У Львові відбулась акція протесту на підтримку бізнесу переселенців із Криму (відео)

У Львові відбулась акція протесту на підтримку бізнесу переселенців із Криму (відео)
Нашуміла ситуація на Сихові з представниками малого бізнесу досягнула свого піку. Повідомлення орендодавця про бажання достроково розірвати угоди з орендарями, викликала шквал обурень як в самих власників бізнесу, так і тутешніх мешканців. Підприємці, місцеві мешканці та небайдужі містяни зібралися на акцію на підтримку бізнесу переселенців із Криму.

"Не руйнувати дім у Львові, ремонтувати без виселення" – з таким гаслом працівники, місцеві мешканці та небайдужі львів'яни зібралися під стінами торгового центру на Сихові. Усе для того, аби підтримати кав'ярню, яку декілька років тому тут відкрили переселенці з тимчасово окупованого Кримського півострову та ще кількох тутешніх підприємців, які днями отримали від орендодавця лист-повідомлення про, так би мовити, розірвання договору.

Ми із самого початку робили цю пекарню не як бізнес, це була, це наш шматочок Криму просто. Це шматочок нашої домівки. Ми були із самого початку налаштовані на те, що ми хочемо робити якісь добрі справи. На те, що ми хочемо бути корисні цьому суспільству. На те, щоб ми нагадували, що Крим - це Україна, - розповіла власниця кав'ярні, Оксана Новікова.

Коли ми прийшли, в принципі ніхто не вірив, що в нас щось получиться. Тому що дійсно тут був ресторан, він закрився, після нього три роки ніхто не орендував. Але ми вирішили, що тут може щось получитися, тому що начебто район молодіжний, - додав власник кав'ярні, Микола Головко. 

Відтак кав'ярня стала немов осередком переселенців з Криму. Сотні соціальних проєктів та ініціатив, допомога військовим на сході та головне - понад створених 20 робочих місць. За ці роки пекарня стала домом для тутешніх працівників.  

Для мене цей заклад цей простір це в першу чергу об'єднання нашої діаспори, тих хто виїхав з Криму. Я зараз вам  покажу свою футболку. Ось, я підтримую Кримську перепічку, бо для мене в першу чергу це підтримка тих кримчан, які виїхали, які тут побудували бізнес з нуля. Які самі себе годують, більше того роблять багато різних благодійних акцій, - зазначив працівниця кав'ярні Дарія.

Ми вийшли висловити свою думку, що ми проти не тільки тому що це наша праця, а тому що це великий труд і на жаль ми дуже засмучені, що це з нами коїться. Це не лише наш заробіток, це громадський простір. Ми проти того, що відбувається, - наголосила працівниця кав'ярні, Мавілє. 

Та чи не найбільше на акції протесту зібралося матерів із дітьми. Адже кажуть, серед чисельних висоток та супермаркетів заклади у цьому торговому центрі - чи не єдина можливість кудись вибратися з малечею.

Там є можливість присісти з ним. І простір пристосований для діток і також цей заклад в мене викликає тільки тепла спогади, оскільки мій чоловік привів мене сюди вперше, коли ми ще не були одружені. І там завжди панує якась така сімейна атмосфера, ти приходиш не як в кафе, ти приходиш як до друзів, - заявила львів'янка Ольга. 

На Сихові немає де сильно і притулися для того, щоб відпочити і з дітьми особливо. Тут є дуже багато для розвитку з дітьми і поки батьки чекають, вони мають де перечекати. Такий простір, який гуртує людей. Тобто коли я питаю своїх дітей, чи ви хочете тут супермаркет, чи щоб усе лишилось як є, то вони ледь не зі слізьми говорять, що вони хочуть лишити і перепічку, і улюблене кафе, і де можна купити морозиво, - розповіла львів'янка Ірина. 

Лист про рішення орендодавців, щодо припинення оренди звалився немов сніг на голову, каже власниця кав'ярні.

Лист прийшов на Вайбер в п'ятницю ввечері 14 травня. Лист  був датований 13 травня, але офіційно я його отримала тільки 24 травня на пошту. Лист підписаний особою, яка якби немає повноважень, тому що доручення не перекладено, а в витягу ДП “Інтергал-Буд” немає такої особи, ну що вона  має право підписувати ці документи, - розповіла власниця кав'ярні, Оксана Новікова.

Натомість у компанії запевняють: вчиняють за законом. Адже таке передбачено в договорі оренди. Мовляв, приміщення торгового центру введене в експлуатацію іще в 2009-му, тож потребує ремонту.

Даний пункт є передбачений в усіх договорах оренди. Усі наші орендарі згодилися з тим пунктом, підписали і у жодного не було ніяких зауважень і претензій з приводу того пункту. Власниками АТЦ було прийняте рішення щодо проведення капітального ремонту і власник не зобов'язаний доказувати орендарю доцільність проведення даного ремонту. І власник приміщення має сам на свій розсуд розпоряджатися своїм майном, - заявила представниця власників приміщення, Катерина Джичка.

Ремонт, зі слів жінки, займе близько пів року, тож вони й запропонували орендарям розірвати договір та з'їхати у місячний термін. 

Нами було запропоновано наступні дії, ми могли продовжити більше, ніж на 30 днів цей термін до введення капітального ремонту. Ми запропонували низці орендарів переселитися в інші приміщення. Багато добросовісних орендарів згодилися на наші умови і пішли в принципі в інші приміщення, - додала представниця власників приміщення.

Та от їм альтернативного приміщення не пропонували, - каже пан Микола. Загалом вони були готовими і самі з’їхати, однак, для цього потрібно набагато більше часу, аніж виділяє орендодавець.

По перше, дуже багато обладнання, бо в нас виробництво. Дуже багато місця займає, по-друге, воно дуже важке. Нам треба викликати з Києва представників фірм, які нам це обладнання завозили. Куди його все вивезти нам абсолютно немає можливості. В нас немає ні приміщення, ні складських приміщень, нічого, - наголосив власник кав'ярні, Микола Головко.

У фірмі-орендодавця кажуть, можна було знайти компроміс. Однак, що вони вбачають у цьому слові - достеменно невідомо. Та все ж призначили зустрічі з орендарями уже цього тижня. 

 

Читайте також
У Львові студенти підтримали пенсіонера, засудженого за вирощування конопель (фото) У Львові студенти підтримали пенсіонера, засудженого за вирощування конопель (фото)
Громадська організація «Українські студенти за свободу» вийшла на акцію підтримки засудженого за вирощування конопель 66-річного Андрія Баженова з Жовківщини
"Україна - гуманна країна": у Львові містяни вийшли на протест проти знущання над тваринами (відео) "Україна - гуманна країна": у Львові містяни вийшли на протест проти знущання над тваринами (відео)
Акцію одночасно провели у 30-ти містах України. Всі свої вимоги активісти передадуть на розгляд президенту та народним депутатам.
Loading...
Load next