Самокати на вулицях Львова: як безпечно пересуватись по місту на новому електротранспорті (відео)

Самокати на вулицях Львова: як безпечно пересуватись по місту на новому електротранспорті (відео)
Прихильників нового екотранспорту у Львові дедалі більше, а правила дорожнього руху для них досі не прописані. Зокрема, про такий вид транспорту у законодавстві взагалі не йдеться.

Автомобілі, велосипеди, а тепер ще й електросамокати. Попри екологічність та зручність останніх, їхня поява у Львові викликає чимало суперечок. Шалена швидкість, їзда пішохідними зонами чи навіть наїзд на людей – усе це неабияк остогидло пішоходам.

"Дратує трішки, коли йдеш, а в тебе врізається хтось", - розповіла дівчина.

"Якби ще для них були спеціально відведені місця, то може б ціни їм не було. Так як тут багато туристів, вони створюють відповідний дискомфорт", - зізнався львів'янин.

"Ні самокати, ні велосипеди.. тільки по доріжках, які виділені. Бо це вже пішоходам треба крила якісь купляти і над тим всім літати", - зазначила жінка.

Не в захваті від такого екотранспорту і водії автомобілів.

"Для самокатів, не знаю, як їх правильно тепер назвати, так само потрібні обов’язки, щоб була якась правильна поведінка і якщо якась ситуація сталася, щоб можна було посилатися на якийсь закон", - розповіла водійка.

Оскільки у законодавстві поняття «електросамокат» не визначене, то і відповідних правил дорожнього руху для користувачів немає. Втім, їх часто порівнюють з велосипедистами, мовляв вони так само мають пересуватися велодоріжками. Роверисти до такого ставляться з розумінням і вважають, що суттєвої різниці між цими видами транспорту майже немає.

"Це одне і те саме. Просто ті крутять ножками, а ті їдуть на електриці – вся різниця. Слава Богу велодоріжок нас відсотків 60 у Львові є, тобто є, де їхати, якщо це проїздна частина, то крайня смуга правого ряду. Ну і плюс водії в основному адекватні, всі пропускають, всі розуміють, майже не сигналять. Само собою, на правах велосипедів", - розповів велосипедист Артур.

Та все ж, користувачів, які дотримуються ПДР для велосипедистів і справді небагато. А у випадку завдання ними шкоди водіям чи пішоходам , покарання і досі чітко не визначене. У 2020 році відповідний законопроект пройшов лише перше читання у верховній раді, на цьому все і зупинилося.  Поки закон не прийнятий, то на місцевому рівні орендодавцям пропонують лише визначити чіткі правила користування самокатом. Втім і тут є свої нюанси.

"Надалі така проблема виникає, що цей транспорт можна купити приватно, тобто якщо будуть визначені якісь правила гри для підприємців, які надають в оренду такі електросамокати, то ніхто не забирає право придбати і самостійно оволодіти таким електротранспортом", - наголосила юристка, Лілія Баюш. 

Тож поліція наразі може лише просити користувачів електросамокатів дбати і про свою безпеку і про безпеку оточуючих.

"Звертайте увагу на знаки та світлофори, при русі по проїздній частині, їдьте за правилами для велосипедистів. Важливо надягати шолом, налокітники, наколінники, світлоповертаючі елементи, яскравий одяг. Важливо бути помітним на дорозі. Враховувати області видимості, слідкувати за дорожнім покриттям, від якого залежить траєкторія руху в наступну секунду", - повідомила заступниця начальника відділу зв’язків з громадськістю патрульної поліції Львівщини, Віра Проців.

І якщо керманич самокату завдав вам шкоди, а з притягненням його до відповідальності можуть виникати труднощі, юристи радять  в такому випадку відразу викликати поліцію та швидку допомогу, залучитися свідками і зібравши всі документи,  подати позов до суду. Тоді ймовірність, що електросамокати все ж узаконять може значно зрости. 

 

Читайте також
Перший місяць дії нових штрафів: що думають львів'яни (відео) Перший місяць дії нових штрафів: що думають львів'яни (відео)
Місяць дії нових штрафів минув. 17 березня Верховна Рада посилила відповідальність за порушення низки ПДР. Відтак, суми стягнень для керманичів зросли не на жарт.
ПДР для початківців: у одній з автошкіл Львова провели лекцію по правилах дорожнього руху (відео) ПДР для початківців: у одній з автошкіл Львова провели лекцію по правилах дорожнього руху (відео)
Представники однієї з автошкіл Львова провела лекцію за правилами дорожнього руху для тих, хто нещодавно отримав посвідчення або ж бажає вдосконалити свої навички водіння.
"Берлінська подушка": у Львові встановлюють нові обмежувачі для транспорту (відео) "Берлінська подушка": у Львові встановлюють нові обмежувачі для транспорту (відео)
Щоденна статистика аварій та численні смерті у ДТП. На противагу - збільшення сум штрафів та масове встановлення камер фото- і відеофіксації. Усе для того, щоб покращити ситуацію на дорогах. У місті Лева ж все частіше з’являються нові обмежувачі, як от гумова берлінська подушка.
Loading...
Load next