Йорданське купання: як у Львові Водохреща святкували (відео)

Йорданське купання: як у Львові Водохреща святкували (відео)
Ополонка у «Горіховому гаю» – єдине місце у Львові, де цьогоріч офіційно дозволено занурюватися у крижану воду. Серед охочих пірнути були навіть дітлахи.

Останнє свято різдвяного циклу. У парку «Горіховий гай» сотні львів’ян долучилися до традиційної йорданської купелі. Серед охочих пірнути у крижану ополонку були навіть дітлахи.  Так вже третій рік поспіль до купань на Водохреще долучається школярка Карина разом із мамою.

Йти страшніше ніж пірнати насправді. – А тобі подобається пірнати? – Коли  трошки тепліша вода. – А сьогодні була холодна? – Дуже, - ділиться враженнями Андрій, Таня та Карина, співаки.

А для Анастасії Матієнко це перший досвід крижаного купання. На відчайдушний крок, каже, наважувалась дуже давно.

Та мабуть все життя хотілося, це вперше є можливість, і я здорова, тому що треба здоровим пірнати. Мені дуже сподобалося, всім раджу! Не треба боятися! Просто різко, швидко, класно. 

Пірнальники запевняють, таке загартовування крижаною водою добре зміцнює імунітет та неабияк бадьорить.

Кажуть в здоровому тілі – здоровий дух. Звичайно що це не очистить нас від гріхів, але це добре, класно, бадьоро! – А загартовуєтесь якось протягом року? – Стараюся контрастний душ приймати, - розказує Ігор Гап’як, львів’янин.

Християни вважають що на свято Богоявлення вода набуває цілющих властивостей.  Відтак саме місце купання як завжди освятили священики.

В мене тато і дядько вже років 30-40 моржують: кожного дня бігають і в річці купаються гірській. – І ви можна сказати наслідуєте? – Стараюся, трошки не виходить але хотілося б, -  Василь Власюк, львів’янин.

Водночас традиційне загальноміське освячення води на площі Ринок цьогоріч скасували через стрімке поширення епідемії коронавірусу. Однак віряни мали можливість впродовж дня набрати цілющої води зі спеціального резервуара, який встановили біля входу у мерію.   

Всі багато знають про цю воду,  що вона цілюща, але треба в це завжди вірити, весь час вірити. – А ви вдома її зберігаєте чи одразу випиваєте? – Зберігаємо, цілий рік зберігаємо, - каже пані Надія, туристка з Вінниці.

Цілий рік зберігаю! Цілий рік зберігаю і при потребі беру, якщо хтось хворий. Зараз буду хату освячувати водичкою, - розказує Наталія Бальчинська, львів’янка.

Священики переконують, зберігати воду недоторканою впродовж цілого року – застаріла радянська традиція. 

Вода свячена повинна мати своє певне місце, певний куток де є святе писання, іконка, де люди моляться.  Її не потрібно просто так зберігати: десь їдете в дорогу – потрібно ту воду пити, благословляти своїх дітей, - ділиться О. Андрій, настоятель Храму Стрітення Господнього.

Цього року водойму у парку «Горіховий Гай» визнали єдиною безпечною для йорданських купань. Тут подбали про  все необхідне для комфортного перебування людей.                 

В нас є роздягальня, зараз приїде намет, де люди зможуть зігрітися собі, є теплі напої, є вішалки, крісла, так щоб людям максимально було комфортно. В нас тут є і пожежники, і патрульна поліція і окремо два дільничних які тут на місці стережуть, є медсестра при потребі, - каже Андрій Породко, директор ЛКП «Львівський кіноцентр», організатор події.

Усіх охочих пригощали гарячим глінтвейном, чаєм чи кавою. Та частували справжнім козацьким кулішем.

Входить туди біля 7 сортів мяса, крупи, овочі. Цього казана нам хватає загалом на 600 людей. – Тобто голодним ніхто не залишиться? – Звісно! Нагодуємо всіх! - розказує Олег Ільків, голова ГО «Військово-патріотичний вишкіл «Патріот».

Йорданські забави завершились гучною колядою.

Злата Новосельськаpravdatutnews.com

Читайте також
Львів’яни створили онлайн-курси для людей із вадами зору (відео) Львів’яни створили онлайн-курси для людей із вадами зору (відео)
По завершенню курсів, незрячі та слабозорі зможуть знайти роботу.
Обвал сходової у центрі Львова: у чому причина руйнування?  (відео) Обвал сходової у центрі Львова: у чому причина руйнування? (відео)
Мешканці залишилися заблокованими у власних квартирах. І хоч їм запропонували евакуацію та переселення, вони відмовилися.
У Львові провели позапланове засідання комісії з надзвичайних ситуацій: основні тези У Львові провели позапланове засідання комісії з надзвичайних ситуацій: основні тези
 Головна тема – військова загроза з боку Росії.
Loading...
Load next