Електроенергія зі сміття: на Львівщині запустили біогазову електростанцію (фото)

Електроенергія зі сміття: на Львівщині запустили біогазову електростанцію (фото)
Завдяки цьому об’єкту в атмосферу не потрапить понад 2 мільйони м.куб. метану, який в 30 разів сильніше шкодить клімату ніж вуглекислий газ

Понад 800 тис. куб. м газу на рік та “зелена” енергія для близько 735 сімей. Саме такий результат даватиме сучасна біогазова електростанція, що запрацювала на полігоні твердих побутових відходів у Львівській області сьогодні, 21 травня 2022 року. Об’єкт побудовано в межах спільного проєкту НАК “Нафтогаз України” та групи компаній Clear Energy.

Про це повідомляє Нафтогаз, передає ПравдаТУТ News.

Розвиток низьковуглецевих бізнесів — стратегічний вибір Нафтогазу. Побудова цього об’єкту — один з кроків у цьому напрямі. 

Завдяки побудованій тут біогазовій електростанції 38 гектарів сміттєвого полігону, який викидає мільйони кубометрів шкідливого звалищного газу, стануть джерелом енергії для навколишніх домогосподарств. За нашими підрахунками, завдяки цьому об’єкту в атмосферу не потрапить понад 2 мільйони м.куб. метану, який в 30 разів сильніше шкодить клімату ніж вуглекислий газ, — зазначив голова правління НАК “Нафтогаз України” Юрій Вітренко.

Звалищний газ формується під час анаеробного (без доступу повітря) розкладу органічних решток відходів (залишки їжі, листя, гілки й т.д.). Зазвичай, цей газ є однією з причин пожеж і вибухів на звалищах. Такі пожежі важко загасити, бо вони утворюються і горять не на поверхні, а в глибині звалища.

Тепер ризик займань та пожеж на цьому полігоні, які вже траплялися  у минулому, зменшився. Видобування біогазу має також знизити висоту тіла полігону – сміттєзвалище осяде під власною вагою. Відкриття цього об‘єкта є черговим етапом в рекультивації полігону, черговим етапом в забезпеченні екологічної безпеки для жителів Львова та області, — наголосив начальник Львівської ОВА Максим Козицький..

Фото: Нафтогаз

Для надійності процесу на станції встановлено австрійське обладнання Jenbacher, яке використовується в біогазових проєктах по всій Європі.

Станція виробляє 2 мільйони 645 тисяч КВт/год на рік, заміщуючи при цьому понад 800 тисяч кубів природного газу. Це дає можливість забезпечити “зеленою” електроенергією близько 735 домогосподарств і разом з тим скоротити викиди СО2 в атмосферу обсягом близько 30 тисяч тонн на рік,  — пояснив  співзасновник та голова наглядової ради Групи Clear Energy Петро Багрій.

Фото: Нафтогаз

Мер Львова Андрій Садовий зазначив, що проєкт рекультивації полігону у Великих Грибовичах місто реалізує завдяки підтримці європейських банків. За його словами, наразі триває технічна рекультивація, яка включає будівництво системи збору, підготовки та утилізації полігонного газу з генерацією електричної енергії.

Віра Коновал - pravdatutnews.com

Читайте також
На Донбасі від кулі російського снайпера загинув 41-річний військовий зі Львова (фото) На Донбасі від кулі російського снайпера загинув 41-річний військовий зі Львова (фото)
Впродовж минулої доби, 18 серпня, російські окупанти 11 разів порушили режим припинення вогню. Один військовий ЗСУ отримав смертельне поранення - він був родом зі Львова.
Під дію санкцій РНБО потрапили 18 компаній з Львівщини Під дію санкцій РНБО потрапили 18 компаній з Львівщини
18 львівських компаній, а також юридичні особи які мають відношення до них потрапили під дію санкцій Ради національної безпеки та оборони. Зокрема їхні активи будуть заблоковані і компанії обмежать у торговельних операціях.
Новим очільником Галицької митниці став екс-працівник СБУ
Новим керівником Галицької митниці призначили колишнього працівника Служби безпеки України - Андрія Колобродова.
Loading...
Load next