В Україні є ризики спалахів небезпечних інфекцій через недостатній рівень охоплення вакцинацією (відео)

В Україні є ризики спалахів небезпечних інфекцій через недостатній рівень охоплення вакцинацією (відео)
Через недостатній рівень охоплення вакцинацією за календарем профілактичних щеплень в Україні є ризики спалахів небезпечних інфекцій.

Рівень охоплення вакцинацією населення в Україні і досі залишається недостатнім. Після пандемії коронавірусу, а сьогодні повномасштабного вторгнення ситуація тільки погіршилась. Все це створює ризики нових спалахів небезпечних інфекцій.

Оці скупчення людей сприяють все ж таки поширенню інфекційних захворювань. Ми бачимо по відношенню до інших навіть захворювань, які були до війни, то вони завжди поширювались після певних якихось подій, після концертів,  після того як діти пішли в школу і створився певний колектив і коли є війна, і коли може бути велике скупчення в певному місці людей, які є з різних точок, з різними інфекціями, з різним скажем так своїм статусом ми можемо мати спалах інфекційних захворювань, - розповіла Оксана Пушкарьова, лікарка-епідеміолог Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медцентру.

До початку навчального року діти обов’язково мали отримати вакцинацію за календарем профілактичних щеплень. У більшості шкіл навчання вже офлайн, проте черг у кабінет вакцинації так і не було.

Якщо всі роки скажем так в нас друга половина серпня перші дні вересня це були натовпи людей на вакцинацію оту 6-річну щоб піти до школи. Бо дальше ж ми не вакцинуємо, тільки в 14 років, тобто більша частина шкільного навчання не вимагає щеплень, бо вони мали бути зроблені в минулому, а тут от якраз тим хто йде в перший клас от ніби воно було найбільш характерно. Завжди було купа народу. Цього року нема, каже Ігор Савчак, дитячий лікар-імунолог Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медцентру.

На жаль, небезпечні інфекції нікуди не зникають. Проте, якщо є колективний імунітет, вони не зможуть поширитись. Для цього 95% населення країни має бути вакциноване, чого, на жаль, в яУкраїні ще не досягнуто.

У Львівській області від цих інфекцій, від поліомієліту ми маємо захист близько 80% дітей які йдуть в школу. Деякі показники в інших вікових групах є там навіть 50-60% і кожного року оце накопичення дітей невакцинованих створює такий прошарок дітей, які є сприятливі до інфекційних захворювань, - розповідає лікарка-епідеміолог Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медцентру.

Найнебезпечніше те, що ці інфекційні хвороби мають дуже важкі ускладнення і можуть призвести до інвалідності, а деякі навіть до смерті.

Від дифтерії лікування нема, просто нема фізично. Є відповідно вацкинація і є можливість введення протидифтерійної сироватки, якої нема. Ну тобто знову ж таки нема. Теоретично мала би бути, а її фізично нема і зараз при війні, при відчутних поставках на будь-що відповідно ніхто того вести не буде. Але ризики все таки якісь хоч мінімальні але залишаються, - розповідає Ігор Савчак, дитячий лікар-імунолог Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медцентру.

Ніхто не знає, коли може захворіти, тому невакцинована людина завжди буде в зоні ризику. І таких небезпечних інфекцій, від яких лікування або нема, або ж воно малоефективне чи смертельно-небезпечно, але існує профілактика є 10.

Щороку вакцинацію ми маємо зробити кожній дитині, тобто в 6 років вона має бути захищена від певних інфекційних захворювань. В Україні безкоштовно є вакцина від 10 вакцинокерованих інфекцій  і дитинка має йти в школу захищена від тих 10 обов’язково та від 10 інфекцій, - наголошує Оксана Пушкарьова

До них входить туберкульоз, гепатит В, кашлюк, дифтерія, правець, поліомієліт, гемофільна інфекція, кір, краснуха та паротит.

Вакцинація завжди має бути на часі. І ковід і локдаун. Це все мало бути на часі. Ну але або ми українці такі специфічні, або тяжко мені сказати чому, бо до народу доходить переважно тоді, коли от попікся і тоді вже дійшло. На граблі треба наступити кожному особисто, послухати сусіда про граблі неможна бо я не вірю. Я тільки сусіду вірю про то, що там от вакцина це погано бо там невідомо шо. Тобто слухам вірять, а реаліям не вірять, - повідомляє Ігор Савчак.

Не забуваємо, що кожна епідемія перед собою має попередній спад вакцинації. Тому щоб захистити і себе, і ближніх потрібно дотримуватись календаря профілактичних щеплень. Лише в такому випадку можна забути про існування цих смертельних захворювань.

Підтримай нас на Patreon: https://www.patreon.com/pravdatutlviv 

Злата Новосельська - pravdatutnews.com

Читайте також
Степанов заявив, що в Україні не було випадків утилізації вакцини від Covid Степанов заявив, що в Україні не було випадків утилізації вакцини від Covid
Міністр охорони здоров'я, Максим Степанов запевнив, що з початку вакцинації від коронавірусу в Україні не було жодного випадку, коли б медики утилізували залишки вакцини.
Деталі смерті 63-річного чоловіка, який помер у Львові на наступний день після вакцинації Деталі смерті 63-річного чоловіка, який помер у Львові на наступний день після вакцинації
15 квітня чоловіку зробили щеплення вакциною “AstraZeneca”/”Covishield” проти коронавірусу, однак вже 16 квітня чоловік помер внаслідок хвороб серця.
У Львові після вакцинації помер 63-річний чоловік У Львові після вакцинації помер 63-річний чоловік
Чоловік помер після того, як отримав першу дозу вакцини від Covid-19. Смерть медики зареєстрували як несприятливу подію після вакцинації, адже після щеплення не минуло й 30 днів.
Loading...
Load next