Простір Синагог у Львові: меморіал перетворився на смітник та громадський туалет (відео)

Простір Синагог у Львові: меморіал перетворився на смітник та громадський туалет (відео)
Представники іудейської громади Львова зазначають, що через зневажливе ставлення містян меморіал "Простір Синагог" перетворюється на смітник та громадський туалет. Також тут постійно з’являються антисемітські написи.

Меморіал "простір Синагог" вирішили облаштувати на місці святині, яку всі звикли називати "Золота роза", хоча оригінальна назва колишньої синагоги - "Турей Захав". Молитовню звели ще наприкінці 16-го століття, але з приходом у Львів нацистів у часи Другої світової війни її спалили. І довгий час ця місцина пустувала.

Саме про цю Синагогу створена легенда про Розу Махманович. Молоду жінку, яка дуже великою ціною для себе отримала підпис під документом, щоб Синагога залишилася у громаді. Хоча це легенда, але знаєте сама пожертва євреїв вона направду вона була у відстоюванні святинь і права на власне життя, - розповіла керівниця музею та екскурсоводка, Ольга Лідовська.

Першу чергу робіт з облаштування цього простору Синагог розпочали лише у 2016-му. Проект розробляв німецький архітектор Франц Решке. За основу брали подібний меморіал пам’яті жертв Голокосту в Берліні. На спеціальних плитах тут розказана історія цієї території. Після завершення усіх робіт, це місце стало дуже популярним для відпочинку молоді.

Я від недавна тут гуляю, тим більше тут наглядають за людьми, щоб не смітили, не було якихось казусів не приставали й тому подібне. І тут комфортно себе почуваєш, не страшно взагалі, бо ходить поліція. І прекрасно, - зізналась дівчина.

Тут збирається молодь по вечорах. Тому що в центрі не дуже багато є й таких площин, де можна було б просто навіть посидіти, випити якоїсь кави, поговорити й так далі. Ну але тут по-різному люди відпочивають, тому таке, - розповіла львів'янка.

Якщо спокійно сидіти, говорити, то це нормально. А коли люди починають тут співати, бігати, наприклад по оцих місцях, то це так собі. Невпевнений, що звідси усіх людей "викурять" так би мовити, але щоб були обмеження якісь культурні, повага до цього місця, то повинна бути, - додав хлопець.

Тут не можна розпивати алкоголь, курити та навіть голосно себе поводити. Але про такі заборони, напевно, мало-хто знає. Тож з часом із меморіалу іудеям це місце перетворилося на смітник, а стіни стали полотном для вуличних художників. Час від часу тут можна помітити й антисемітські висловлювання. Представники єврейської спільноти кажуть: поведінка людей на цій святій для них місцині не перестає їх вражати своєю недбалістю та повною відсутності поваги. Погоджують з цим і місцеві.

Зараз в принципі люди такі вміняємі. Після 9-ї, після 10-ї години тут мусакра. Тут приходять люди, тут засрані смітники. Вони тут сидять, грають на гітарах. В мене є дуже багато відео коли ми самі, як громадські активісти, витягували за вуха людей, за вуха витягували, а вони булі зі спущеними штанятами, - зазначив громадський активіст Михайло Скальт.

Тутешні мешканці теж жаліються на постійний шум вночі та нерідко викликали на місце поліцію. Пропонували вже й різні ідеї вирішення цієї ситуації.

У мешканців я знаю, ті що там мешкають у них є ідея в плані, щоб поставити чи паркан, чи якусь фіртку зробити. А ідея проекту наскільки я знаю, що мало бути відкрито і має бути доступ до того цілодобовий це теж трошки суперечить. Тут такий трошки "Гордіїв вузол" скажемо так, - повідомив голова Львівського товариства єврейської культури ім. Шолом-Алейхема, Назар Олександр.

Громадські активісти неодноразово зверталися до міської влади щодо проблем, які вже не один рік існують на меморіалі "Золотої рози". Але у мерії кажуть, що тут передбачався насамперед громадський простір, тому обмежувати доступ сюди не планувалося.

Там встановлені камери, там здійснюється патрулювання поліцією, якщо ви говорите про простір Синагог. Власне ми зараз опрацьовуємо з колегами з єврейських організацій яким чином ще можна посилити контроль, наприклад на цьому громадському просторі. Просто громадський простір це про відкритість. У Львові є сотні, тисячі вулиць і ви не можете на кожній поставити людину, - розповів перший заступник міського голови Львова, Андрій Москаленко.
 

Більше того, у мерії розповіли, що й досі тривають судові процеси, де розглядається повне знесення цього меморіалу. Натомість громадські активісти наголошують: якщо посадовці все ж розглянуть рішення про встановлення огорожі та воріт у межах простору Синагог, щоб захистити це місце від вандалів, то люди готові самостійно зібрати кошти на ці роботи.

 

Читайте також
Варварські дії: на Львівщині вже вдруге за місяць зруйнували декорації біля центральної ялинки міста Варварські дії: на Львівщині вже вдруге за місяць зруйнували декорації біля центральної ялинки міста
Про це повідомили в міськраді Новояворівська 30 грудня.
У музеї у Львові митці з майстерні Магди Дзвін організували виставку українського вбрання У музеї у Львові митці з майстерні Магди Дзвін організували виставку українського вбрання
Митці з майстерні Магди Дзвін вперше організували свою виставку автентичного вбрання, яку представили у національному музеї у Львові імені Андрея Шептицького
У Львові на гарячому спіймали закладчика наркотиків У Львові на гарячому спіймали закладчика наркотиків
Правоохоронці виявили чоловіка, який ховав пакунки з психотропами в одному з міських парків. Під час обшуку при ньому виявили 42 пакетики з речовиною схожою на «амфетамін».
Loading...
Load next