Відірвані від цивілізації: на Львівщині мешканці скаржаться на стан доріг (відео)

Відірвані від цивілізації: на Львівщині мешканці скаржаться на стан доріг (відео)
Бездоріжжя та практично відсутність транспортного сполучення. Здавалося б перебільшення, але ж ні, це – реалії життя жителів сіл на Львівщині. Люди намагаються достукатись до влади, однак наразі безрезультатно.

Лише електричкою – через розбиту дорогу, яку востаннє ремонтували наприкінці 80-х років, мешканці села не можуть дістатися навіть до центру ОТГ. 

Вибранівка – старостинський округ у Ходорівській міській ОТГ. Близько 50 км від Львова, однак дорога тут закінчується ще не доїжджаючи до села. Обуренню місцевих жителів немає меж. Кажуть, ані маршрутки, ані таксі їхати до них не погоджуються, а усьому вина - бездоріжжя. Та якщо до Львова, ще так-сяк доїхати можна, то до центру територіальної громади – лише залізницею.

Треба їхати до Ходорківець маршруткою, потім пересідати на другу маршрутку і так добиратись до Ходорова. А поїздом на обід приїдеш, там вже обід. Після обіду скільки там часу, а вертаємося в 6 годині вечора, - зізналась місцева мешканка, Любов.

Ну як ми маємо таку дорогу на Бориничі, на Острів і ми вже в Ходорові. Чому то ми, а не всім там, пенсії дають тільки 1,5 тисяч, - розповіла місцева мешканка, Стефанія. 

То таких маршруток таких давніх немає, люди добрі. В якому ми світі живемо, ми закинені. Навіть швидку викликати, зробіть нам, будь ласка, дорогу. Якщо навіть звернутися до лікаря 11 год поїзд поїхав і треба чекати до 6, бо назад дороги нема. Маршрутки немає, бо нема дороги, - наголосили місцеві мешканці Марія та Олег. 

Одна маршрутка і та у сторону Львова й частенько ламається, тоді як до Ходорова, центру громади, місцевим дістатися практично неможливо.  Ті ж у кого є власне авто, жартують, їхати цією дорогою можна вічність, а після того потрібна ще й чимала копійчина, аби відремонтувати машину.

Добираюсь на роботу у Львів. Маршрутка не хоче їхати, а машина добивається. З асфальту до Львова я добираюся 20 хв, а сюди півгодини, годину, - зізнався місцевий мешканець, Петро. 

То нереально їхати, то машина ломиться кожного разу. Всі хто добирається на роботу з роботи, до Ходорова кожному треба. Кожен їде в банк, в ЦНАП, в пенсійний, в податкову. Всім треба дороги, - зазначила місцева мешканка, Леся. 

Відтак, аби потрапити до центру територіальної громади, а отже і до усіх необхідних структур, тутешні мешканці витрачають ледь не цілий день. А водії маршруток пояснюють, їздити цими дорогами нерентабельно. Адже ремонт автівки обходиться куди більше, аніж заробіток з проїзду.

 Вже їжджу тут рахуйте 15 років, за 15 років нічого, нічого не зробили тут. Машину добиваєм, щодень мусим крутити, мусим ремонтувати. Гроші вложуємо страшні в машину, виручки немає. От так їздимо, просто людей шкода, людям немає чим добиратися, - розповів водій маршрутки, Тарас.

Староста Вибранівського округу пояснює, що домовитися з перевізниками складно, ніхто не хоче їхати тутешніми ровами та ямами. А людям доводиться страждати.  

В нас склалася взагалі критична ситуація з двома дорогами, з такими як Ходорківці -Березина та Отиневичі-Вибранівка, які у дуже плачевному стані, які неможливо вже переїхати. З одного маршруту взагалі знялися, тільки лишилася та що їздить Вибранівка-Львів, - зазначив староста Вибранівського старостинського округу, Роман Зошій.

Відтак понад тисяча людей виявилися відрізаними від центру власної ОТГ. Місцеві депутати кажуть, про ситуацію їм відомо. Уже й самі неодноразово зверталися до профільного обласного департаменту. І щодо дороги, і щодо вирішення питання з громадським транспортом. Однак наразі безрезультатно. 

До нас 3-4 дороги, які скажемо так, на які виділяються кошти, вони робляться, але самої суті дороги як не було так і нема. Тому ми кажемо, що таке теоретично, теоретично кошти виділяються, щось робиться, а дороги у Вибранівці як не було так і немає, - повідомив депутат Ходорівської міськради, Юрій Яремишин. 

Хотіли допомогти мешканцям, кажуть депутати, однак у цій ситуації безсилі. У сусідньому старостинському окрузі ж ситуація протилежна. Мають сполучення та новеньку дорогу до Ходорова, однак до Львова доводиться їхати з пересадками. 

Ще до Чорного острова дорога є, а вже починаючи з Чорного Острова на Бориничі, на Вибранівку дорога вкрай в аварійному стані. Чим спричиняє незручності наших громадян, зокрема відмовляються їздити перевізники, - наголосила староста Чорноострівського старостинського округу, Мар'яна Швець.

Та чи не найбільша проблема - доїзд медичної допомоги. Яка обслуговує один та другий старостинський округи. Лікар каже, погані дороги заважають оперативно доїхати на виклик.

В обласному департаменті запевняють, у цьому році планують розпочати виготовлення кошторисної документації щодо цієї дороги.

Щодо дороги, то це дорога Вибранівка-Отиневичі в минулому році ми зробили частину цієї дороги це від Ходорова до Чорного Острова. Далі вона потребує виготовлення кошторисної документації та капітального ремонту. Питання розгляду ремонту цієї дороги розглядаємо, плануємо запустити процес з виготовленням проектно-кошторисну документацію, - розповів заступник директора департаменту дорожнього господарства Львівської облдержадміністрації, Микола Одиноцький. 

Відтак, у департаменті переконують: будуть кошти - наступного року планують відремонтувати ділянку дороги. А тим часом, тутешні мешканці та влада й справді щиро сподіваються, що їх почують. Допоможуть зремонтувати дорогу та врегулювати доїзд до Ходорова.

 

Читайте також
На Львівщині ремонт частини "Дороги Єдності" коштуватиме ₴1,5 мільярда (відео) На Львівщині ремонт частини "Дороги Єдності" коштуватиме ₴1,5 мільярда (відео)
Ремонт дороги М-12 Стрий – Тернопіль – Кропивницький – Знам’янка, яка стане частиною маршруту до 30-ї річниці Незалежності України М-30 Стрий – Ізварине ("Дороги Єдності"), обійдеться держбюджету у 1,5 мільярди гривень.
Найгірша траса: як відбувається "Велике будівництво" Зеленського на Львівщині Найгірша траса: як відбувається "Велике будівництво" Зеленського на Львівщині
Траса Т-14-25 Миколаїв – Городок – Жовква – Кам’янка-Бузька – Бібрка вже не один рік була однією з найгірших доріг Львівщини. Однак вже зараз тривають ремонтні роботи, завдяки чому трасу нарешті відновлять.
На Львівщині відкрили тимчасовий міст, який обвалився навесні (фото) На Львівщині відкрили тимчасовий міст, який обвалився навесні (фото)
Міст був збудований ще у 1960 році і від того часу жодного разу його не ремонтували. Останні 5 років дорожня споруда перебувала у передаварійному стані.
Loading...
Load next