Провела 14 років у радянських тюрмах: у Львові померла легендарна зв'язкова Романа Шухевича Ольга Ільків

Провела 14 років у радянських тюрмах: у Львові померла легендарна зв'язкова Романа Шухевича Ольга Ільків
У червні 2021 року Ольга Ільків відсвяткувала 101-річчя.

Зв’язкова Романа Шухевича Ольга Ільків померла на 102-му році життя. Про це повідомив секретар Львівської міськради Маркіян Лопачак.

На 102-му році життя відійшла в кращий світ зв‘язкова Романа Шухевича Ольга Ільків. Співчуття родині. Вічна пам’ять!, – написав він у себе на сторінці у Facebook.

Легендарна жінка, що присвятила все своє довге, насичене життя служінню Україні. За її спиною – роки переслідувань, радянських тюрем та важкої щоденної боротьби. Незбагненна втрата для нашого міста і нашої країни, – висловив співчуття міський голова Львова Андрій Садовий.

Зараз ще не відомо, коли відбудеться прощання з Ольгою Ільків. 

Зауважимо, що у червні 2021 року вона відсвяткувала своє 101-річчя. Народилася Ольга Ільків у 1920 році у Стрию на Львівщині. Вже в грудні 1941 року вступила до ОУН.

Зазначимо, що починаючи з 1945 року Ольга Ільків перебувала у підпіллі, працювала в жіночій мережі ОУН.

В селі Конюхів, що на Стрийщині, 11 липня 1946 року народила доньку Звениславу. Їй вдалося облаштували конспіративне приміщення для Романа Шухевича у Княгиничах та організувала підпільну хату для нього у с. Грімне Городоцького району. В цьому ж селі змогла народити сина Володимира у грудні 1947 року.

Додамо, що Ольга Ільків була засуджена до 25 років ув'язнення, з них 14 років провела в радянських тюрмах. Вже у вересні в 1964 році почала працювати санітаркою у Львівській обласній лікарні, від 1966 року — у самоуправі м. Львова двірником, аби отримати помешкання та забрати дітей з інтернату. 

До виходу на пенсію з 1972 року працювала у Львівському історичному музеї.

Варто зазначити, що у 2008 році указом президента України Віктора Ющенка Ольгу Ільків було  нагороджено Орденом княгині Ольги ІІІ-го ступеня. У 2017 році за заслуги перед державою та з нагоди 75-ї річниці створення УПА, місто та область спільно придбали їй квартиру у Львові, а обласна рада виділила гроші на її ремонт. У 2020 році Ольга Ільків відсвяткувала сторіччя.

Карина Бовсуновська — pravdatutnews.com

Читайте також
Боротьба з COVID та енергетичною кризою (відео) Боротьба з COVID та енергетичною кризою (відео)
Лідерка партії ВО «Батьківщина» Юлія Тимошенко запропонувала невідкладні кроки для подолання пандемії коронавірусу та енергетичного колапсу.
"Свободу Стахіву": прихильники антивакцинатора зібрали майже мільйон гривень для сплати застави "Свободу Стахіву": прихильники антивакцинатора зібрали майже мільйон гривень для сплати застави
Апеляційну скаргу Остапа Стахіва розглядав суддя Ігор Галапац.
Loading...
Load next