Укуси змії: як вберегтися та що робити до приїзду медиків? (відео)

Укуси змії: як вберегтися та що робити до приїзду медиків? (відео)

Змії активізувалися. Оскільки плазуни холоднокровні, то із настанням теплої пори вони частіше виповзають назовні, щоб погрітися та вполювати собі їжу.

Останнім часом навіть збільшилися випадки коли змії приходять безпосередньо на людські господарства. Зустрічаються у населених пунктах та навіть у містах.  Це пов’язано з тим, що у містах велика кількість харчових відходів. Є миловидні гризуни і змії приходять їх їсти, оскільки, це основна їхня їжа, - зазначає директор Львівського дитячого еколого-натуралістичного центру Ігор Антахович.

В Україні з отруйних змій водяться лише 2 види гадюк: європейська та степова.

Отрута гадюки степової більш небезпечна і може викликати важкі наслідки, навіть, призвести до смерті. Укус гадюки європейської не приводить до смертельних обставин. Тільки в разі збігу обставин хронічних захворювань або якщо людина дуже стара по віку, або зовсім мала дитина, - зауважує Ігор Антахович.

Тому, щоб убезпечити себе від укусу змії, особливо коли ви йдете в ліс, рятувальники радять наступне…

Взяття має бути високим та щільним, бо якщо ви все ж таки не побачите змію і наступите на неї, то вона не зможе його прокусити.  Слід пам’ятати, що плазуни мають поганий зір, але тілом вони дуже добре вловлюють коливання навколишнього середовища. Тож коли виходите на природу беріть із собою палицю та простукуйте перед собою чи кущі, чи хащі та стежини, - додає речник ДСНС у Львівській області Ігор Курус.

Але якщо вам не пощастило й плазун таки вкусив, то головне, що радять лікарі, це зберігати спокій та викликати швидку. До її приїзду можна самостійно полегшити стан пацієнта.

По можливості звільняємо кінцівку, якщо укус у кінцівку, від взуття, тісного одягу, прикрас та надаємо кінцівці підвищене положення. Накладаємо антисептичну пов’язку, якщо є така можливість. Даємо постраждалому багато пити, - пояснює завідувач анестезіолого-реанімаційного відділення Олег Півень.

Натомість народні методи допомоги можуть лише нашкодити, зазначив лікар.

Не потрібно рану припікати, не потрібно прикладати джгут на кінцівку, не потрібно відсмоктувати отруту. Цього всього в ніякому разі не потрібно робити. Як є можливість, то можна використати 1-2 кубики льоду з холодильника також прикласти на місце ураження, - запевняє Олег Півень.

Від початку року через укуси плазунів до лікарень області звернулося 18 осіб. Додамо, що за останні кілька років на території Львівщини не зафіксовано жодних летальних випадків через укуси змій.

Підтримай правду тут: https://www.patreon.com/pravdatutlviv  https://pravdatutnews.com/lviv/2022/02/19/13052-u-lvovi-prooperuvaly-divchynku-yaka-narodylasya-z-6-palchykamy-na

Карина Бовсуновська — pravdatutnews.com


 

Loading...
Load next