В львівському ”Охматдиті” відкрили кімнату, де діти перед операцією засинатимуть з батьками (відео)

В львівському ”Охматдиті” відкрили кімнату, де діти перед операцією засинатимуть з батьками (відео)

Лише нещодавно у медиків Львівського Охматдиту була мрія відкрити кімнату засинання для діточок. Як сьогодні вони вже втілили її у реальність. Ще буквально 2 роки назад все виглядало ось так. А тепер на цьому місці сучасна передопераційна кімната, де маленьких пацієнтів поруч з рідними вводитимуть у медикаментозний сон.
 

Вони не будуть мати того стресу, коли їх забирає в білому халаті лікар, якого можливо дитина не знає і цей момент розлуки з матір'ю не буде настільки психологічно важким, — пояснює голова опікунської ради Львівського «ОХМАТДИТу» Андріана Мальська.
 

Щоденно в нашій лікарні проводиться від 20 до 25 оперативних втручань. В рік це від 5.5 до 6 тисяч операцій і більшість цих пацієнтів буде проходити власне через цей хол і це є дуже потрібно, — зазначає в.о директора Львівського «ОХМАТДИТу» Дмитро Квіт.

Особливо, розуміють це батьки, діткам яких вже робили або ж потрібні операції.
 

На мою думку, це обов’язково потрібно, оскільки дитина післяопераційного періоду переживає стрес ну і взагалі кожна дитина якщо знаходиться не біля мами переживає. А якщо будуть разом спільно батьки з дітками. Дитина звичайно швидше одужає, швидше піде на поправку і швидше піде звідси з лікарні, — ділиться враженнями мама Віра.
 

І це цілковита правда, адже як показують численні дослідження рівень стресу дитини та осіб, які супроводжують її в передопераційному холі має дуже вагомий вплив на результати перебігу хірургічного втручання. До слова, у європейських клініках такі кімнати є звичайною практикою. І саме з них беруть приклад наші спеціалісти.
 

Ідея як завжди прийшла з закордонних поїздок. Побачивши там як це відбувається. Особисто ми були у Вроцлаві, в Кракові, в Гданську у Франції. Тобто ти розумієш, що це треба нам. Тому що як батько також стикався з тим що діти хворіють і коли ти заходиш з дитиною в лікарню все-таки краще коли вона має цей такий період, що вона засинає з тобою з родичами й просинається з батьками, — зауважує медичний директор з хірургічної роботи Львівського «ОХМАТДИТу» Богдан Мальований.
 

Близько 60% дітей пацієнтів, які є у нашій клініці це є діти біженці, які так чи інакше кожен з них має того чи іншого ступеня психогенну травму. То власне такі кімнати є дуже важливі особливо для цього контингенту дітей, — додає Дмитро Квіт.
 

Реалізація такого проєкту відбулась завдяки благодійникам, які виділили фінансування та допомогли відкрити передопераційний хол нового зразка.

Ми дуже тішимося тому що це тривало з 20 року. Так, тобто понад два роки ми над цим працювали й насправді проєкт досить коштовний. 500 тисяч гривень, — зауважує голова опікунської ради Львівського «ОХМАТДИТу» Андріана Мальська.
 

За 50 днів нам вдалося назбирати. Дехто жертвував 10 гривень, дехто жертвував 50 гривень. Багато хто підтримав нас тисячею або більше. Були такі меценати, які заспонсорували 25 тисяч, 50 тисяч, 35 тисяч. Тобто кожен по можливості намагався підтримувати проєкт і ми отримали величезну підтримку, моральну, психологічну емоційну від матерів, — повідомляє керівниця проєкту Марта Лотиш.
 

Зазначимо, що в лікарні є операційні на двох поверхах. А тому в майбутньому планується створення ще однієї такої кімнати. І кожен з нас може долучитись до її відкриття, адже це потребує чималих фінансів. Тому будь-яка допомога, може наблизити реалізацію ще одного такого проєкту.

Підтримай правду тут: https://www.patreon.com/pravdatutlviv  https://pravdatutnews.com/lviv/2022/02/19/13052-u-lvovi-prooperuvaly-divchynku-yaka-narodylasya-z-6-palchykamy-na

Карина Бовсуновська — pravdatutnews.com

Loading...
Load next