"Жовта" карантинна зона: що очікувати львів'янам найближчим часом? (відео)

"Жовта" карантинна зона: що очікувати львів'янам найближчим часом? (відео)
Близько 85% шкіл Львівщини припиняють навчання з четверга. Університети ж переходять на змішану форму навчання

Понад 5 тисяч вакцинованих, водночас 518 нових хворих. Така собі парадоксальна статистика на Львівщині лише за попередню добу. Тож й не дивно - держкомісія з питань ТЕБ і НС вирішила -  з 23 вересня уся країна у "жовтій" карантинній зоні.

Відсоток активної госпіталізації зростає і залишається на достатньо високому рівні. Якщо визначено постановою Кабміну, що він не має перевищити 50% для того, щоб область знаходилась в зеленій зоні, то ми далеко подолали позначку 75%, а бувають дні, що й 80%, - зазначив директор департаменту охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації Орест Чемерис.

При цьому завантаженість ліжок у ковідних лікарнях на сьогодні становить практично 40%. Лише за попередню добу ушпиталили 152-ох хворих. Медики наголошують: левова частка пацієнтів, які перебувають у стаціонарах області - не є вакцинованими. 

На сьогодні в лікарні знаходяться на лікуванні 80 хворих, 100% не щеплені. Про те чи хворіють люди щеплені? Хворіють, але з безсимптомним і легким перебігом, які зараз знаходяться на амбулаторному лікуванні, - розповів директор КНП "Новояворівської лікарні імені Юрія Липи" Григорій Мороз.

Керівник медзакладу каже: 95% персоналу медзакладу - вакциновані. Тим самим запевняють інших, що альтернативи щепленню немає. Міський голова Львова каже, окрім вакцинації надзвичайно важливо бути пильними та дотримуватись правил карантину.

Маска має бути обов'язкова, якщо ви знаходитесь в публічному місці, чи заходите в громадський транспорт. Це однозначно. Будь-які масові заходи, зустрічі треба скасувати, тому що це загроза життю.  Ну і звичайно вакцинація. Вакцинація йде сьогодні доволі активно. Мені  приємно, що у багатьох медустановах вже дійшли до 70 % провакцинованих медпрацівників, - наголосив міський голова Львова Андрій Садовий.

Наразі намагаються досягти таких результатів і в галузі освіти, - додає міський очільник. Та сподівається, що хоча б до кінця вересня усі школярі залишаться за партами. Чого не готовий наразі сказати про жовтень. 

Вакцинація не може відбутися одномоментно для всіх. Це є процес дозрівання. Тому треба це враховувати. І я розумію, що деколи Уряд приймає рішення, щоби спонукати, але школи сьогодні працюють, діти ходять на навчання, все добре. І я думаю, що так і буде надалі, - додав Андрій Садовий.

Натомість головний лікар області наголошує, навчальні заклади, де не буде дотримано вимог, працювати у разі ще більшого посилення карантину не зможуть.

Заклади освіти, в яких є вакциновано понад 80% працівників мають право в межах жовтої зони, це навіть достатньо мати 80% однією вакциною, так званий  жовтий сертифікат. А за умови переходу в червону зону при відповідності повному курсі вакцинації, такі заклади освіти мають право працювати, - сказав Орест Чемерис

А таких шкіл на Львівщині усього 15%. Відтак більшість навчальних закладів йдуть на вимушені канікули. Університети ж переходять на змішану форму навчання. Тим часом львів’янам, як і решті українцям, слід готуватися до нових-старих правил. Тепер «жовта» карантинна зона - це масові заходи лише, якщо на одну людину є щонайменше 4 кв. метри площі. Не більше 4 людей за столиком у ресторані та й це за умови, що  відстань між столами - мінімум 1,5 метри. Обов'язкове носіння масок у приміщеннях та дистанція у 1,5 метри. На роботу спортивних залів та кінотеатрів також чекають обмеження.

 

Читайте також
Шість областей залишать "червону зону" карантину: у Кабміні назвали дату Шість областей залишать "червону зону" карантину: у Кабміні назвали дату
"Червона" зона скорочується до двох областей.
Частка ковід-інфікованих дітей зросла удвічі: чи повернуть дистанційне навчання? (відео) Частка ковід-інфікованих дітей зросла удвічі: чи повернуть дистанційне навчання? (відео)
Приймати маленьких пацієнтів з діагнозом COVID-19 почала міська дитяча клінічна лікарня на вулиці Орлика.
У Львові попри "жовту" зону школи працюватимуть у звичному режимі: вчителі мають мати довідку чи тест (відео) У Львові попри "жовту" зону школи працюватимуть у звичному режимі: вчителі мають мати довідку чи тест (відео)
Львів завжди можемо перейти на онлайн-навчання, але, оскільки дистанційна освіта не дає ефекту, тому наразі варто використовувати кожен день очного навчання.
Loading...
Load next