для нас, пенсіонерів, це дуже вагомо, - заперечує ще одна перехожа.

- Ну залежить скільки вони дадуть на день. Бо є люди, які сидять вдома, а я ходжу туди-назад. Я не дуже за монетизацію, мені б краще було чи поїхати на базар, щось купити, сіла на трамвай проїхала зупинку і так дальше. Я ж не їжджу для прогулки. В аптеку, поліклініку, якщо вони дадуть якісь там дві-три поїздки в місяць, - хвилюється інша мешканка Львова.

Перевізники ж категорично за монетизацію. Кажуть, уже неодноразово зверталися та пропонували такий алгоритм компенсацій. Мовляв, тоді й між перевізниками та пасажирами конфліктів не виникатиме. 

- Тобто людина вже не буде заходити в автобус, як подразник водія. Вона буде гонорово заходити і розплачуватися за проїзд. І не буде тих негараздів, які на сьогоднішній день є у взаємовідносинах між пасажиром і водієм. ми на 100% уникнемо. Тому що водія абсолютно не буде цікавити чи вона пільговик, чи вона не пільговик, - каже голова асоціації перевізників Львівщини Іван Велійка.

Свою підтримку такому вирішенню висловив у коментарі одному з телеканалів і міський голова Львова. 

- Ми вітаємо будь-яку розумну ініціативу зі сторони уряду, наприклад. Бо коли пільга є, а грошей на неї нема, то це обдурювання і пенсіонерів, і міст. Ми, наприклад, ті кошти десь знаходим, - каже Садовий.

Перевізники ж закликають узаконити таку ініціативу та не покладатися на рішення місцевої влади, як це діє сьогодні.

- Якщо це буде зроблено, це буде правильний хід. Це треба вирішувати не просто на рівні Уряду, але на рівні ВР. Тому що пільги які діють сьогодні в транспорті, вони є прийняті ВР у вигляді законів Україні, - вважає голова перевізників.

Адже в іншому випадку – воно не матиме відповідної сили. Натомість економісти скептично ставляться до монетизації. Мовляв, без попереднього підрахунку пасажиропотоку це – недоцільно. 

- Як можна, наприклад, знати скільки кому держава буде виділяти кошти, якщо немає оцього електронного носія інформації, тобто він повинен бути. Друге, яким чином можна для маршруток ввести хоч щось взагалі. Тобто це впринципі, вибачте, 16 ст, - каже економіст Ростислав Слав'юк.

Чоловік переконаний: першочергово необхідно чітко розмежувати поняття «пенсіонер» та «пільговик». Мовляв, хтось отримує таку пенсію, яка компенсує будь-які витрати на проїзд. Але є чимало й тих, які ледь кінці з кінцями зводять. І це далеко не залежить від вікових критерій.

- Крок перший - це електронний квиток. Крок другий - введення обов'язкового обліку для перевізників. Тобто вони повинні везти свій облік, банально. І тоді 3-й крок -  Треба зробити таким чином, щоб людям було вигідно, скажімо, ось цей електронний квиток надаючи пенсіонерам, наприклад, умовно там 50 чи 100 грн на місяць від міг би економити. Якщо він економить, то може бути якась система бонусів, - додає Ростислав Слав'юк.

Уряд знову ж заговорив про монетизацію пільгових перевезень. Однак впроваджувати такий алгоритм чи залишити усе як є - й надалі вирішуватиме влада на місцях. Як і визначатиме суму або кількість поїздок, які нараховуватимуться пільговикам. Тож ми немов тупцюємо на одному місці. 

Читайте також
У Львові відновили безкоштовний проїзд для пільговиків у громадському транспорті У Львові відновили безкоштовний проїзд для пільговиків у громадському транспорті
Від завтра, 27 квітня, у Львові знову почнуть діяти пільги на перевезення у міському громадському транспорті. Однак, діятимуть вони лише з 11 години ранку до 16.
Плати 10 гривень: чи задоволені жителі Львова підняттям вартості проїзду у транспорті (відео) Плати 10 гривень: чи задоволені жителі Львова підняттям вартості проїзду у транспорті (відео)
Від учора у Львові в громадському транспорті потрібно платити не 7 гривень, а 10. Від такого корегування цін на проїзд містяни розлючені, оскільки, умови у маршрутках не покращилися, а щоденних витрат тепер буде значно більше.
У Львові розгорнувся скандал довкола електрощитової (відео) У Львові розгорнувся скандал довкола електрощитової (відео)
Голова ОСББ і власник офісних приміщень не можуть порозумітися щодо сплати коштів за утримання будинку, від чого страждають мешканці багатоповерхівки.
Loading...
Load next