На Личаківському цвинтарі реставрують родинні каплиці (відео)

На Личаківському цвинтарі реставрують родинні каплиці (відео)
У Львові триває реставрація родинних каплиць на Личаківському кладовищі, яка відбувається за підтримки польських колег.

На Личаківському цвинтарі продовжується реставрація родинних каплиць в межах українсько-польської програми "Спільна Спадщина", яка діє вже понад 13 років. Зараз активно відновлюють монументальну триярусну каплицю Барчевських, яка була сильно пошкоджена під час Другої світової війни.

Найбільш проблемно було відбудувати купол і відтворити хрест. Ми зробили цілком новий. Нам допомогло те, що ми мали збережену архівну фотографію. Тому все точно відреставрувати можна було без проблем. А якщо говорити про інші труднощі - то це вітражні вікна. Вони були привезені з Інсбрука. Там є 13 вікон, їх теж відновлюємо на підставі тих фотографій, - сказав реставратор Марцін Косаржевскі. 

Також тут реставрують підлогу, щоб зберегти її оригінальний стиль. Загалом на роботи передбачено понад 11 мільйонів гривень, які надав Польський інститут ПОЛОНІКА. Відновлення цього об’єкта мають завершити до кінця року. Керівництво кладовища розповідає, що окрім каплиць на території заплановані роботи з оновлення й інших пам’яток.


Таких об’єктів ми запланували більше 20-ти. Але трохи виникли складнощі після буревію, на ліквідацію наслідків. Усі кошти й сили по суті були перекинуті на ліквідацію наслідків, бо як відомо, було ушкодженно 276 пам’ятників, - розповів директор Музею-заповідника "Личаківський цвинтар" Михайло Нагай.


Щорічно за фінансової допомоги Міністерства культури Польщі виконується реставрація 10-12 надгробків.


Ми будемо продовжувати проект. "Спільна спадщина" буде продовжуватися й надалі. Маємо наді, що кожного року. На Личаківському цвинтарі є дуже багато надгробків, які мають мистецьку цінність. І фактично потребують реставрації в той, чи інший спосіб, - заявила начальниця управління охорони історичного середовища Львівської міськради Лілія Онищенко-Швець.

Нагадаємо, що за фінансової допомоги з-за кордону минулого року на території цвинтаря відреставрували й каплицю Бачевських.

 

Читайте також
У Львові відреставрують ще чотири цінні вітражі з будинку на Князя Романа (відео) У Львові відреставрують ще чотири цінні вітражі з будинку на Князя Романа (відео)
На оновлення вітражів з будинку на Князя Романа благодійні фонди надали орієнтовно 6 тисяч євро. А завершити реставрацію планують до грудня цього року.
У центрі Львова загорівся історичний будинок (відео) У центрі Львова загорівся історичний будинок (відео)
У центрі Львова загорівся дах історичного будинку на розі вулиць Князя Романа та Нижанківського. Рух вулицею Князя Романа перекрили.
Loading...
Load next