Зручні, швидкі та економні: у Львові планують врегулювати правила для електросамокатів (відео)

Зручні, швидкі та економні: у Львові планують врегулювати правила для електросамокатів (відео)
Посадовці пропонують підписати меморандум з власниками прокатного бізнесу, але депутати в його ефективність не вірять і пропонують ухвалу.

У Львові електросамокати набувають все більшої популярності. Ці двоколісні заполонили буквально всі вулиці міста. Водночас львів’яни почали дедалі частіше скаржитися на те, що електросамокати заважають руху на тротуарах, велодоріжках і дорогах.

На сьогоднішній день існує провалля в законодавстві: не визначено де може їздити самокат, де не може їздити самокат. Відтак почали з’являтись конфлікти з іншими учасниками руху. Тобто, якщо велосипед, автомобіль і пішохід співіснують вже близько століття, то самокат виявився новим в цій низці, а тому має конфлікти і з пішоходами, і з велосипедистами, і з водіями, - повідомив директор КУ Інститут міста Олександр Кобзарев.

У місті вже зафіксували кілька інцидентів із наїздами на пішоходів. Крім того, клієнти шерінгових сервісів часто кидають електросамокати де заманеться, а не на паркомісцях. Водії цього трендового мобільного транспорту виправдовуються: причина усіх непорозумінь – у відсутності необхідної велоінфраструктури

Конфлікти з пішоходами виникають, тому що пішоходам не подобається те, що ми їздимо на пішохідних доріжках, не на велодоріжках, але просто їх немає ніде, ось в цьому проблема, - наголосила львів'янка, яка користується сервісами прокатних електросамоктів Інесса Гайдук.

Бідкаються і самі власники бізнесу з прокату електросамокатів. Кажуть: не можуть контролювати поведінку необізнаних клієнтів.

Щоб вирішити ті проблеми потрібно інформувати користувачів, створювати майстер-класи, створювати інформаційні ресурси де користувачі будуть дізнаватися ту інформацію, також навчати в школі починаючи з дітей, навчати що таке самокат, як і де користуватися, правила дорожнього руху, - зазначив директор сервісу прокатних електросамокатів Роман Мотрук. 

 Аби запобігти подальшому виникненню конфліктів, в міськраді організували круглий стіл, де представники сервісів з прокату разом з експертами, чиновниками та депутатами обговорили, як же врегулювати питання електросамокатів. Так, управління транспорту пропонує впродовж цього місяця підписати меморандум між міською владою та власниками прокатного бізнесу.

Після розробки і підписання меморандуму далі ми будемо працювати більш тісно над такими речами як розробка уніфікованої карти, також над визначеним маркуванням паркувальних місць якщо ми говоримо про центральну частину міста, про формат обміну даних, налагодження і питанням власне контролю, - заявив начальник управління транспорту Львівської міськради Орест Олеськів.

Проте депутати в ефективність меморандуму не вірять. Відтак, міські обранці пропонують встановити правила користування електросамокатами ухвалою міськради

Сам меморандум не дає жодного розуміння в юридичній площині. А ось зміни до благоустрою вони дають певні конкретизовані речі які принаймні будуть регламентуватися і дадуть можливість впливати в тому числі на тих учасників того бізнесу, які не будуть погоджуватися і не будуть перейматися тими речами які є, - повідомив депутат Львівської міськради, голова комісії транспорту, зв'язку та міської мобільності Ігор Зінкевич.

Ухвала обмежує швидкість пересування на велодоріжках до 20 кілометрів за годину і до 5 у парках і скверах. Також вона забороняє користуватися електросамокатами особам молодшим за 14 років. Однак представники сервісів з шерінгу двоколісних переконані: ніхто не буде дотримуватись правил. 

Прості мешканці їх не читають, а особливо туристи взагалі їх не читають і не будуть знати про їхнє існування, чи буде знати поліція, щоб контролювати теж сумнівно, бо поліція в першу чергу керується законами України і Конституції України і зобов’язана забезпечити порядок і безпеку для людей, - зазначив представник сервісу прокатних електросамокатів Володимир Лиховид.

Наразі чиновникам та депутатам так і не вдалося домовитись. Тож питання електросамокатів продовжать обговорювати в четвер на сесії міськради.

 

Читайте також
Лінива сесія міської ради: до обіду депутатам Львова вдалося опрацювати тільки 10 питань (відео) Лінива сесія міської ради: до обіду депутатам Львова вдалося опрацювати тільки 10 питань (відео)
Нудилися у смартфонах та багато пліткували. Львівські депутати зібралися на чергове засідання сесії міськради. Працювати розпочали із півгодинним запізненням.
Мер Львова підтримав накладення 35% мита на білоруський транспорт Мер Львова підтримав накладення 35% мита на білоруський транспорт
Українська комісія з міжнародної торгівлі прийняла рішення ввести спеціальне мито на імпорт автобусів, вантажних і спецавтомобілів з Білорусі в розмірі 35% від митної вартості. Зокрема міський голова, Андрій Садовий підтримав таку ініціативу.
Покарання для міських обранців: у Львові хочуть затвердити кодекс етичної поведінки депутата (відео) Покарання для міських обранців: у Львові хочуть затвердити кодекс етичної поведінки депутата (відео)
Правила, обов’язки та покарання, від вчинків у сесійній залі – до манер поведінки поза нею. У такий спосіб у місті хочуть врегулювати порушення зі сторони депутатів.
Loading...
Load next