Будівництво на Тернопільській, 42: захищено європейським правом

Будівництво на Тернопільській, 42: захищено європейським правом

Львівський забудовник «Ірокс» у суді довів законність будівництва кількох об'єктів у Львові. Один із них — будівництво багатоповерхівки на вул. Тернопільській, 42. У жовтні 2021 року Західний апеляційний господарський суд виніс остаточне рішення по справі, яке було оприлюднено 16 листопада.

В основу первинного позову Львівської міської ради проти ПрАТ «Ірокс» ліг лист Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю (ІДАБК) у Львові (далі – інспекція). Інспекція стверджувала, що будівництво ведеться незаконно і що забудовник самовільно зайняв ділянку, а тому потрібно привести ділянку до попереднього вигляду шляхом знесення об'єкта за рахунок забудовника або власника майна.

Розгляд справи у першій інстанції розпочався у 2017 році. Вже після першого рішення у Господарському суді в 2020 році, з'явилися нові публікації про забудовника, в яких представники міської влади знову наголосили про незаконність будівництва. «Як ми бачимо, припис про зупинення робіт не виконується», - повідомив начальник інспекції Тарас Павлишин. В інспекції також повідомляли, що «забудовників, що ведуть незаконні роботи на вул. Тернопільській, 42, оштрафували на загальну суму 1,6 млн гривень». Посадовці в ЗМІ також стверджували, що будівництво здійснюється без «дозвільних документів» і застерігали громадян не купувати житла в «самобуді». Владні структури міста зверталися також до правоохоронних органів з вимогою зупинити будівництво.

Впродовж 2016-18 років інспекція неодноразово проводила обстеження будівництва по вул. Тернопільській, 42. На компанію складали акти, приписи та постанови про накладення штрафів.

Під час розгляду справи в суді ПрАТ «Ірокс» пояснив, що не йдеться про нове будівництво. Що компанія здійснює реконструкцію нежитлового приміщення згідно з дозволом на будівельні роботи, а ці роботи можуть здійснюватися за відсутності документа, який засвідчує право власності чи користування земельною ділянкою.

Передісторія

Під час реконструкції нежитлового приміщення під багатоквартирний житловий будинок було частково демонтовано попередній об'єкт нерухомого майна. Йдеться про цілісний майновий комплекс, який Товариство покупців ДПТ «Персенківка» викупило у Фонду державного майна України у 1996 році.

Новий власник майна, ТзОВ «Персенківка», передав права на реконструкцію будівлі та право користування земельною ділянкою забудовнику - ПрАТ «Ірокс» - в обмін на зобов'язання розробити і погодити проектну документацію, отримати відповідні будівельні дозволи на здійснення будівельних робіт та здати об'єкт в експлуатацію.

У квітні 2008 ПрАТ «Ірокс» отримало Дозвіл на виконання будівельних робіт № 12-08ж «Реконструкція нежитлового приміщення під багатоквартирний житловий будинок з добудовою та надбудовою з нежитловими приміщеннями та підземною автостоянкою на вул. Тернопільській, 42, у м. Львові», виданий ДАБІ у Львівській області.

Через 8 років, у 2016 році, новостворена інспекція Держархбудконтролю у м. Львові своїм наказом анулювала цей дозвіл на виконання будівельних робіт.

Експертиза

Згодом судова будівельно-технічна експертиза встановила, що будівництво на вул. Тернопільській, 42 ведеться згідно категорії класу наслідків СС-3 V категорії складності. Таким чином міська інспекція, яка уповноважена перевіряти лише об'єкти будівництва класу наслідків СС-1, СС-2, І-ІV категорії складності, вийшла за межі своїх повноважень, прийшовши на будівництво з перевірками і своїм наказом анулювавши дозвіл на виконання будівельних робіт.

У висновку експерт підтвердив, що існуючий об'єкт реконструкції входить в межі відведеної та облікованої за підприємством торгівлі «Персенківка» ділянки згідно топографічного плану до рішення Виконкому Львівської міської ради № 51 від 06.02.1998 «Про інвентаризацію земель».

Експерт повідомив, що будівництво здійснюється в межах існуючих зовнішніх стін, а будівельно-монтажні роботи, які здійснюються на об'єкті, відповідають дозволу на виконання будівельних робіт. Від фундаменту несуттєво виступає прибудова вхідних груп, а це навіс і сходові клітки.

