Укуси змій: поради, як вберегтися та врятуватися від небезпеки (відео)

Укуси змій: поради, як вберегтися та врятуватися від небезпеки (відео)
Спеціалісти нагадують громадянам, що робити у випадку укусів, та як розпізнати, яка змія є отруйною, а яка ні.

Зміна клімату, яка зараз спостерігається, сприяє розмноженню змій. Окрім того, що цих плазунів стає все більше, люди ще й самі наближаються до них, ступаючи на території, де вони живуть, або ж будуючи будинки біля лісопаркових зон. А це провокує збільшення кількості укусів.

Цього року ми маємо 34 таких випадки. З них 9 дітей. Знову ж таки, Стрийський район - 18, Самбірський  - 8. Ми розуміємо, що Стрийський і Самбірський райони входять в складові Сколівського і Турківського районів, - повідомив директор департаменту з питань цивільного захисту Львівської облдержадміністрації Ігор Туз.

 Укуси змій частіше трапляються в гірських місцевостях. Всі випадки, які нам відомі, потрапляють до нас від закладів охорони здоров'я, до департаменту, від населення, від мешканців, про всі випадки ми стараємся як швидше повідомити медичних працівників, тому що, перш за все, треба надати медичну допомогу, - зазначив заступник начальника оперативно-координаційного центру ГУ ДСНС Львівщини Руслан Волошин. 

 Загалом у Львівській області трапляється 4 види змій.

Вуж звичайний - чорної форми, а є ще різні строкаті форми, які можуть бути сірі, коричневі, фіолетові, шоколадні, зеленкуваті, але завжди по світлішому тлу є темніший малюнок у вигляді зігзага або такого ланцюжка з ромбиків, - розповів голова Львівського відділення Українського герпетологічного товариства Тарас Гринчишин.

 Натомість у наших регіонах водиться тільки один отруйний вид – гадюка звичайна. Всі ж інші не несуть небезпеки для людини.

 Крім того, є полоз лісовий, ось цей вид відноситься до Червоної книги України, трапляється зрідка, хоча зараз поступово зясовуємо, що його є дещо більше ніж вважалося раніше.

 До того ж, є змія мідянка, яка неотруйна, вона полює на ящірок, схожа забарвленням на гадюку. Тобто має певний візерунок по спині, але для людини небезпеку не становить, - наголосив Тарас Гринчишин.

Зазначимо, що ці плазуни ніколи не нападають на людину. Укус трапляється лише тоді, коли її випадково зачепити, чи наступити на неї, або ж коли вона загнана в пастку і перекриті всі шляхи втечі.

Зазвичай чути біль, такий швидкий різкий біль і потім починається свербіння і печіння, тому що майже одразу розвивається набряк, - додав Гринчишин

Після цього набряк може пройти самостійно і ніякої небезпеки здоров’ю не несе.  Але реакція організму може бути різною, тому потрібно надати собі першу допомогу та звернутись до лікаря.

По можливості знерухоміти місце укусу, надати підвищене положення, звільнити кінцівку від одягу, взуття, прикрас, які перешкоджають кровообігу.

Якщо є можливість - накласти лід на місце укусу. Якщо є аптечка, дати 1-2 таблетки ліків від алергії, - сказав завідувач анестезіолого-реанімаційного відділення №1 Львівської обласної клінічної лікарні Олег Півень.

До слова, у такому випадку непотрібно рану припікати, накладати джгут чи висмоктувати отруту, якщо ви не вмієте цього робити, або ж у роті є будь-які рани. А щоб не стати жертвою укусу, потрібно в місцевість, де потенційно можуть бути плазуни, одягати штани з цупкої тканини та високі черевики, перед тим як сісти на траву постукати чи пошурхотіти там палицею, не торкатись руками старих пнів, копиць сіна тощо, та у випадку зустрічі зі змією не робити різких рухів і почекати доки гадюка відповзе сама.

 

Читайте також
На Львівщині 7-річного хлопчика після укусу змії направили у реанімацію На Львівщині 7-річного хлопчика після укусу змії направили у реанімацію
Хлопчика госпіталізовано в Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр м. Львова.
Пандемія та відходи: як на Львівщині утилізовують "ковідне" сміття (відео) Пандемія та відходи: як на Львівщині утилізовують "ковідне" сміття (відео)
Одноразові маски та рукавички – за минулий рік на Львівщині нарахували 155 тонн "ковідного" сміття.
Зручні, швидкі та економні: у Львові планують врегулювати правила для електросамокатів (відео) Зручні, швидкі та економні: у Львові планують врегулювати правила для електросамокатів (відео)
Посадовці пропонують підписати меморандум з власниками прокатного бізнесу, але депутати в його ефективність не вірять і пропонують ухвалу.
Loading...
Load next