Вперше в Україні! Львівські медики пересадили печінку 1-річному малюку (фото)

Вперше в Україні! Львівські медики пересадили печінку 1-річному малюку (фото)
За словами медиків, трансплантація була надскладною.

У Львові пересадили печінку 1-річному немовляті. Орган для трансплантації транспортували вертольотом з Вінниці. Про це повідомив мер Львова Андрій Садовий на своїй сторінці у Facebook.

Зазначається, що львівські лікарі виконали таку операцію вперше в Україні. На щастя, вона пройшла успішно.

Андрій Садовий написав, що у Львові вперше в Україні трансплантували печінку 1-річному немовляті. Операцію провели у Дитячій лікарні Першого територіального медичного об'єднання міста Львова.

Фото: Перше територіальне медичне об'єднання міста Львова

Це одна із найскладніших операцій, яку коли-небудь проводили в Україні. У 3 місяці батьки Артема дізнались, що у нього виражена печінкова недостатність. На трансплантацію чекали 9 місяців. Посмертним донором став 44-річний чоловік із Вінниці, — зауважив мер.

Своєю чергою у Першому ТМО Львова розповіли, що трансплантацію провели 12 січня. Орган для цього транспортували вертольотом з Вінниці.

Фото: Перше територіальне медичне об'єднання міста Львова

Нині, на сьому добу після операції, можемо нарешті сказати: печінка працює, стан дитини стабільний, — додали медики.

Повідомляється, що печінку пересадили хлопчику Артему із маленького села на Прикарпатті. Його вага становила всього 9,5 кілограма. Малюк народився з непрохідними жовчовивідними шляхами. На 3 місяці життя лікарі встановили йому невтішний діагноз — атрезія жовчних протоків, виражена печінкова недостатність.

Фото: Перше територіальне медичне об'єднання міста Львова

Хворобу в малюка видавали жовта шкіра та склери очей, а ще великий животик. Печінка поступово відмовляла. У серпні 22-річній мамі Христині сказали: єдиний вихід врятувати сина — трансплантація печінки, — зазначили у ТМО.

В Україні ще не робили таких трансплантацій від посмертного донора, а з родини хлопчика як донор не підходив ніхто. Тому останні 4 місяці Артем з мамою жили в лікарні та чекали на операцію. 6 січня малюк відсвяткував у медзакладі свій перший день народження.

Фото: Перше територіальне медичне об'єднання міста Львова

І от 12 січня стало відомо, що у Вінниці, в обласній клінічній психоневрологічній лікарні імені академіка Олександра Ющенка, є донор. Це 44-річний чоловік, у мозку якого розірвалася аневризма, — розповіли лікарі.

Врятувати пацієнта не вдалося, але його родина підписала згоду на вилучення органів. Печінка може перебувати поза тілом максимум 12 годин, тож її доставляли на гвинтокрилі Нацполіції. В дитячій лікарні на Орлика орган зустріли трансплантологи — львівські лікарі та команда їхніх колег зі столичної лікарні "Феофанія".

Фото: Перше територіальне медичне об'єднання міста Львова

За словами лікарів, трансплантація була надскладною. Спершу лікарям потрібно було розділити донорську печінку, щоб взяти для маленького пацієнта її частину. Потім розпочалася сама операція, яка тривала до ранку — близько 12 годин. Відтоді хлопчик перебуває в реанімації під цілодобовим наглядом.

Фото: Перше територіальне медичне об'єднання міста Львова

Водночас медики зауважили, що успішна операція — це лише половина шляху. На хлопчика чекає складна адаптація, адже його виснажений хворобою організм повинен навчитися жити новим органом. Колектив лікарні докладає максимум зусиль, щоб Артем одужав якомога швидше.

Ми дуже вдячні усім, завдяки кому в Україні вдалося трансплантувати печінку такій маленькій дитині. Найперше це родина Артемчика, яка нам довірилася, також команди наших лікарів і Клінічної лікарні "Феофанія", — додали в лікарні.

Фото: Перше територіальне медичне об'єднання міста Львова

Нагадаємо, раніше Зеленський підписав закон про трансплантацію державним коштом.

Карина Бовсуновська — pravdatutnews.com

Читайте також
Львівська дитяча лікарня подала проєкт на конкурс Громадського бюджету: в чому його суть (відео) Львівська дитяча лікарня подала проєкт на конкурс Громадського бюджету: в чому його суть (відео)
Львівська дитяча лікарня подалася на великий та малий проєкти Громадського бюджету
Вартість 300 тисяч доларів: Львову подарували устаткування для кардіохірургічного центру (відео) Вартість 300 тисяч доларів: Львову подарували устаткування для кардіохірургічного центру (відео)
У Львівській лікарні швидкої медичної відкрили нове відділення кардіохірургії та трансплантації серця.
"Червона" зона на Львівщині: область значно перевищує показники госпіталізації пацієнтів (відео) "Червона" зона на Львівщині: область значно перевищує показники госпіталізації пацієнтів (відео)
У "червоній" зоні зможуть працювати: заклади громадського харчування за адресною доставкою та навинос; салони краси за попереднім записом; фінансові установи; пошта, заправки, медичні та ветеринарні заклади тощо.
Loading...
Load next