Що робити у разі виникнення радіаційної аварії? (відео)

Що робити у разі виникнення радіаційної аварії? (відео)
Фахівці обласного центру контролю та профілактики хвороб щодня вимірюють радіаційний фон Львівщини.

Техногенна аварія, надзвичайна ситуація на АЕС та зрештою ядерний вибух – те, що за лічені секунди підвищує радіаційний фон до смертоносного рівня. Шостий місяць в Україні триває повномасштабне російське вторгнення: в лютому окупанти напали на всі об'єкти ЧАЕС, розташовані в зоні відчуження. У березні захопили Запорізьку атомну електростанцію, яку, за повідомленням «Енергоатома», росіяни замінували та погрожують підірвати.

Цей компактний прилад називається дозиметр. За його допомогою фахівці вимірюють радіаційний фон.

Зазвичай гамма-фон на території області коливається від 08 до 015 мікрозівертів.

І так тричі на день, по три заміри щоразу, без вихідних працівники Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗУ моніторять ситуацію у контрольних пунктах.

В районах це може бути найвищі показники – це є з природніми нашими значеннями – це в Червонограді. Там є шахти, тому там трошки вищий радіаційний фон, - розповідає Роман Онуфрович, завідувач лабораторії фізичних факторів Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

Однак все одно коливатиметься у межах норми, – додає Роман Онуфрович. У випадку, якщо ж радіаційний фон таки перешкалює визначені цифри, моніторингова група першочергово встановлює причину, визначає масштаб і відповідно ділить територію на зони: «червону», «жовту» та «зелену».

Перше питання, це визначається питання щодо цього зонування, який масштаб події, а далі визначається питання щодо безпосередньо причини і ліквідації цієї події, яким займаються інші компетентні органи. В нейтральній зоні здійснюється дезактивація людей, які були уражені. І «зелена» зона – це безпечна зона, куди переміщаються люди, - кажеОльга Брезецька, заступниця гендиректора Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

Хоч на Львівщині немає об’єктів із ядерною енергією, та у випадку аварії на будь-якій з АЕС, розташованих у інших областях України ризики – неминучі.


В нас воно буде відображатися через декілька годин, а можливо і більше ніж через добу, але все одно, якщо ця хмара до нас надійде, це буде значне перевищення фону, ми його зафіксуємо.

 Залежить і від швидкості вітру, і від напрямку, куди цей вітер дме, також залежить від тої кількості викидів, - розповідає Роман Онуфрович, завідувач лабораторії фізичних факторів Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

Забруднення довкілля несе смертельну небезпеку для всього живого у радіусі місцевості. У разі оголошення небезпечного стану Ольга Брезецька радить перш за все зберігати спокій та дотримуватися наступних рекомендацій.

Необхідно пройти в більш таке безпечне приміщення, укриття. Залежно від типу укриття, чи це дерев’яна будівля.

Кам’яна, цегляна – рівень захисту буде різним. Але захист все ж таки буде. Наступний етап – підгерметизувати всі щілини, отвори, вікна, вентиляційні канали необхідно закрити, - додає Ольга Брезецька.

Якщо ж ви перебували на вулиці, одяг – заражений, тож його потрібно зняти та покласти у герметичну ємність, хоча б у мішок для сміття. Натомість вбратися у чисте.

Якщо є великий запас води і є можливість прийняти душ, то потрібно помитися повністю. Якщо запас води обмежений – потрібно помити тим об’ємом води, який є відкриті частини тіла, обличчя, руки, а якщо і такого запасу немає, то можна використати серветки для того, щоб протерти відкриті ділянки тіла, - зауважує Ольга Брезецька.

Використані рушники, серветки необхідно також запакувати і виставити у місце з обмеженим доступом. Пам’ятаймо й про централізовану воду – її не можна споживати. Лише попередньо приготовану життєдайну у герметично закритих пляшках. Це ж стосується і їжі. У будь-якому випадку необхідно стежити за офіційними повідомленнями влади та за потреби чекати на евакуацію.

Щодо йоду – питання делікатне.

Приймається препарат стабільного йоду, де добова доза йоду в тисячу разів перевищує нашу добову потребу. Але таке проводиться не за бажанням людей, а винятково тоді, коли про це повідомили органи влади, що є реальна загроза. І там є певні регламентований час, коли його необхідно вживати.

І є певні покази, є протипокази, є ряд захворювань, при яких протипоказано застосовувати препарати стабільного йоду, - каже Ольга Брезецька.

А ми ж повертаємося до замірів радіаційного фону Львівщини.

Зараз ми бачимо, що це – стандартні для Львівської області показники.

Додамо, від початку повномасштабного вторгнення росії на територію України, жодних загроз, пов’язаних із радіацією на Львівщині не виникало.

Підтримай нас на Patreon: https://www.patreon.com/pravdatutlviv

Злата Новосельська - pravdatutnews.com

Читайте також
ЗСУ отримали модернізовані танки Т-64 та Т-72 (фото) ЗСУ отримали модернізовані танки Т-64 та Т-72 (фото)
Передачу 5 бойових машин українському війську здійснено Державним підприємством «Львівський бронетанковий завод». Роботи перевиконали на 20 млн грн.
На Львівщині призвуть 655 юнаків на військову службу На Львівщині призвуть 655 юнаків на військову службу
Усіх призовників перевіряють наявність COVID-19 методом ІФА-тесту. У випадку негативного результату їх будуть везти на збірний пункт.
Новим очільником Галицької митниці став екс-працівник СБУ
Новим керівником Галицької митниці призначили колишнього працівника Служби безпеки України - Андрія Колобродова.
Loading...
Load next