Безпечні свята. Що робити, якщо вдома чи в офісі загорілася ялинка: поради рятувальників (відео)

Безпечні свята. Що робити, якщо вдома чи в офісі загорілася ялинка: поради рятувальників (відео)
З наближенням Нового Року та Різдва у рятувальників традиційно збільшується кількість викликів, оскільки люди нехтують елементарними правилами протипожежної безпеки.

Напередодні новорічно-різдвяних свят українці традиційно прикрашають свої оселі та офіси тематичними атрибутами, а головною окрасою кожного помешкання стає ялинка, яку оздоблюють гірляндами. Саме ці мерехтливі вогники є чи не найчастішою причиною виникнення пожеж узимку.

Кількість займань у святковий період збільшується вдвічі, — розповідають рятувальники.  Нині вони навідалися до одного з львівських садочків, аби нагадати працівникам елементарні правила протипожежної безпеки при організації дитячого Нового року. Так, встановлювати лісову красуню потрібно лише на стійку основу, аби унеможливити її падіння,  та щонайменше за півтора метра від опалювальних приладів: камінів, плит і батарей.  Ялинка не повинна перешкоджати виходу з приміщення. Її не можна прикрашати паперовими іграшками, свічками та виробами з вати.

Якщо це вдома і ялинка загорілася необхідно відключити електромережу, якщо є вогнегасник — ним скористатися, якщо він відсутній, то взяти тканину, намочити її у воді, і накинути на місце, де відбулося загоряння й обмежити доступ повітря до місця загоряння, — зазначає начальник управління запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС Львівщини Ігор Брегін.

Перевіряти гірлянди на справність необхідно безпосередньо перед покупкою. Якщо ви відчуєте швидке нагрівання лампочок, від такого освітлення краще відмовитись. Відтак рятувальники не радять замовляти новорічну ілюмінацію через Інтернет. Окрім ялинки святковий настрій створює і піротехніка. Необережне поводження із феєрверками, петардами, ракетами та навіть бенгальськими вогниками може призвести до каліцтва.

Всередині використовується чорний порох, він є дуже небезпечним. Є відповідна температура загоряння даного виробу і він може становити небезпеку, я не говорю вже навіть за очі й одяг, що вони можуть загорітися, це може дуже серйозні наслідки понести, — застерігає провідний інспектор відділу пожежної безпеки ГУ ДСНС Львівщини Андрій Бендина.

Тож надзвичайники закликають купувати лише сертифіковану продукцію.

Перед використанням піротехнічних виробів потрібно ознайомитися зі змістом інструкції та в жодному разі не запалювати петарди у приміщенні. Персонал дитсадка, куди навідалися рятувальники запевняє, до безпечного відзначення Нового Року в їхній установі готові.

Є відповідальні люди, які встановлюють ялинку й одягають гірлянди. Вони й відповідають за техніку безпеки під час користування. Ми стараємось купувати гірлянди, які відповідають всім вимогам, тому що це діти, розумієте, і техніка безпеки понад усе, — зауважує директорка ДНЗ №181 Марія Корпан.

При дотриманні цих простих правил ви не тільки зможете убезпечити себе та рідних, а й подаруєте спокій вогнеборцям. 

Карина Бовсуновська — pravdatutnews.com

Читайте також
У Львові запрацював різдвяний ярмарок (відео) У Львові запрацював різдвяний ярмарок (відео)
На площі перед Львівською Оперою урочисто засяяла центральна зелена красуня. Також запрацював Різдвяний ярмарок. 
Варварські дії: на Львівщині вже вдруге за місяць зруйнували декорації біля центральної ялинки міста Варварські дії: на Львівщині вже вдруге за місяць зруйнували декорації біля центральної ялинки міста
Про це повідомили в міськраді Новояворівська 30 грудня.
Львів у передчутті свята: запалення ялинки та відкриття святкових ярмарків очікують містяни (ВІДЕО) Львів у передчутті свята: запалення ялинки та відкриття святкових ярмарків очікують містяни (ВІДЕО)
Тематично задекоровані крамниці, льодова ковзанка, головна ялинка та різдвяний ярмарок – загалом зимові гуляння у Львові триватимуть до 17-го січня.
Loading...
Load next