На карті експертизи, наданої суду, схематично позначено, як були розміщені старі будівлі, на які мають право власності відповідачі, і на якій саме з частин будівлі здійснюється реконструкція спірної будівлі (багатоквартирного будинку). Звернув увагу експерт і на той факт, що на фото будівництва чітко видно залишки старої будівлі під новим будівництвом.

Європейська практика і наука «належного урядування»

Під час розгляду суд встановив, що дозвіл на спірну реконструкцію був чинний більше 8 років та що «за час чинності Дозволу ні міська рада, ні інші контролюючі органи не скористалися своїм правом перевірки законності будівництва, правомірності використання земельної ділянки, повноти пакету документів тощо… Власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд та має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону, а держава не втручається у здійснення власником права. Згідно закону, право власності є непорушним та ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні».

Справа житлового кварталу на Тернопільській, 42 є ще й показовою з точки зору застосування у Львові європейської судової практики і може стати прецедентом застосування у спірних питаннях взаємовідносин влади і власників майна.

Під час судового розгляду цієї справи було застосовано практику Європейського суду з прав людини (далі ЄСПЛ) в частині захисту майнових прав. Проаналізувавши обставини цієї справи, суд дійшов висновку, що можливе рішення господарського суду про задоволення позову буде актом втручання у мирне володіння майном, яким є право на здійснення реконструкції нежитлової будівлі.

Суд також дійшов висновку про те, що за наявності чинного дозволу на проведення будівельних робіт не можна трактувати таку діяльність як самочинну. Отже, рішення суду про знесення самочинного будівництва, яке не відповідає вимогам закону, порушить вимогу законності, визначеної практикою ЄСПЛ.

У зв`язку з цим рішення суду про знесення самовільного будівництва порушуватиме гарантоване державою право на мирне володіння майном, передбачене статтею 1 Першого Протоколу Конвенції ЄСПЛ.

Розглянувши справу, суд прийняв рішення відмовити повністю  міській раді у задоволенні позову. Окрім того, відповідним рішенням, суд також скасував вжиті раніше заходи забезпечення позову шляхом заборони ПрАТ «Ірокс» здійснювати будь-які будівельні роботи.

Апеляційна інстанція, яка розглядала справу у 2021 році, залишила апеляційну скаргу Львівської міськради без задоволення, а судове рішення без змін. Колегія суддів Західного апеляційного господарського суду дійшла висновку, що рішення Господарського суду Львівської області від 30.12.2020 у справі №914/2579/17 ґрунтується на матеріалах справи та чинному законодавстві і підстав для його скасування немає, а зазначені в апеляційній скарзі доводи скаржника не обґрунтовані і не визнаються такими, що можуть бути підставою для скасування чи зміни оскаржуваного судового рішення.

Таким чином, ПрАТ«Ірокс» у судовому порядку довів свою правоту у багаторічному конфлікті з структурами Львівської міської ради щодо об'єкту будівництва по вулиці Тернопільська, 42. Доводи представників влади про те, що будівництво є незаконним і є «самобудом» виявилися передчасними, неправдивими та такими, що не заслуговують на увагу. Таким чином, після цього судового рішення, також має бути скасований і наказ інспекції ДАБК у Львові про анулювання Дозволу на виконання будівельних робіт.

Фото: ЛУН

 

Читайте також
Боротьба з COVID та енергетичною кризою (відео) Боротьба з COVID та енергетичною кризою (відео)
Лідерка партії ВО «Батьківщина» Юлія Тимошенко запропонувала невідкладні кроки для подолання пандемії коронавірусу та енергетичного колапсу.
"Свободу Стахіву": прихильники антивакцинатора зібрали майже мільйон гривень для сплати застави "Свободу Стахіву": прихильники антивакцинатора зібрали майже мільйон гривень для сплати застави
Апеляційну скаргу Остапа Стахіва розглядав суддя Ігор Галапац.
Випустили головного антивакцинатора країни Випустили головного антивакцинатора країни
Лідера руху антивакцинаторів Стахіва випустили під заставу львівського СІЗО.
Loading...
Load next