У Львові в аптеках виник дефіцит йоду (відео)

У Львові в аптеках виник дефіцит йоду (відео)

Через новину про захоплення окупантами Чорнобильської АЕС в аптеках виник дефіцит йодних препаратів

Новина про те, що окупанти захопили Чорнобильську атомну електростанцію спричинила паніку, через що всі масово почали скуповувати препарати з йодом. І зараз в аптеках знайти їх дуже важко.
 

Досить попит піднявся на препарати йоду, я не можу сказати що в нас вкрай немає йоду. Йод приїжджає. Він от сьогодні закінчився. Є аптеки, які мають в надзвичайно великій кількості йоду, — розповідає провізорка аптеки Марія Шпак.
 

А є й ті, де взагалі його не має ні в якому виді. І щоб люди марно не стояли з ними в чергах, навіть, вивішують оголошення.
 

Йод використовується щитовидною залозою для побудови своїх гормонів. А гормони щитовидної залози то є основа всіх обмінних процесів в організмі й щитовидна залоза не здатна розрізняти йод нерадіоактивний і дуже легенько зв’язується от з тим радіоактивним йодом, який може бути в повітрі. В результаті це може призводити до проблем з роботою щитовидної залози, аж до виникнення злоякісних станів, вузлів і тому подібне, — зазначає лікар-ендокринолог Орест Петричка.
 

Проте профілактично йод приймати потрібно тільки в тому випадку, коли офіційні джерела повідомлять про загрозу викиду радіоактивних сполук в повітря. І то лише за вказівками спеціалістів.
 

Якщо наступає інформація про радіоактивне забруднення треба щось робити з тою щитовидною залозою. Достатньо просто використати спиртовий розчин йоду, який там практично в кожній аптечці є. Для дорослого 44 краплі, для дитини 22 краплі випити ну і чекати, але сподіваюся що аж до такого не дійде, — пояснює Орест Петричка.
 

Препарати йоду є ефективні протягом перших 6 годин після того, як станеться викид радіоактивних речовин. З кожною годиною після 6 годин ефективність йодопрофілактики знижується. Насправді якщо прийняти вчасно препарати йоду, то йодопрофілактика спрацьовує на 90-100%. Тобто вона є достатньо ефективна, — додає керівниця львівського обласного інформаційно-аналітичного центру медичної статистики Мар’яна Служинська.
 

Саме тому, випити йод наперед за декілька днів не допоможе вберегти свою щитовидну залозу від негативного впливу радіації.


Йод не використовується для лікування. Йод використовується для профілактики. Гострої потреби вживати йод навіть тим самим дітям і жінкам нема потреби. То не є життєвим показом, можна почекати вже тоді коли той йод появиться в аптеках, — зауважує Орест Петричка.

Якщо ми проводимо йодопрофілактику йодним розчином або розчином глюголю ця профілактика наноситься на шкіру, а не вживається перорально, тобто не вживається всередину. Про це потрібно пам’ятати, — радить Мар’яна Служинська.
 

Тому не панікуємо, слідкуємо за новинами та дослухаємось до порад лікарів.

Підтримай правду тут: https://www.patreon.com/pravdatutlviv 
https://pravdatutnews.com/lviv/2022/02/19/13052-u-lvovi-prooperuvaly-divchynku-yaka-narodylasya-z-6-palchykamy-na

Карина Бовсуновська — pravdatutnews.com

Читайте також
У Львові вшанували пам'ять ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС (відео) У Львові вшанували пам'ять ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС (відео)
35 років тому, 26 квітня, пролунали вибухи на Чорнобильські атомній електростанції. Люди, що мешкали неподалік, одразу навіть не підозрювали масштаби трагедії. Тодішня влада, щоб не створювати паніки, спочатку тримала у таємниці справжні наслідки аварії.
Не панікуйте: поточна ситуація у Львові (відео) Не панікуйте: поточна ситуація у Львові (відео)
АЗС обмежили продаж пального до 20 літрів на 1 приватне авто. Людей заспокоюють: запаси всього необхідно поповнюватимуть максимально швидко.
Loading...
Load next