Львівські медики разом з відомим трансплантологом Монтгомері провели три пересадки нирок (відео)

Львівські медики разом з відомим трансплантологом Монтгомері провели три пересадки нирок (відео)

Під керівництвом Роберта Монтгомері відбулася перша у світі трансплантація нирки людині від свині. Він занесений до Книги рекордів Гіннеса за 10 перехресних пересадок нирок від живих донорів одномоментно.

Наші медики зустрічають найвідомішого у світі трансплантолога Роберта Монтгомері. Його називають феноменом та легендою світової медицини. Під його керівництвом вперше у світі пересадили нирку від свині до людини. І це ще далеко не єдина заслуга професора. А сьогодні він у Львові, приїхав до наших трансплантологів підтримати та поділитись своїм досвідом.
 

Я приїхав в Україну, щоб виразити свою солідарність з людьми тут. Я думаю, що ви робите неймовірно мужньо, хоробро і протистоїте дуже жорстокому неспровокованому нападу на вашу країну. І тому ви знаєте, що я можу зробити як хірург. Я повинен допомогти, де я можу з трансплантацією, і тому я тут з трансплантаційною групою. Ми говоримо про пацієнтів, ми говоримо про протоколи, про те, що кожен з нас робить те чи інше в плані допомоги пацієнтам в трансплантації. І сьогодні ми тут, в операційній, робимо пересадку нирки живого донора, - розповідає Роберт Монтгомері.
 

Не тільки як лікар, але і як пацієнт Роберт добре розуміє, що відчувають люди, які приречені й потребують пересадки органу. Адже, окрім того, що професор вже 30 років виконує такі операції, і на його рахунку більш як 2000 трансплантацій. Він і сам пережив пересадку серця.
 

У 2018 році мені зробили пересадку серця і я страждав від серцевого захворювання, яке є генетичною хворобою, яке є в моїй родині. І я втратив батька через цю хворобу, коли я був зовсім молодим, і одного з моїх братів, якому було всього 35 років. Тому мені дуже пощастило, що я зміг отримати пересадку серця. Але пам'ятайте, що більша частина людей, які чекають на трансплантацію, не мають такого щастя, як у мене і ніколи не отримують його через дефіцит органів, - зазначає Роберт Монтгомері.
 

Саме тоді він і зрозумів, що майбутнє трансплантаційної науки – ксенотрансплантація. Тобто пересадка органів від тварини до людини. І численні дослідження та бажання рятувати більше людей допомогли йому стати першою у світі людиною, яка пересадила нирку свині – людині.
 

Насправді ця трансплантація вивчалась і розглядалася ще до трансплантації жовтого тіла. Лише нещодавно ми змогли генетично модифікувати свиню, донорський орган, щоб був менший ризик відторгнення та несумісності. Так що зараз цікавий час. Нарешті наступив момент, коли це виглядає багатонадійно, рухається вперед і знаходить клінічне застосування, - додає Роберт Монтгомері.
 

У Львові Роберт Монтгомері провів два дні. І окрім лекцій для лікарів він взяв участь у трьох пересадках нирки спільно з львівськими трансплантологами.
 

Сьогодні з нами професор з Польщі так само який займається трансплантаціями нирок. Величезна честь. Ми сьогодні оперуємо з ними. Звичайна трансплантація, але з Топами світової трансплантології. Вони дуже круті. Вони просто з нами зідзвонилися, чим ми можемо вам допомогти. Якщо треба ми приїдемо. І ми кажемо ок, велкам ми чекаємо і сьогодні вони з нами. Для нас це величезний досвід. Школа Польщі. Школа штатів сьогодні буде тут запроваджена, - розповідає керівник центру трансплантології 1 ТМО Львова Максим Овечко.

 

Зазначимо, що професор Монтгомері очолює Інститут трансплантації в медичному центрі Лангоне Нью-Йоркського університету та першим запровадив лапароскопічний метод видалення нирки й живого донора, який став найпоширенішою практикою у сучасній хірургії сьогодні. А також він занесений до Книги рекордів Гіннеса, бо організував та провів 10 пересадок нирок від живих донорів одномоментно. І на цьому професор не зупиняється, адже впевнений, що в майбутньому вдасться зробити так, щоб кожен, хто потребує дочекався свого донорського органу.
 

Деякі з наших колег з університету Мериленду зробили пересадку серця від свині до людини, яка тривала 2 місяці. І я думаю, що в майбутньому ми побачимо багато інших, які триватимуть довше. Але зараз це доволі новий етап у трансплантації. Його збираються досить скоро доставити в клініку і він буде регулярно використовуватись. І я сподіваюся, що ми розв'яжемо цю проблему жахливої нестачі органів для трансплантації, - додає він.
 

Професор радо ділиться своїм досвідом з нашими спеціалістами й обіцяє, що до Львова він ще повернеться. А за час поки лікар був тут, вдалося виконати родинну та посмертну трансплантації. В першому випадку, мама віддала нирку своєму 30-річному синові. А в другому доноркою стала 61-річна жінка з Львівщини, яка не перенесла інсульту. Родичі дали згоду на донорство, а відтак ще 2 життя було врятовано.

Підтримай правду тут: https://www.patreon.com/pravdatutlviv  https://pravdatutnews.com/lviv/2022/02/19/13052-u-lvovi-prooperuvaly-divchynku-yaka-narodylasya-z-6-palchykamy-na

Карина Бовсуновська — pravdatutnews.com

Читайте також
У Львові попрощалися з "нескореним" Дмитром Сидоруком, який загинув на війні (відео) У Львові попрощалися з "нескореним" Дмитром Сидоруком, який загинув на війні (відео)
У Львові попрощалися із срібним призером Ігор Нескорених Дмитром Сидоруком, який загинув 6-го квітня під час запеклих боїв з рашистами. 
Loading...
Load next