Пандемія та відходи: як на Львівщині утилізовують "ковідне" сміття (відео)

Пандемія та відходи: як на Львівщині утилізовують "ковідне" сміття (відео)
Одноразові маски та рукавички – за минулий рік на Львівщині нарахували 155 тонн "ковідного" сміття.

Маска і рукавички завжди були звичною справою для лікарів. Втім, під час пандемії ці засоби захисту почали використовувати усі ми. Так, за минулий рік на Львівщині нарахували 155 тонн медичних відходів, 146 з них утилізували. Екологи тим часом забили на сполох. Приміром, Ольга Мелень запевняє: таке сміття неабияк шкодить довкіллю.

"Коли вони попадають на сміттєзвалище, ті маски і рукавички дуже легенькі, вони розвіюються вітром довкола. Дуже часто вони попадають у водні об'єкти. Звичайно вони дуже довго розкладаються у навколишньому середовищі, дуже довго залишаються забрудненими", - розповіла екологиня, Ольга Мелень.

Найбільше медичних відходів утворюється, звісно, у лікарнях. Лише минулого місяця у Львівській обласній інфекційні їх зібрали близько семисот кілограмів.  

"Ми маски використовуємо тільки в чистих зонах, коли ми не йдемо до пацієнтів. Коли йдемо до пацієнтів, ми захищаємося респіраторами, вони більше захищають. Відповідно йде 3 маски за зміну. Рукавички використовуються значно частіше, тому що, вони йдуть не по мірі забруднення, а до кожного пацієнта", - зазначила заступниця директора з медсестринства Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні, Леся Лань.

Та якщо медичні заклади збирають відходи у спеціальні ємності, знезаражують та здають на утилізацію фірмам, які мають відповідну ліцензію, то для звичайних людей рішення поки не знайшли.  

"Ця проблема є болюча. Є певні місця – суб'єкти господарювання, чи торгові заклади, чи виробничі підприємства мають спеціально відведені місця, де накопичуються зазначені матеріали. На жаль, дуже важко прослідкувати подальшу долю цих масок", - заявив заступник голови Держекоінспекції у Львівській області, Валерій Вітковський.

"Взагалі такі види відходів є небезпечними і органи самоврядування мали б організувати збір таких відходів, на жаль, такого в нас немає. Найгірше – це звичайно спалювати, оскільки це все-таки пластик і дуже небезпечні хімічні речовини будуть утворюватися", - додала екологиня, Ольга Мелень.

Втім, аби зберегти власне здоров’я та екологію є альтернативи. Епідеміологи кажуть, що потреби в одноразових рукавичках для звичайних людей немає. Натомість краще ретельно мити руки, у іншому випадку – скористатися антисептиком.

"Перше, що ми маємо зробити вдома – це помити руки. Якщо ми чітко це робимо, не доторкаємося брудними руками до очей, слизової оболонки носа, то рукавички можна в повсякденному житті не носити, оскільки це теж погано впливає на шкіру", - повідомила керівниця Львівського обласного лабораторного центру, Наталія Іванченко.

Стосовно масок, то перевагу краще надавати тканинним. А щоб зменшити ризик захворювання, слід прати їх щодня та прасувати з двох сторін. Якщо ж ви вирішили викинути таку маску, спочатку знезаразьте її антисептиком, покладіть у чистий пакет та щільно його зав'яжіть.  

 

Читайте також
"Червона" зона на Львівщині: область значно перевищує показники госпіталізації пацієнтів (відео) "Червона" зона на Львівщині: область значно перевищує показники госпіталізації пацієнтів (відео)
У "червоній" зоні зможуть працювати: заклади громадського харчування за адресною доставкою та навинос; салони краси за попереднім записом; фінансові установи; пошта, заправки, медичні та ветеринарні заклади тощо.
Коронавірус на Львівщині: міські лікарні готові до нової хвилі захворювань на COVID (відео) Коронавірус на Львівщині: міські лікарні готові до нової хвилі захворювань на COVID (відео)
Записатися на вакцинацію можна через сервіс "Helsi". Для цього треба мати підписану декларацію з сімейним лікарем.
За добу на Львівщині виявили 231 хворого на COVID-19 За добу на Львівщині виявили 231 хворого на COVID-19
За добу одужала 761 людина, 1 – померла.
Loading...
Load next