Сьогодні у світі відзначили День балету: досвід провідних солістів Львівської опери (відео)

Сьогодні у світі відзначили День балету: досвід провідних солістів Львівської опери (відео)
У всі роки і століття балет вважають естетичним заняттям для людей будь-якого віку, а особливо для дітей.

Починати займатися балетом діти можуть із 3 років, але ставати на пуанти дозволяють із 9-10. Раніше не рекомендують, бо дитячі кістки та м’язи ще не готові. Керівниця балетної школи розповідає: приблизно за тиждень можна сказати, чи дитина має до цього хист. Разом з тим, балет – це унікальне та корисне заняття для діток. 

Розвиваються не тільки фізичні дані, а й розумові, інтелектуальні, тому що діти і музику чують, і ритміку, і від своїх педагогів набираються теж знань про історію мистецтва, балету, музики. Тому це дуже така комплексна справа, — розповідає Ірина Лампіко, артистка балету Львівського театру опери та балету ім. С. Крушельницької, власниця балетної школи-театру. 

Балет тренує тіло, покращує поставу, позитивно впливає на ходу та виробляє красиві жести. На додачу до цього, мати восьмирічної балерини переконана, що балет – це всебічний розвиток. 

Вона повинна не лише займатися в залі, а також і переглядати різні вистави. Тобто ходити в театр, відповідно трошки розширювати свій світогляд, — каже Мар’яна, мати 8-річної балерини. 

Хтось із дітей вирішив піти на заняття під впливом батьків, а хтось – за власним бажанням. 

Та балет — це не тільки про танці і музику, зауважує провідна солістка львівського театру опери та балету Вікторія Ткач. Це постійні виснажливі тренування, натерті ноги від пуантів, недоспані ночі напередодні виступів і навіть звичка харчування.  

Ми мусимо дбати, щоби якось виглядати на сцені. Тому що, по-перше, і партнерам треба якось допомагати по сцені. А по-друге, балерина все ж таки має бути повітряна і прозора. Це естетично, — пояснює Вікторія Ткач, провідна солістка балету Львівського театру опери та балету ім. С. Крушельницької. 

Можливість бути кимось іншим, відповідальність та мистецтво – такими словами описують танцюристи справу свого життя. 

Це не є робота. Це є (творчість) просто ти, танець – це ти і ти не можеш від нього якось відокремитися. Просто постійно він в тобі, а ти в танці, — Сергій Качура, провідний соліст балету Львівського театру опери та балету ім. С. Крушельницької, Заслужений артист України. 

Та балет не обмежується лише сценою. Важливою частиною вистави є глядачі, для якого танцівники втілюють це мистецтво. Тому успіх балету зчаста залежить від публіки, зазначає заслужений артист України Сергій Качура. А вона всюди різна. Наприклад, у Німеччині стримана, а в Мексиці дуже емоційна – готова аплодувати після кожного руху. 

У нас львівська публіка є дуже душевна. Оскільки це наше постійне місце роботи, ми знаємо, як публіка реагує, відчуваємо її, — додає Сергій Качура. 

Карантин, як би погано це не звучало, він вплинув на те, що люди прагнули цього мистецтва. І коли локдауни йдуть на спад, то у нас останнім часом аншлаг за аншлагом, — Стефанія Олійник, керівниця літературно-драматургічної частини Львівського театру опери та балету ім. С. Крушельницької. 

І справді все більше людей охоче приходять насолодитися цим мистецтвом. А ті, хто ще не бував на балеті, зізнаються нам: уже складають плани, яку ж виставу і коли відвідають. 

Якщо ж ви ніколи не відвідували балет — зробіть собі приємний подарунок. Артисти театру опери та балету чекають вас з нетерпінням і переконують: ви точно не пошкодуєте.   

Віра Коновал - pravdatutnews.com

Читайте також
Червона доріжка та оркестр під відкритим небом: Львівська опера відкрила новий театральний сезон (відео) Червона доріжка та оркестр під відкритим небом: Львівська опера відкрила новий театральний сезон (відео)
Львівська національна опера урочисто розпочала свій 122-ий театральний сезон.
У Львові невдовзі відбудеться прем'єра на виставу Василя Стефаника "Злодій" (відео) У Львові невдовзі відбудеться прем'єра на виставу Василя Стефаника "Злодій" (відео)
У театрі Заньковецької тривають генеральні прогони прем’єри вистави за однойменною новелою Василя Стефаника.
ВИЙНЯТКОВА мистецька подія на сцені Львівської ОПЕРИ ВИЙНЯТКОВА мистецька подія на сцені Львівської ОПЕРИ
На сцені Львівської опери відбулася виняткова мистецька подія за участі іноземних гостей, що присвячена мужності українського народу та його героїчній боротьбі з російським агресором
Loading...
Load next