У Львові організували виставку з нагоди 130-річчя Патріарха Йосипа Сліпого (відео)

У Львові організували виставку з нагоди 130-річчя Патріарха Йосипа Сліпого (відео)
За своє життя він очолював семінарію, допоміг чималій кількості нужденних, пережив 17 років ув’язнення у радянських концтаборах і потім ще й допоміг організувати українську діаспору у Римі.

У Львівському музеї історії релігії організували виставку з нагоди 130-ї річниці з дня народження Патріарха Йосипа Сліпого У Львівському музеї історії релігії організували виставку з нагоди 130-ї річниці з дня народження Патріарха Йосипа Сліпого.

За своє життя він очолював семінарію, допоміг чималій кількості нужденних, пережив 17 років ув’язнення у радянських концтаборах і потім ще й допоміг організувати українську діаспору у Римі. Його внучата племінниця пригадує, як бачилася зі своїм знаменитим родичем, коли той був у неволі. Тоді вони передавали йому продукти, й щоб охорона не дізналася, про що вони говорили, вони переписувалися на клаптиках паперу. 

Мама писала з одної сторони, ми називали його стрийко, а стрийко відписував з другої сторони. А писалося це все хімічним олівцем, так що після цього я брала ці усі клаптики паперу розривала на дрібненькі шматочки, пережовувала їх і бігала викиду вати у тюремну уборну. І вже після побачення, коли ми вже попрощалися зі стрийком, то мама мені каже, що в мене усі губи сині, бо хімічний олівець міняє колір, — Люба Двуліт, внучата племінниця Йосипа Сліпого. 

Вже після його звільнення у 1962 році і переїзду до Італії його родичі підтримували з ним зв’язок листами. Тим часом Йосип Сліпий прославляв Україну за кордоном.  

Виставка поділена на 3 етапи: його молодість, ув’язнення та життя після звільнення.

Його випустили в 70 років практично помирати. І коли кажуть, що оце занадто стара людина, а він показав, як в 70-річної людини, ще за 10 років можна було створити оазу українського життя.Так що це теж приклад того, що в будь-якому віці, в будь-якому місці якщо людина працює, якщо вона має віру і велику силу духу, то вона переможе й вона вистоїть у цьому всьому, — Олександра Киричук, заступниця директора з наукової роботи Львівського музею історії релігії. 

На виставці представлено чимало експонатів. Наприклад, переписки, записи про Йосипа Сліпого від його колег та його особисті речі. Деякі з них показують вперше. 

Ми ніколи так багато не залучали співорганізаторів, ми залучили окрім музейних експонатів багато інших речей, які є. Ми вивчали те, що сьогодні в інших колекціях сьогодні є інших людей. Можливо не все охопили, але з багатьма  речами ознайомилися і знаємо, де є пам’ятки, які пов’язані з Йосипом Сліпим, — Олександра Киричук. 

Триватиме виставка до вересня. Тож усі охочі встигнуть познайомитися з життям, здобутками Йосипа Сліпого. 

Підтримай нас на Patreon: https://www.patreon.com/pravdatutlviv   

Віра Коновал - pravdatutnews.com

Читайте також
Відома художниця Ірина Третяк презентувала нову колекцію картин (відео) Відома художниця Ірина Третяк презентувала нову колекцію картин (відео)
Про «почуття» до навколишнього світу, людей та улюбленої справи. Художниця Ірина Третьяк презентувала нову колекцію картин. Нові трансформовані твори стали продовженням вже відомої виставки Ірини «Арт-Гранат».
Виставка коліс у «Ретро гаражі» (відео) Виставка коліс у «Ретро гаражі» (відео)
У колекції є свої "родзинки".
Унікальна виставка «Історії сильних духом» про життя людей з інклюзивністю (відео)
У Львові представили унікальну виставку, яка розповідає про життя людей з інвалідністю.
Loading...
Load next